Wunsch-ΕΚΤ: Η μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας του Βελγίου Pierre Wunsch προειδοποίησε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε από το Econostream, ότι η μείωση των επιτοκίων του πρώην θεσμικού οργάνου τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο θα μπορούσε “να ερμηνευθεί από τις αγορές ότι πρόκειται να μειώσουμε σε κάθε συνεδρίαση”, γεγονός που θα “οδηγούσε σε ανατιμήσεις που θα μπορούσαν να πάνε πολύ μακριά”.

“Η βασική μου υπόθεση είναι τουλάχιστον δύο μειώσεις το 2024”, δήλωσε ο Wunsch. “Αλλά αν έχουμε μόνο δύο ή ακόμη και τρεις περικοπές, τότε δεν θα πρέπει να επικοινωνήσουμε ότι πρόκειται να κάνουμε περικοπές σε κάθε συνεδρίαση. … Υπήρξαν τεράστιες διακυμάνσεις σε διάφορες περιπτώσεις, ακόμη και πρόσφατα. Επομένως, πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και συγκεντρωμένοι και να μην συμβάλλουμε σε πολύ σημαντικές διακυμάνσεις στην αγορά”.

Ο Wunsch συμβούλευσε ότι, όταν το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ φθάσει στο 3,5%, το ίδρυμα θα χρειαστεί “στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται”.