Ακρίβεια και πληθωρισμός «βυθίζουν» τα κυβερνητικά μέτρα και «γονατίζουν» την αγορά

«Τα μέτρα σταδιακά έχουν αρχίσει να αποδίδουν», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, αναφερόμενος στη μάχη της κυβέρνησης απέναντι στην ακρίβεια.

Ωστόσο η ίδια πραγματικότητα  και η καθημερινότητα διαψεύδει, τόσο τον ίδιο τον υπουργό αλλά και συνολικά την κυβέρνηση.

Αυτό διότι τα μέτρα δεν φαίνεται να αποδίδουν τα αναμενόμενα και ο πληθωρισμός συνεχίζει να τραβά την ανηφόρα, παρά τις δεσμεύσεις του οικονομικού επιτελείου πως βαδίζουν προς το τέλος της περιπέτειας των ανατιμήσεων.

Παρατηρώντας στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει τα πολυδιαφημισμένα μέτρα της κυβέρνησης ”βουλιάζουν”, με τον πληθωρισμό τον Μάρτιο να τρέχει με 3,2% έναντι 2,9% τον Φεβρουάριο.

Ταυτοχρόνως, μικρή αποκλιμάκωση σημείωσε ο πληθωρισμός τροφίμων κινούμενος στο 5,3% από 6,7% τον προηγούμενο μήνα.

Φυσικά σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζει εκ νέου το ελαιόλαδο (+67,2%) ενώ τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψαν οι τιμές στα φρούτα (+12,7%).

Ο εναρμονισμένος δείκτης σημείωσε νέα άνοδο στο 3,4% τον Μάρτιο από 3,1% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat

Με κριτήριο το γεγονός ότι ο Μάρτιος ήταν ο πρώτος μήνας που ίσχυσαν τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας, αξίζει να παρατηρηθεί η πορεία των τιμών σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Πιο συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων (17,5%), και στα ξενοδοχεία (14,6%).

Στον τομέα των τροφίμων χαμηλότερες κατά 6,3% ήταν οι τιμές στα νωπά λαχανικά, 5,4% στα ψάρια και 2,7% στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

Συγχρόνως, σημειώθηκε αύξηση 14% στα ασφάλιστρα υγείας, 12,4% στο πετρέλαιο θέρμανσης και 8,6% στο πακέτο διακοπών.