Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στο υπό ανέγερση «Ιωνικό Κέντρο» της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Ιωνίας υπερβαίνει τον τυπικό εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Αναδεικνύει τη στρατηγική αξιοποίηση της Εκκλησίας και των τοπικών δομών ως εργαλείων πολιτιστικής διπλωματίας και κοινωνικής συνοχής.
Η παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στο υπό ανέγερση «Ιωνικό Κέντρο» της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, με τη θερμή υποδοχή του Μητροπολίτη Γαβριήλ, εντάσσεται σε μια ευρύτερη τάση: την ανάδειξη των εκκλησιαστικών και πολιτιστικών δομών σε κόμβους κοινωνικής πολιτικής και ήπιας ισχύος. Παρότι η αφορμή είναι καθαρά τοπική και εκκλησιαστική, το μήνυμα που εκπέμπει η επίσκεψη είναι σαφώς πολιτικό και διπλωματικό.
Εκκλησία – Πολιτεία ως εταίροι κοινωνικής συνοχής
Στον πυρήνα του εγχειρήματος βρίσκεται η διαμόρφωση ενός σύγχρονου πολυχώρου, ικανού να φιλοξενεί πνευματικές, πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις. Σε μια περίοδο όπου η κοινωνική κόπωση, η ανισότητα και η αίσθηση αποξένωσης από τους θεσμούς παραμένουν έντονες, τέτοιες δομές λειτουργούν ως άτυπα «κέντρα βαρύτητας» για τις τοπικές κοινωνίες. Η αναφορά του Υπουργού στη σημασία της συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας «προς όφελος της κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων» δεν είναι ρητορική ευγένεια, αλλά σαφής πολιτική γραμμή: το κράτος αναγνωρίζει την οργανωτική ισχύ και την κοινωνική διείσδυση της Εκκλησίας και επιλέγει να τη συμπεριλάβει στο πλέγμα άσκησης κοινωνικής πολιτικής.
Για τη Νέα Ιωνία, περιοχή με ισχυρή μνήμη προσφυγικών πληθυσμών και ιστορική αναφορά στον μικρασιατικό ελληνισμό, ένα «Ιωνικό Κέντρο» αποκτά επιπλέον συμβολική αξία. Μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος αναστοχασμού ταυτότητας, αλλά και ως πλατφόρμα ένταξης νέων κοινωνικών ομάδων – από οικονομικούς μετανάστες μέχρι ευάλωτα νοικοκυριά – σε ένα πλέγμα δραστηριοτήτων που συνδέουν παράδοση και σύγχρονο τρόπο ζωής.
Πολιτιστική διπλωματία και τοπική ισχύς
Αν και η είδηση παρουσιάζεται ως καθαρά εσωτερικού ενδιαφέροντος, η επιλογή του Υπουργού Εξωτερικών να δώσει δημόσια στήριξη σε ένα τέτοιο έργο έχει και εξωτερική διάσταση. Η Ελλάδα επενδύει συστηματικά τα τελευταία χρόνια σε εργαλεία ήπιας ισχύος: πολιτισμό, θρησκευτική κληρονομιά, διασπορά, μνήμη προσφυγιάς. Κέντρα όπως το «Ιωνικό Κέντρο» μπορούν να λειτουργήσουν στο μέλλον ως γέφυρες με κοινότητες απογόνων Μικρασιατών στο εξωτερικό, ως χώροι φιλοξενίας διεθνών εκδηλώσεων, αλλά και ως «βιτρίνες» της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας.
Η ολοκλήρωση της επίσκεψης με ανταλλαγή ευχών για την επιτυχή λειτουργία του Κέντρου δείχνει ότι βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο της πολιτικής και συμβολικής επένδυσης. Το κρίσιμο επόμενο βήμα θα είναι αν και με ποιον τρόπο η Πολιτεία θα στηρίξει θεσμικά και χρηματοδοτικά τη λειτουργία του, ώστε να μη μείνει ένα ακόμη καλοσχεδιασμένο, αλλά υποχρηματοδοτούμενο, τοπικό εγχείρημα.
Σχόλιο SBCTV.gr: Η κίνηση Γεραπετρίτη καταγράφεται ως στοχευμένη επένδυση σε δίκτυα επιρροής που ξεκινούν από τη γειτονιά και φτάνουν μέχρι την εξωτερική πολιτική. Αν το «Ιωνικό Κέντρο» αποκτήσει σταθερή χρηματοδότηση, διεθνείς συνεργασίες και ουσιαστικά προγράμματα για νέους, μπορεί να εξελιχθεί σε πρότυπο για το πώς η Ελλάδα μετατρέπει την ιστορική μνήμη και την εκκλησιαστική παρουσία σε σύγχρονη, εξωστρεφή ήπια ισχύ.







