Αγρότες σε σταυροδρόμι: Κυριακή κρίνεται η κλιμάκωση των μπλόκων και η αντοχή της κυβέρνησης

Πάνω από έναν μήνα μετά την έναρξη των μπλόκων, η πανελλαδική σύσκεψη της Κυριακής στα Μάλγαρα αποκτά χαρακτήρα κρίσιμου δημοψηφίσματος για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η κυβέρνηση προβάλλει το αφήγημα ότι έχει ικανοποιήσει την πλειονότητα των αιτημάτων, αλλά ταυτόχρονα ετοιμάζει plan B με πρόστιμα και κυρώσεις αν η ένταση συνεχιστεί.

Οι φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις εξελίσσονται σε ένα από τα πιο σύνθετα πολιτικά και κοινωνικά τεστ για την κυβέρνηση. Με τα τρακτέρ να παραμένουν στους δρόμους για πάνω από τριάντα ημέρες, ακόμη και μέσα στις γιορτές, η προσεχής Κυριακή στα Μάλγαρα θα λειτουργήσει ως σημείο καμπής: είτε για εκτόνωση μέσω διαλόγου είτε για κλιμάκωση που θα φέρει σε μετωπική σύγκρουση αγρότες και κράτος.

Το διακύβευμα της Κυριακής και το μήνυμα Μητσοτάκη

Στην πανελλαδική σύσκεψη θα αποτυπωθεί η ισορροπία δυνάμεων μέσα στο αγροτικό κίνημα. Ένα σενάριο αποκλιμάκωσης θα ανοίξει τον δρόμο για δομημένες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, η οποία επιμένει να εμφανίζεται ως «διατεθειμένη για διάλογο» υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα παραλύσει η χώρα από τα μπλόκα. Αντιθέτως, απόφαση για ενίσχυση των κινητοποιήσεων θα ενεργοποιήσει τα «δεύτερα πλάνα» του Μαξίμου για την προστασία της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να οριοθετήσει το πλαίσιο: ανάταξη του πρωτογενούς τομέα «επάνω σε σωστές βάσεις», με «λογική και διάλογο», αλλά «χωρίς μπλόκα κατά της κοινωνίας», τη στιγμή που –όπως υποστηρίζει– το κράτος έχει ήδη ανταποκριθεί στα περισσότερα αιτήματα. Η φράση αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση θέλει να μεταφέρει το βάρος της ευθύνης στους αγρότες, εάν επιλέξουν συνέχιση της πίεσης.

Τι δίνει η κυβέρνηση και πού σηκώνει τείχος

Κυβερνητικά στελέχη παρουσιάζουν έναν απολογισμό που στοχεύει να πείσει την κοινή γνώμη πως η εκτελεστική εξουσία έχει εξαντλήσει τα περιθώρια. Από τα 27 αιτήματα των αγροτών, υποστηρίζουν ότι τα 16 έχουν ήδη ικανοποιηθεί ή αντιμετωπίζονται θετικά, τέσσερα βρίσκονται υπό επεξεργασία και επτά κρίνονται μη επιλύσιμα, είτε λόγω ευρωπαϊκών κανόνων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είτε λόγω δημοσιονομικών περιορισμών.

Στο μέτωπο του αγροτικού ρεύματος γίνεται λόγος για «μέγιστη δυνατή παρέμβαση», με στόχο να πλησιαστεί όσο γίνεται το αίτημα των παραγωγών, χωρίς να παραβιαστούν οι δεσμεύσεις για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και τα όρια της ΔΕΗ. Στο αγροτικό πετρέλαιο, η κυβέρνηση έχει ανοίξει παράθυρο για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης απευθείας στην αντλία, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα που επηρεάζει καίρια το κόστος παραγωγής.

Παράλληλα, προαναγγέλλεται ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος μέσω ανακατανομής ευρωπαϊκών πόρων, τουλάχιστον 160 εκατ. ευρώ, που προέκυψαν από ελέγχους της ΑΑΔΕ και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι πόροι αυτοί στοχεύουν σε παραγωγές που βρίσκονται σε ασφυξία, όπως σιτάρι και βαμβάκι, τα οποία κινούνται σε ιστορικά χαμηλές τιμές, αλλά και η μηδική σε περιοχές με κρούσματα ευλογιάς. Ωστόσο, αιτήματα όπως κατώτατες εγγυημένες τιμές ή κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας απορρίπτονται ως ασύμβατα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Plan B με πρόστιμα και η μάχη για την κοινωνική νομιμοποίηση

Το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζει ήδη σκληρότερη γραμμή εφόσον οι αγρότες επιλέξουν κλιμάκωση. Στο τραπέζι βρίσκονται εισηγήσεις για διοικητικά πρόστιμα στους ιδιοκτήτες τρακτέρ που παρακωλύουν συγκοινωνίες και μεταφορές, με το επιχείρημα ότι αρνούνται τον διάλογο σε βάρος «όλων των αγροτών». Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές διαχωρίζουν τους «αγρότες με δίκαια και λογικά αιτήματα» από «διάφορους» που –κατά την έκφρασή τους– «το πάρτι τους έχει τελειώσει», επιχειρώντας να απονομιμοποιήσουν πιο σκληρούς πυρήνες των μπλόκων.

Ο πραγματικός όμως συσχετισμός δεν θα κριθεί μόνο στα Μάλγαρα, αλλά και στην κοινωνική ανοχή. Όσο η ταλαιπωρία στις εθνικές οδούς μεγαλώνει, τόσο η κυβέρνηση θα επιχειρεί να εμφανιστεί ως προστάτης του «δικαιώματος των πολιτών να μετακινούνται ελεύθερα», μεταφέροντας το βάρος στους αγρότες. Από την άλλη πλευρά, αν οι παραγωγοί πείσουν ότι το εισόδημά τους βρίσκεται σε οριακό σημείο, οι πιέσεις για πρόσθετα μέτρα στήριξης θα ενταθούν.

Σχόλιο SBCTV.gr: Η σύγκρουση γύρω από τα μπλόκα δεν είναι μόνο οικονομική· είναι βαθιά πολιτική, γιατί αγγίζει την αξιοπιστία της κυβερνητικής αφήγησης περί «στήριξης του πρωτογενούς τομέα» και ταυτόχρονα δοκιμάζει τα όρια της κοινωνικής ανοχής στην κινητοποίηση. Η Κυριακή θα δείξει αν θα επικρατήσει ο ρεαλισμός του διαλόγου ή η λογική της μετωπικής σύγκρουσης, με κόστος που μπορεί να αποδειχθεί πολλαπλάσιο για όλες τις πλευρές.

#αγρότες #αγροτικές_κινητοποιήσεις #κυβέρνηση #μπλόκα #πρωτογενής_τομέας

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.