GfK: Βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία τον Μάιο

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία αναμένεται να αυξηθεί τον Μάιο και να διαμορφωθεί στο αρνητικό 24,2, από το αναθεωρημένο 27,3 του προηγούμενου μήνα, όπως προκύπτει από κοινή έκθεση του ινστιτούτου ερευνών αγοράς GfK και του Ινστιτούτου για τις αποφάσεις της αγοράς της Νυρεμβέργης (NIM) που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,8 μονάδες στις 0,7 μονάδες. Ο δείκτης εισοδηματικών προσδοκιών αναμένεται να αυξηθεί κατά 12,2 μονάδες στις 10,7 μονάδες.

“Η ισχυρότερη αύξηση του καταναλωτικού κλίματος σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες οφείλεται κυρίως στην αξιοσημείωτη αύξηση των προσδοκιών για το εισόδημα”, σχολίασε ο εμπειρογνώμονας του NIM σε θέματα καταναλωτών, Rolf Burkl.

“Οι αναλύσεις μας δείχνουν ότι οι εισοδηματικές προσδοκίες βασίζονται κυρίως στην εξέλιξη του πραγματικού εισοδήματος. Και τα «σήματα» εδώ είναι σίγουρα θετικά. Η αύξηση των μισθών και των ημερομισθίων σε συνδυασμό με την πρόσφατη μείωση του πληθωρισμού αποτελούν τη βάση για την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των ιδιωτικών νοικοκυριών”.