Ο μηνιαίος πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιβραδύνεται στο 2,5% τον Φεβρουάριο

Οι τιμές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο, με το κόστος των υπηρεσιών εκτός στέγης και ενέργειας να επιβραδύνεται σημαντικά, διατηρώντας στο τραπέζι τη μείωση των επιτοκίων του Ιουνίου από την Federal Reserve.
Η έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου την Παρασκευή έδειξε επίσης ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν με τη μεγαλύτερη αύξηση σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο τον περασμένο μήνα, υπογραμμίζοντας την ανθεκτικότητα της οικονομίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να έχουν καλύτερες επιδόσεις από τους ομοτίμους τους σε παγκόσμιο επίπεδο παρά το υψηλότερο κόστος δανεισμού, χάρη στην επίμονη ισχύ της αγοράς εργασίας.
«Ο πληθωρισμός των βασικών υπηρεσιών επιβραδύνεται και πιθανότατα θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους»,δήλωσε ο Jeffrey Roach, επικεφαλής οικονομολόγος της LPL Financial στο Charlotte της Βόρειας Καρολίνας. «Μέχρι τη στιγμή της συνεδρίασης της Fed τον Ιούνιο, τα δεδομένα θα πρέπει να είναι αρκετά πειστικά ώστε να ξεκινήσουν τη διαδικασία ομαλοποίησης των επιτοκίων».
Ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης (PCE) αυξήθηκε 0,3% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης του Υπουργείου Εμπορίου. Τα στοιχεία για τον Ιανουάριο αναθεωρήθηκαν υψηλότερα για να δείξουν ότι ο δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε κατά 0,4% αντί για 0,3% όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Οι τιμές των αγαθών αυξήθηκαν 0,5% τον περασμένο μήνα, ενισχυμένες από την άνοδο 3,4% του κόστους της βενζίνης και άλλων ενεργειακών προϊόντων.
Ισχυρές αυξήσεις σημειώθηκαν επίσης στις τιμές των ειδών αναψυχής και των οχημάτων καθώς και των ειδών ένδυσης και υπόδησης. Αλλά οι τιμές για τα έπιπλα και τον οικιακό εξοπλισμό και άλλα βιομηχανικά προϊόντα μεγάλης διάρκειας ήταν υποτονικές.
Τους 12 μήνες έως τον Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός PCE αυξήθηκε κατά 2,5% μετά από αύξηση 2,4% τον Ιανουάριο.
Οι περισσότερες χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ ήταν κλειστές λόγω της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής, με εξαίρεση την αγορά συναλλάγματος. Το δολάριο διολίσθησε έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων με βάση τα δεδομένα.
Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε 2,8% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, τη μικρότερη αύξηση από τον Μάρτιο του 2021, μετά την άνοδο 2,9% τον Ιανουάριο.
Η Fed παρακολουθεί τα μέτρα τιμής PCE για τον στόχο πληθωρισμού 2%. Οι μηνιαίες μετρήσεις του πληθωρισμού 0,2% με την πάροδο του χρόνου είναι απαραίτητες για να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο.
Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 0,3%, επιβραδύνοντας μετά από άλμα 0,6% τον Ιανουάριο. Το κόστος στέγασης και κοινής ωφέλειας αυξήθηκε κατά 0,5%. Σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν επίσης στις τιμές των υπηρεσιών αναψυχής καθώς και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των ασφαλίσεων.
Αλλά το κόστος για φαγητό έξω και δωμάτια ξενοδοχείων και μοτέλ παρέμεινε αμετάβλητο, ενώ οι υπηρεσίες μεταφοράς μόλις αυξήθηκαν και η υγειονομική περίθαλψη αυξήθηκε οριακά.
Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών PCE εξαιρουμένης της ενέργειας και της στέγασης κέρδισε 0,2% τον περασμένο μήνα μετά από άνοδο 0,7% τον Ιανουάριο. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρακολουθούν τον λεγόμενο υπερπυρηνικό πληθωρισμό για να μετρήσουν την πρόοδό τους στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Με την επιβράδυνση του πληθωρισμού, οι καταναλωτές αύξησαν τις δαπάνες τους. Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά 0,8% τον περασμένο μήνα. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο κέρδος από τον Ιανουάριο του 2023 και ακολούθησε άνοδο 0,2% τον Ιανουάριο.
Όταν προσαρμόστηκε για τον πληθωρισμό, οι καταναλωτικές δαπάνες ανέκαμψαν 0,4% μετά την πτώση 0,2% τον Ιανουάριο. Η αύξηση των λεγόμενων πραγματικών καταναλωτικών δαπανών υποδηλώνει ότι η κατανάλωση πιθανότατα διατήρησε το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικής της το πρώτο τρίμηνο, γεγονός που προμηνύει θετικές προοπτικές για την οικονομία.
Ωστόσο, μεγάλο μέρος των δαπανών χρηματοδοτήθηκε από αποταμιεύσεις, καθώς η αύξηση του προσωπικού εισοδήματος επιβραδύνθηκε. Το ποσοστό αποταμίευσης μειώθηκε στο 3,6%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022, από 4,1% τον Ιανουάριο.