ΗΑΕ: Aποτιμούν το κόστος των επικών βροχοπτώσεων

Οι αρχές στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που ανέκυψε με τις ανεκτέλεστες πτήσεις ενώ πολλοί δρόμοι παρέμεναν πλημμυρισμένοι μετά τον κατακλυσμό της Τρίτης.

Μέλη υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης προσπαθούσαν σήμερα να ανοίξουν τους δρόμους που έχουν κλείσει από τις πλημμύρες, με τους κατοίκους να αξιολογούν τη ζημιά σε σπίτια και επιχειρήσεις σήμερα από τις επικές βροχοπτώσεις που έπληξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η κίνηση των οχημάτων συνέχισε να διεξάγεται με δυσκολία. Σε αυτοκινητόδρομο που διασχίζει το Ντουμπάι η κίνηση των οχημάτων διεξαγόταν σε μία λωρίδα, προς μία κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλο μποτιλιάρισμα ενώ ο βασικός δρόμος που συνδέει το Ντουμπάι με το Αμπού Ντάμπι ήταν κλειστός προς την κατεύθυνση του Αμπού Ντάμπι.

Στο Ντουμπάι, κάποια οχήματα, μεταξύ των οποίων και λεωφορεία, ήταν σχεδόν ολόκληρα βυθισμένα στα νερά. Μεγάλες ουρές σχηματίζονταν σε πρατήρια καυσίμων.

Εργαζόμενοι υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιούσαν ένα πυροσβεστικό όχημα για την απάντληση υδάτων από δρόμο που είχε πλημμυρίσει ενώ οδηγοί προσπαθούσαν να περάσουν, παρακάμπτοντας εγκαταλελειμμένα οχήματα.

Η λειτουργία του αεροδρομίου του Ντουμπάι συνέχιζε να διεξάγεται με προβλήματα καθώς η καταιγίδα είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο διάδρομος προσγείωσης/απογείωσης και κατά συνέπεια πτήσεις να εκτραπούν σε άλλα αεροδρόμια, να καθυστερήσουν ή να ακυρωθούν.

Οι αρχές του αεροδρομίου δήλωσαν σήμερα το πρωί ότι εισερχόμενες πτήσεις άρχισαν να γίνονται και πάλι δεκτές στον Τερματικό Σταθμό 1, τον οποίο χρησιμοποιούν ξένες εταιρίες, αλλά ότι συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα και καθυστερήσεις σε πτήσεις.

Ερευνητές αναμένουν ότι η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε υψηλότερες θερμοκρασίες, αυξημένη υγρασία και μεγαλύτερο κίνδυνο για πλημμύρες σε τμήματα της περιοχής του Κόλπου. Το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί σε χώρες όπως τα ΗΑΕ όπου υπάρχει έλλειψη υποδομών αποστράγγισης που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

Η κρατική υπηρεσία των ΗΑΕ που εποπτεύει τη σπορά των νεφών –μια διαδικασία επέμβασης στα νέφη με στόχο την αύξηση της βροχόπτωσης– αρνείται ότι πραγματοποιήθηκαν τέτοιες διαδικασίες πριν από την καταιγίδα.