Μακρόν, Σι και Φον Ντερ Λάιεν δίνουν έμφαση στο διάλογο ΕΕ-Κίνας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τόνισαν τον σημαντικό ρόλο του διαλόγου ΕΕ-Κίνας στο σημερινό διεθνές κλίμα.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης των δύο ηγετών και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ο Macron τόνισε την ανάγκη διατήρησης ισότιμων όρων ανταγωνισμού για όλους τους διεθνείς παράγοντες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για δικαιοσύνη και αμοιβαίο σεβασμό στις παγκόσμιες εμπορικές και πολιτικές σχέσεις.

Σε απάντηση, ο Πρόεδρος Σι επανέλαβε τη δέσμευση της Κίνας να δώσει προτεραιότητα στην Ευρώπη στην ατζέντα της εξωτερικής της πολιτικής, βλέποντας τη σχέση με την Ευρώπη μέσα από μια στρατηγική και μακροπρόθεσμη οπτική.

Από την πλευρά της, η von der Leyen ανέφερε ότι «η Κίνα και η ΕΕ έχουν κοινό συμφέρον για την ειρήνη και την ασφάλεια», ενώ υπογράμμισε τη σημασία της «αποτελεσματικής λειτουργίας της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες».

Η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχτεί πρακτικές που στρεβλώνουν την αγορά

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις εξαγωγικές πρακτικές της Κίνας μετά τη συνάντησή της με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να απορροφήσει την πλεονάζουσα παραγωγή της Κίνας», δήλωσε η von der Leyen στον Τύπο. «Αυτά τα επιδοτούμενα προϊόντα, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα ή, για παράδειγμα, ο χάλυβας, κατακλύζουν την ευρωπαϊκή αγορά».

Επιπλέον, η Ευρωπαία ηγέτης δήλωσε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να αποδεχθεί τις πρακτικές που στρεβλώνουν την αγορά», σηματοδοτώντας μια δυνητικά σκληρότερη στάση στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα