Πρωτογενές πλεόνασμα υπερδιπλάσιο του στόχου: Στα 4,498 δισ. ευρώ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2025, υπερβαίνοντας σημαντικά τον στόχο των 616 εκατ. ευρώ και ξεπερνώντας το αντίστοιχο αποτέλεσμα του 2024, που ήταν 2,987 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία αφορούν την εκτέλεση του προϋπολογισμού σε τροποποιημένη ταμειακή βάση.
Πλεόνασμα και στο συνολικό ισοζύγιο
Το συνολικό ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού κατέγραψε πλεόνασμα 1,610 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος προέβλεπε έλλειμμα 2,364 δισ. ευρώ. Το αντίστοιχο διάστημα του 2024 είχε σημειωθεί έλλειμμα 44 εκατ. ευρώ.
Παράγοντες που επηρέασαν τα αποτελέσματα
Ορισμένα ποσά επηρέασαν συγκυριακά τα έσοδα και τις δαπάνες:
- Ετεροχρονισμός πληρωμών τακτικού προϋπολογισμού ύψους 1,423 δισ. ευρώ.
- Αναβολή επενδυτικών δαπανών ύψους 696 εκατ. ευρώ.
- Είσπραξη της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ νωρίτερα από το αναμενόμενο (887 εκατ. ευρώ).
- Προείσπραξη 168 εκατ. ευρώ από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων λόγω της νωρίτερης υποβολής φορολογικών δηλώσεων.
Εξαιρώντας αυτά τα στοιχεία, η υπέρβαση του πρωτογενούς αποτελέσματος έναντι του στόχου εκτιμάται σε 534 εκατ. ευρώ.
Σημαντική μείωση των δαπανών
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 16,176 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 2,262 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.
Η μείωση προήλθε κυρίως από:
- Υποεκτέλεση μεταβιβάσεων σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης κατά 768 εκατ. ευρώ.
- Υποεκτέλεση εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 655 εκατ. ευρώ.
- Μειωμένες δαπάνες στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 696 εκατ. ευρώ.
- Καθυστερήσεις σε πληρωμές άλλων δαπανών.
Οι πληρωμές τόκων ανήλθαν σε 2,888 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 205 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.
Άνοδος στα κρατικά έσοδα
Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 17,786 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,712 δισ. ευρώ ή 10,7% σε σχέση με τον στόχο. Τα συνολικά έσοδα έφτασαν τα 18,925 δισ. ευρώ (+12,2%).
Ιδιαίτερη υπέρβαση στόχου παρατηρήθηκε στα έσοδα από:
- Φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (+341 εκατ. ευρώ).
- Φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων (+294 εκατ. ευρώ).
- ΦΠΑ (+368 εκατ. ευρώ).
- Φόρους στην περιουσία (+296 εκατ. ευρώ, λόγω ΕΝΦΙΑ).
- Λοιπούς φόρους και πόρους ΕΣΠΑ (+124 εκατ. ευρώ και +298 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).
Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 1,071 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο κατά 67 εκατ. ευρώ.
Ισχυρή πορεία και στο πρώτο τρίμηνο της γενικής κυβέρνησης
Το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε σε 3,232 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 1,899 δισ. ευρώ και αντίστοιχου αποτελέσματος 2,443 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2024.
Ισχυρές επιδόσεις και τον Μάρτιο
Τον Μάρτιο 2025, τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 6,295 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 775 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 5,266 δισ. ευρώ (+14%), ενώ οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 364 εκατ. ευρώ.







