Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας Mario Centeno σημείωσε σε συνέντευξή του στο Econostream ότι υπάρχει ακόμη πιθανότητα η ΕΚΤ να μειώσει το επιτόκιο για δεύτερη συνεχή φορά τον Ιούλιο.
Μιλώντας στο μέσο κατά τη διάρκεια του οικονομικού συνεδρίου του Ντουμπρόβνικ το Σάββατο, ο Centeno προέτρεψε σε “σύνεση και εμπιστοσύνη” όσον αφορά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Σχολιάζοντας τον πληθωρισμό και τους αριθμούς που φθάνουν τον στόχο του 2%, ο Centeno είπε ότι το ποσοστό “είναι σταθερά κοντά” σε αυτό “από τότε” που κορυφώθηκε τον Οκτώβριο του 2022 “και αυτή είναι η εμπιστοσύνη που πρέπει να έχουμε τώρα στις αποφάσεις μας”.
Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα κάνει η τράπεζα με τα επιτόκια τα επόμενα τρίμηνα, ο Centeno απάντησε ότι “δεν μπορώ να προβλέψω με τέτοιο βαθμό ακρίβειας λόγω της εξάρτησης από τα δεδομένα μας, αλλά η διαδικασία αποπληθωρισμού είναι καλά εδραιωμένη” .






