Παρεμβάσεις που ως στόχο έχουν να λύσουν συγκεκριμένα προβλήματα της καθημερινότητας αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, έχοντας στην ατζέντα του και την παρουσίαση του οδικού χάρτη ως τις κάλπες του 2027
Του Σάββα Παυλίδη
Πρόκειται για παρεμβάσεις για την προστασία των πιο ευάλωτων οι οποίοι πλήττονται από τα φαινόμενα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων. Συγχρόνως θα συμπεριληφθούν και αυξήσεις στα κοινωνικά επιδόματα, στα όρια φυσικά του επιτρεπτού. Παράλληλα στην ατζέντα του πρωθυπουργού υπάρχουν και μέτρα για το στεγαστικό πρόβλημα.
Το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνεχείς επαφές με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ώστε να οριστικοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες το πλαίσιο της ομιλίας του στο Βελλίδειο στις 7 Σεπτεμβρίου, δίχως φυσικά να μπορεί κάποιος να αποκλείσει και το ενδεχόμενο ορισμένων… εκπλήξεων. Άλλωστε είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ να προβαίνει σε… εξωρεπορταζιακές εξαγγελίες.
Πάντως κυβερνητικά στελέχη κρατούν ”μικρό καλάθι” σε ότι αφορά τα όσα θα ανακοινώσει από την Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα. Ωστόσο δεν αποκλείεται ο σχεδιασμός να αλλάξει προς το καλύτερο, λόγω των αυξημένων εσόδων από τον τουρισμό του τρέχοντος καλοκαιριού.
Ήδη τα μηνύματα είναι άκρως ενθαρρυντικά, κάτι που ενδεχομένως να δημιουργήσει νέες ισορροπίες στο ”απόθεμα” της κυβέρνησης για τα μέτρα στήριξης των περισσότερο ευάλωτων.
Οι ίδιες πηγές θυμίζουν πως τα μέτρα που θα ανακοινωθούν πρέπει να εντάσσονται στο αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο που επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει αύξηση δαπανών 3 δισ. ευρώ για το 2025.
Γι’ αυτό το λόγο οι παρεμβάσεις θα είναι εξαιρετικά στοχευμένες και θα αφορούν συγκεκριμένα μερίδα πολιτών. Κατά κύριο λόγο θα στηριχθούν τα νοικοκυριά που καθημερινά αντιμετωπίζουν το ”ανίκητο” φάντασμα της ακρίβειας, όπως επίσης και οικογένειας που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν στεγαστικά προβλήματα.
Αναφορικά με την στήριξη των οικογενειών, δεν αποκλείεται δια στόματος Μητσοτάκη να ανακοινωθούν παρεμβάσεις που θα στηρίζουν την μητρότητα, σε μία προσπάθεια δηλαδή να δοθεί έμβαση και στην Δαμόκλειο Σπάθη της υπογεννητικότητας.
Συμπληρωματικά, ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει και αλλαγή στον τρόπο χορήγησης του επιδόματος ανεργίας, με στόχο να υπάρχουν κίνητρα να επιστρέφουν το συντομότερο στην αγορά εργασίας οι άνεργοι.
Τέλος, στόχος του Πρωθυπουργού είναι από το βήμα της ΔΕΘ να παρουσιαστεί και ο οδικός χάρτης έως τις Εθνικές Εκλογές του 2027.
Αυτό σημαίνει πως θα γίνει περισσότερο αναλυτικός και συγκεκριμένος αναφορικά με την κατάσταση στην οποία η οικονομία θα βρίσκεται έως τότε, με έμφαση στο ύψος του κατώτατου αλλά και του μέσου μισθού σε βάθος τριετίας.







