Σε υψηλό 11 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ τον Απρίλιο

Ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας στην Ευρωζώνη συνέχισε να δείχνει σημάδια ανάκαμψης τον Απρίλιο, με τη δραστηριότητα να αυξάνεται σε υψηλό 11 μηνών, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση της S&P Global και της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου (HCOB) την Τρίτη.

Ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) αυξήθηκε στο 51,4 από 50,3 τον Μάρτιο. Ο δείκτης PMI υπηρεσιών αυξήθηκε στο 52,9 από 51,5, ενώ ο δείκτης μεταποίησης μειώθηκε στο 45,6 από 46,1 τον Μάρτιο.

Τόσο η παραγωγή όσο και η ζήτηση αυξήθηκαν τον Απρίλιο, όπως και η απασχόληση, λόγω του υψηλού για δέκα μήνες ρυθμού αύξησης της απασχόλησης στον τομέα των υπηρεσιών. Η έκθεση σημείωσε επίσης ότι οι πιέσεις στις τιμές αυξήθηκαν ελαφρώς, με τον πληθωρισμό να αυξάνεται τόσο για το κόστος εισροών όσο και για τις μέσες τιμές πώλησης. “Τα στοιχεία του δείκτη PMI είναι έτοιμα να δοκιμάσουν την προθυμία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο. Οι επιταχυνόμενες αυξήσεις στο κόστος εισροών, που πιθανόν να οφείλονται όχι μόνο στις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, αλλά και, το πιο ανησυχητικό, στους υψηλότερους μισθούς, αποτελούν αιτία για έλεγχο”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της HCOB Cyrus de la Rubia, καταλήγοντας ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, αλλά παραμένει επιφυλακτική.