Η οικονομία των ΗΠΑ αυξήθηκε 1,6% το πρώτο τρίμηνο του έτους, λιγότερο από το αναμενόμενο

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκε κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσίευσε το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης χάνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Το τέταρτο τρίμηνο του 2023, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,4%.

Η εκτίμηση του Bureau of Economic Analysis αναμένεται να αναδείξει την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας, εν μέσω ισχυρών επιπέδων παραγωγικότητας, εύρωστης απασχόλησης και ζωηρής εγχώριας ζήτησης, ακόμη και όταν το κόστος δανεισμού παραμένει υψηλό και οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν.

“Η αύξηση το πρώτο τρίμηνο αντανακλά κυρίως τις αυξήσεις στις καταναλωτικές δαπάνες και τις επενδύσεις σε κατοικίες που αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη μείωση των επενδύσεων σε αποθέματα”, σύμφωνα με την έκθεση. Παράλληλα, ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) αυξήθηκε κατά 3,4% το πρώτο τρίμηνο, από 1,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και των ιδιωτικών εγχώριων επενδύσεων εκτιμάται γύρω στο 3%, ενώ οι επενδύσεις σε κατοικίες πιθανότατα επεκτείνονται με διψήφιο ρυθμό, σύμφωνα με την εκτίμηση του GDPNow της Atlanta Fed.

Ωστόσο, το καθαρό εμπόριο πιθανόν να έχει αρνητική συμβολή στα συνολικά στοιχεία της ανάπτυξης.