Ρωσία: Το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2,8% για το 2024, αλλά με υψηλότερο πληθωρισμό και πιο αδύναμο ρούβλι

Το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας βελτίωσε τις προσδοκίες του για την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2024 στο 2,8% από 2,3% σε νέες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν ενώ προβλέπει ασθενέστερο ρούβλι και συρρίκνωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τα επόμενα χρόνια.

Η οικονομική ανάκαμψη της Ρωσίας από την ύφεση του 2022 βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή όπλων και πυρομαχικών που χρηματοδοτείται από το κράτος, καθώς η Μόσχα συνεχίζει τον πόλεμό της στην Ουκρανία, καλύπτοντας προβλήματα που εμποδίζουν τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ρώσων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε αυτόν τον μήνα την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ρωσίας το 2024 στο 3,2% από το 2,6% που προέβλεπε τον Ιανουάριο, επισημαίνοντας τις ισχυρές κρατικές δαπάνες και τις επενδύσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο, καθώς και τις υψηλότερες καταναλωτικές δαπάνες σε μια σφιχτή αγορά εργασίας και τα ισχυρά έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Ο υπουργός Οικονομίας Maxim Reshetnikov, μιλώντας σε κυβερνητική συνεδρίαση, δήλωσε ότι ο κύριος παράγοντας πίσω από την οικονομική ανάπτυξη ήταν η εγχώρια καταναλωτική και επενδυτική ζήτηση.
Το υπουργείο Οικονομίας αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 2,3% το 2025-2026, ενώ το ρούβλι προβλέπεται να σημειώσει σταθερή πτώση και να διαπραγματεύεται κατά μέσο όρο στα 101,2 ανά δολάριο το 2026, έναντι των σημερινών επιπέδων γύρω στα 93.

Η Ρωσία αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μειωθούν, όπως προκύπτει από τις προβλέψεις, και η τιμή εξαγωγής του ρωσικού πετρελαίου μέχρι το 2027 προβλέπεται στα 65 δολάρια το βαρέλι. Το ρωσικό αργό Ουράλς διαπραγματεύεται σήμερα περίπου στα 79 δολάρια ανά βαρέλι.

Η επιτυχία της Ρωσίας στην παράκαμψη του ανώτατου ορίου τιμών πετρελαίου της Δύσης, μέσω της ανακατεύθυνσης των εξαγωγών σε φιλικούς προορισμούς και της αδιαφανούς ιδιοκτησίας ενός λεγόμενου σκιώδους στόλου πλοίων για τη μεταφορά πετρελαίου, έχει μειώσει την πίεση των κυρώσεων, αλλά τα μειωμένα έσοδα από τις εξαγωγές μπορούν ακόμη να βλάψουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού.