Η ΕΕ επικρίνει τους δασμούς των ΗΠΑ στο Μεξικό και τον Καναδά, αλλά μένει σιωπηλή για την Κίνα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδίκασε σήμερα την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στο Μεξικό και τον Καναδά, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά να σχολιάσει την επιβολή πρόσθετων δασμών στην Κίνα από την Ουάσιγκτον.

Οι δασμοί στο Μεξικό και στον Καναδά «απειλούν τις βαθιά ολοκληρωμένες αλυσίδες εφοδιασμού, τις επενδυτικές ροές και την οικονομική σταθερότητα στον Ατλαντικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Olof Gill σε δήλωση.

«Η ΕΕ στέκεται σταθερά ενάντια στα προστατευτικά μέτρα που υπονομεύουν το ανοιχτό και δίκαιο εμπόριο», πρόσθεσε. «Καλούμε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους και να εργαστούν προς μια συνεργατική, βασισμένη σε κανόνες λύση που ωφελεί όλα τα μέρη».

Η δήλωση της Επιτροπής ακολουθεί την επιβολή γενικών δασμών 25% από τον Ντόναλντ Τραμπ στο Μεξικό και τον Καναδά και έναν επιπλέον δασμό 10% στην Κίνα, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ σήμερα.

Οι δασμοί στην Πόλη του Μεξικού και την Οτάβα επρόκειτο αρχικά να επιβληθούν τον Φεβρουάριο, αλλά καθυστέρησαν για ένα μήνα αφού και οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να καταπολεμήσουν την παράνομη μετανάστευση και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών μέσω των αντίστοιχων συνόρων τους με τις ΗΠΑ.

Όσον αφορά την Κίνα, οι νέοι δασμοί επιβαρύνουν τον άλλο δασμό 10% από τον περασμένο μήνα, ανεβάζοντας τη συνολική εισφορά των ΗΠΑ στα κινεζικά προϊόντα στο 20%.

Ο Γκιλ είπε στο Euractiv ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ δεν θα σχολιάσει τους νέους δασμούς των ΗΠΑ στο Πεκίνο.

Οι δασμοί έρχονται εν μέσω αυξανόμενων προσπαθειών από ευρωπαίους αξιωματούχους να αναζητήσουν κοινό σκοπό με την Ουάσιγκτον για την Κίνα για να αποκρούσει τους δικούς της πιθανούς δασμολογικούς πονοκεφάλους.

Σε μια συγκαλυμμένη αναφορά στο Πεκίνο, η πρόεδρος της Κομισιόν  Ursula von der Leyen είπε μετά από συνάντηση τον περασμένο μήνα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ JD Vance ότι οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον θα πρέπει να αντιμετωπίσουν «κοινές προκλήσεις ως σύμμαχοι», συμπεριλαμβανομένης της «κρίσιμης πρόκλησης της μη εμπορικής ικανότητας».

Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Maroš Šefčovič  σημείωσε παρομοίως κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στις ΗΠΑ ότι η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να «προσπαθήσουν να συνεργαστούν» για να αντιμετωπίσουν «το πραγματικό πρόβλημα» της «παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας».

Η κρατική βιομηχανική πολιτική του Πεκίνου έχει επικριθεί εδώ και καιρό από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες επειδή πλημμύρισε τις αγορές τους με φθηνές βιομηχανικές εξαγωγές.

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.