Η επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ανάβει τα αίματα στον ευρωπαϊκό Τύπο, με τα πρωτοσέλιδα και τις γελοιογραφίες να αποτυπώνουν μια όλο και πιο βαθιά ρήξη. Παράλληλα, η ισραηλινή κατεδάφιση εγκαταστάσεων της UNRWA στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και οι συζητήσεις για τον τελικό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής συμπληρώνουν μια ιδιαίτερα πολωμένη διεθνή ατζέντα.
Η επικείμενη άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κυριαρχεί στα ευρωπαϊκά πρωτοσέλιδα, όχι μόνο σε επίπεδο πολιτικής ανάλυσης αλλά και μέσα από αιχμηρές γελοιογραφίες. Η συζήτηση επικεντρώνεται στην κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Ουάσινγκτον – Βρυξελλών, με αφορμή τις δασμολογικές απειλές των ΗΠΑ και το αμφιλεγόμενο σχέδιο του Τραμπ για τη Γροιλανδία, το οποίο αντιμετωπίζεται στην Ευρώπη ως σύμβολο μιας επιθετικής, συναλλακτικής εξωτερικής πολιτικής.
«Ντουέτο» ή «μονομαχία» στο Νταβός;
Η γαλλική «Libération» επιλέγει τον εύγλωττο τίτλο «Ντουέλο στο Νταβός», υπογραμμίζοντας ότι η εφετινή σύνοδος δεν είναι μια τυπική συνάντηση ελίτ, αλλά σκηνικό ανοιχτής σύγκρουσης για το μέλλον του παγκόσμιου εμπορίου και της κλιματικής πολιτικής. Η βρετανική «Guardian» παρουσιάζει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ως επικεφαλής μιας ευρωπαϊκής «αντίστασης» στο σχέδιο του Τραμπ για τη Γροιλανδία και, κατ’ επέκταση, στην προσπάθεια των ΗΠΑ να επιβάλουν μονομερώς όρους σε ζητήματα στρατηγικών πόρων και Αρκτικής.
Οι «Financial Times» εστιάζουν στην ουσία: η ρήξη ΗΠΑ – Ευρώπης βαθαίνει, με τους δασμούς να λειτουργούν ως εργαλείο πολιτικής πίεσης και όχι μόνο ως οικονομικό μέτρο. Η εμπορική αντιπαράθεση για τη Γροιλανδία, τις εξαγωγές και το κλίμα συνδέεται με μια ευρύτερη ανακατανομή ισχύος στο διεθνές σύστημα, όπου η ΕΕ προσπαθεί να εμφανιστεί ως αυτόνομος πόλος, αλλά χωρίς ενιαία στρατηγική.
Ενδεικτικές του κλίματος είναι και οι ελβετικές γελοιογραφίες στις εφημερίδες «Tages Anzeiger» και «Le Temps», που παρουσιάζουν τον Τραμπ ως απομονωμένο, θορυβώδη παίκτη σε έναν κατά τα άλλα πολυμερή χώρο. Αντίστοιχες σκιτσογραφικές παρεμβάσεις σε βρετανικές εφημερίδες, όπως «The Times» και «The Telegraph», σαρκάζουν την ιδέα μιας «αγοραπωλησίας» της Γροιλανδίας, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο να μετατραπεί η γεωπολιτική σε απλή συναλλαγή ακινήτων.
Σύγκρουση για την UNRWA και εύθραυστη διεθνής νομιμότητα
Παράλληλα, η διεθνής ειδησεογραφία καταγράφει μια άλλη, πιο σιωπηρή αλλά εξίσου σημαντική κλιμάκωση: το Ισραήλ έχει ξεκινήσει την κατεδάφιση εγκαταστάσεων της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι «New York Times» περιγράφουν μπουλντόζες να ισοπεδώνουν τμήματα του συγκροτήματος, ενώ το Sky News μεταφέρει τη θέση του ΟΗΕ, που κάνει λόγο για «πρωτοφανή επίθεση» σε περιουσία του διεθνούς οργανισμού.
Το περιοδικό «Modern Diplomacy» αναλύει τις νομικές προεκτάσεις, σημειώνοντας ότι η κίνηση του Ισραήλ οξύνει τη διαμάχη για το καθεστώς των ακινήτων του ΟΗΕ σε κατεχόμενα εδάφη. Σε συνέντευξη που φιλοξενεί η «Haaretz», η ηγεσία της UNRWA απορρίπτει την κατηγορία ότι η Υπηρεσία «διαιωνίζει» το προσφυγικό καθεστώς των Παλαιστινίων, αντιτείνοντας ότι η πραγματική αιτία είναι η απουσία πολιτικής λύσης. Η σύγκρουση αυτή αγγίζει τον πυρήνα της διεθνούς νομιμότητας και προμηνύει νέες τριβές στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Αφρικανικό ποδόσφαιρο, πολιτική και κοινωνικά στιγμιότυπα
Στον αφρικανικό Τύπο συνεχίζεται η συζήτηση για τον χαοτικό τελικό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, με επίκεντρο τη συμπεριφορά της εθνικής ομάδας της Σενεγάλης και τον ρόλο του διαιτητή από το Κονγκό. Παρότι πρόκειται για αθλητικό γεγονός, ο δημόσιος διάλογος που καταγράφεται σε εφημερίδες του Μαρόκου και της Μπουρκίνα Φάσο αγγίζει θεσμικά ζητήματα: πειθαρχία, ασφάλεια γηπέδων, αξιοπιστία διοργανώσεων ενόψει του Μουντιάλ 2030.
Στον αντίποδα της σκληρής γεωπολιτικής, ένα μικρό περιστατικό από τις ΗΠΑ λειτουργεί ως ανάσα: δημοτική υπηρεσία πάρκων στο Ιλινόι έδωσε στη δημοσιότητα «προφίλ γνωριμιών» για δύο αρσενικούς κύκνους που έχασαν τις συντρόφους τους, με συγκινητική ανταπόκριση από το κοινό. Μια υπενθύμιση ότι ακόμη και σε περιόδους έντασης, οι κοινωνίες αναζητούν ιστορίες συναισθηματικής ταύτισης.
Σχόλιο SBCTV.gr: Η φετινή συζήτηση γύρω από το Νταβός αποκαλύπτει ότι η κρίση στις διατλαντικές σχέσεις δεν είναι συγκυριακή αλλά δομική: εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές φιλοδοξίες στην Αρκτική και θεσμικές συγκρούσεις με τον ΟΗΕ συνθέτουν ένα περιβάλλον όπου η Ευρώπη καλείται να διαλέξει ανάμεσα σε παθητική προσαρμογή και ενεργό στρατηγική αυτονομία. Οι γελοιογράφοι απλώς αποτυπώνουν, με σκληρή σάτιρα, αυτό που οι αγορές και οι κυβερνήσεις ήδη γνωρίζουν: η εποχή της «ήπιας παγκοσμιοποίησης» έχει τελειώσει.







