Aυξήθηκαν σε όλον τον κόσμο oι τιμές των τροφίμων τον Απρίλιο, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα τρόφιμα και τη γεωργία (FAO).
Ο δείκτης της τιμής των τροφίμων που υπολογίζεται από τον FAO αυξήθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με τον Μάρτιο, φτάνοντας τις 119,1 μονάδες.
Αναλυτικά τον Απρίλιο, η τιμή του κρέατος ήταν αυτή που κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση (+1,6%) παγκοσμίως.
Η τιμή των πουλερικών αυξήθηκε αφενός λόγω των σημαντικών εισαγωγών από χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και λόγω της μείωσης της παραγωγής που συνδέεται με τη γρίπη των πτηνών.
Η τιμή των σιτηρών αυξήθηκε κατά 0,3%, κάτι που αποδίδεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες για την επόμενη σοδειά σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.
Την ίδια αύξηση παρουσίασε και η τιμή των ελαίων, ενώ αντιθέτως, από τα προϊόντα βάσης σημαντική μείωση παρουσίασε η ζάχαρη (-4,4%) αφού αναμένεται αύξηση της παραγωγής στην Ινδία, την Ταϊλάνδη και τη Βραζιλία.
Η τιμή των γαλακτοκομικών υποχώρησε κατά 0,3% συνολικά, παρόλο που η τιμή του βουτύρου αυξάνεται σταθερά, επειδή μειώθηκαν τα αποθέματα στη Δυτική Ευρώπη.