Προς Aνατολάς το «τουριστικό ενδιαφέρον»

Στις αγορές της Ινδίας και της Κίνας, των πολυπληθέστερων χωρών του πλανήτη στρέφει το ενδιαφέρον του ο Ελληνικός τουρισμός που δίνει ισχυρά κίνητρα, ώστε τα επόμενα χρόνια οι τουρίστες από την Ανατολή να προστεθούν στους παραδοσιακούς λάτρεις της χώρας που προέρχονται κατά βάση από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού κατά την φετινή περίοδο, σταθερά ανοδική είναι η παρουσία Γερμανών και Αμερικανών, ενώ μείωση παρουσιάζουν οι κρατήσεις και αφίξεις Γάλλων και Άγγλων τουριστών.

Τόσο παράγοντες του Υπουργείου, όσο και της αγοράς εκτιμούν ότι μέσα από το ετήσιο Σχέδιο Δράσης του υπουργείου Τουρισμού για το 2024, που ενσωματώνεται στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού και προβλέπει η αύξηση των τουριστικών ροών να φτάσει το 15%.

Να σημειώνουμε ότι ο εξερχόμενος τουρισμός της Ινδίας έφτασε το προηγούμενο έτος τα 15,2 δισεκατομμύρια δολάρια, και η επιθυμία, κυρίως των Ινδών πλουσίων να εξερευνήσουν διεθνείς προορισμούς παραμένει ισχυρή.

Με πληθυσμό που ξεπερνά τα 1,4 δισεκατομμύρια, μέσο όρο ηλικίας τα 27,6 έτη και με την προβλεπόμενη αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας, υπάρχει η εκτίμηση ότι οι Ινδοί τουρίστες θα μπορούσαν να πραγματοποιούν 80 έως 90 εκατομμύρια ταξίδια ετησίως έως το 2040.

Ιδιαίτερα θετικές, όμως, είναι και οι προοπτικές για την Κίνα, αφού πέρσι κατάφερε να ανακτήσει το 90% των μεγεθών της προ υγειονομικής κρίσης και φέτος εκτιμάται ότι θα κινηθεί πολύ καλύτερα.

Ήδη από τις αρχές Απριλίου, η χώρα μας μπορεί να υποδεχτεί πάνω από 2.500 κινέζους τουρίστες εβδομαδιαίως χάρη στις απευθείας πτήσεις από το Πεκίνο και τη Σαγκάη της Air China.

Να σημειωθεί ότι μόνο την περίοδο των ανοιξιάτικων διακοπών τους, ταξίδεψαν στο εξωτερικό 3,6 εκατ. κινέζοι τουρίστες.

Τέλος, σύμφωνα με τα στατιστικά, το πρώτο δίμηνο του έτους, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 48,7% και διαμορφώθηκαν στα 58,7 εκατ. ευρώ, οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 20,9% και διαμορφώθηκαν στα 46 εκατ. ευρώ

Στον αντίποδα, οι εισπράξεις από τη Γαλλία και τη Βρετανία μειώθηκαν κατά 12,9% και 11,7% αντίστοιχα και διαμορφώθηκαν στα 34,1 εκατ. ευρώ και στα 33,2 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την ταξιδιωτική κίνηση Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024, οι Γερμανοί αυξήθηκαν κατά 25,4% (132,7 χιλ. ταξιδιώτες), οι Αμερικανοί κατά 158,4% (95,7 χιλ. ταξιδιώτες), ενώ οι Γάλλοι και οι Βρετανοί που επισκέφτηκαν τη χώρα μας ήταν λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι καταγράφοντας μείωση 9,1% και 34,7% αντίστοιχα, με τις ταξιδιωτικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 69,9 χιλ. ταξιδιώτες και 64,6 χιλ. ταξιδιώτες.