Δικαστήριο της ΕΕ για την COVID: Η ΕΚ δεν είχε επαρκή πρόσβαση στις συμβάσεις για τα εμβόλια COVID-19

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) έκρινε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έδωσε στο κοινό “επαρκώς ευρεία πρόσβαση στις συμβάσεις για τα εμβόλια COVID-19”.

“Η Επιτροπή δεν παρείχε επαρκείς εξηγήσεις σχετικά με το πώς η πρόσβαση στους ορισμούς του “εσκεμμένου παραπτώματος” ή των “βέλτιστων εύλογων προσπαθειών”, σε ορισμένες από τις συμφωνίες, και πώς η πρόσβαση στις διατάξεις των συμφωνιών σχετικά με τις δωρεές και τις μεταπωλήσεις των εμβολίων, θα μπορούσε πραγματικά και συγκεκριμένα να υπονομεύσει ορισμένα εμπορικά συμφέροντα”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το δικαστήριο.

Πίσω στο 2020 και το 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκλεισε συμφωνίες αγοράς του COVID-19 με ορισμένες φαρμακευτικές επιχειρήσεις, με 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ να αποδεσμεύονται λίγο αργότερα για να χρηματοδοτηθεί η παραγγελία άνω του 1 δισεκατομμυρίου δόσεων. Κατόπιν αυτού, ορισμένοι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) ζήτησαν πρόσβαση στις εν λόγω συμφωνίες. Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε μόνο ορισμένα τμήματα των συμβάσεων, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τα έγγραφα στο δικαστήριο.

 

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.