Μέσα σε μια δεκαετία, η Ελλάδα πέρασε από το καθεστώς των «junk bonds» σε σημείο να βλέπει τους διεθνείς οίκους να προτείνουν τα ομόλογά της ως ελκυστικότερη επενδυτική επιλογή ακόμη και σε σχέση με τα γερμανικά. Η Morgan Stanley στα τέλη Αυγούστου υιοθέτησε στρατηγική «long Ελλάδα – short Γερμανία», προεξοφλώντας σταθερότητα στην Αθήνα και αβεβαιότητα στο Παρίσι, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας.
Ανθεκτικότητα στις διεθνείς αναταράξεις
Παρά τους κραδασμούς στις παγκόσμιες αγορές, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα καταγράφουν αξιοσημείωτη αντοχή. Αναλυτές του Bloomberg τόνιζαν πως η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πρωταγωνίστρια, αφού την ώρα που άλλες χώρες πιέζονταν από τα διογκούμενα ελλείμματα, τα ελληνικά χαρτιά σημείωσαν ράλι.
Το spread του 10ετούς υποχώρησε στις 73 μονάδες βάσης (από 85–90 στις αρχές του έτους), με τη χώρα να δανείζεται φθηνότερα από Ιταλία και Γαλλία. Στο πρώτο εξάμηνο του 2025, εισροές κεφαλαίων ύψους 7,5 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν σε ελληνικούς τίτλους, όταν σε όλο το 2024 είχαν ανέλθει σε 10 δισ. ευρώ.
Οι λόγοι πίσω από την εμπιστοσύνη
Η θετική πορεία αποδίδεται στην πολιτική σταθερότητα, την ταχύτερη ανάπτυξη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική υπεραπόδοση. Όπως τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, η Ελλάδα αποτελεί σήμερα «παράδειγμα σταθερότητας και ανθεκτικότητας», έχοντας αποκαταστήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία, εξυγιάνει τον τραπεζικό τομέα και προσελκύσει νέες επενδύσεις.
Η ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών
Η JP Morgan παραμένει «ταύρος» για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία χαρακτηρίζει κορυφαία επενδυτική επιλογή, χάρη στην ισχυρή μακροοικονομική πορεία, τις περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες και το σταθερό πολιτικό σκηνικό.
Παράλληλα, η Société Générale προβλέπει περαιτέρω υποβαθμίσεις για τη Γαλλία και αναβαθμίσεις για τον Νότο, ενισχύοντας την εικόνα της Ελλάδας ως «ασφαλούς λιμανιού» στην ευρωζώνη.
Σταθερή πορεία μείωσης του χρέους
Σύμφωνα με τη Wood & Co., η Ελλάδα οδεύει σε θεαματική μείωση του χρέους, από 154,1% του ΑΕΠ το 2024 σε περίπου 101,3% το 2030, με στόχο την πτώση στο 100% έως το τέλος της δεκαετίας. Η πρόωρη αποπληρωμή δανείων GLF ύψους 31,6 δισ. ευρώ έως το 2031 θα μειώσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και θα ενισχύσει το αξιόχρεο της χώρας.
Ενισχυμένο επενδυτικό ενδιαφέρον
Η αναβαθμισμένη εικόνα της χώρας οδήγησε σε νέα ρεκόρ συμμετοχής ξένων επενδυτών. Το 2024 αποτέλεσε σημείο καμπής, με την είσοδο 26 νέων μεγάλων επενδυτικών ονομάτων στη λίστα των Top-50 κατόχων ελληνικών τίτλων. Οι αυξανόμενες αναβαθμίσεις ενισχύουν τη ζήτηση, περιορίζουν τις αποδόσεις και φέρνουν τα spreads σε επίπεδα προ κρίσης χρέους.
Πληροφορίες από ERTNEWS, AΠΕ-ΜΠΕ







