Πυρηνική ενέργεια και ηλεκτρισμός εκτοπίζουν το πετρέλαιο στα ραντάρ των διαχειριστών ETF

Ο διευθύνων σύμβουλος της VanEck, Jan van Eck, γυρίζει την πλάτη στο παραδοσιακό πετρέλαιο και «στοιχηματίζει» σε ηλεκτρισμό και πυρηνική ενέργεια, τροφοδοτούμενους από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης. Τα εξειδικευμένα ETF σε ουράνιο, πυρηνικά και ενεργειακή απόδοση καταγράφουν ήδη αποδόσεις που ξεπερνούν κατά πολύ την κλασική αγορά πετρελαίου.

Μπροστά σε μια βαθιά αναδιάταξη του ενεργειακού χάρτη φαίνεται να τοποθετούνται οι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων στις ΗΠΑ, με αιχμή όχι πλέον το πετρέλαιο, αλλά την πυρηνική ενέργεια και τον ηλεκτρισμό. Ο διευθύνων σύμβουλος της VanEck, Jan van Eck, δηλώνει ότι οι παραδοσιακές «παλιές» ενεργειακές μετοχές βρίσκονται σε μια «πλάγια» αγορά, με περιορισμένα περιθώρια ανόδου σε ορίζοντα ενός έτους, παρά τη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα στις τιμές του αργού.

Η στροφή από το πετρέλαιο σε πυρηνική ενέργεια

Παρότι το αμερικανικό WTI και το Brent ενισχύθηκαν πρόσφατα, λόγω γεωπολιτικών εντάσεων με το Ιράν και ανησυχιών γύρω από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Van Eck εκτιμά ότι η δομική εικόνα για το πετρέλαιο παραμένει στάσιμη. Αντίθετα, βλέπει σημαντικό ανοδικό περιθώριο σε εταιρείες συνδεδεμένες με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ιδιαίτερα με την πυρηνική ισχύ.

Καθοριστικός παράγοντας είναι η εκρηκτική αύξηση της ζήτησης ενέργειας από τα hyperscale data centers και τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Όπως επισημαίνει, η έννοια της «αξιοπιστίας» της ενέργειας δεν έχει αποτιμηθεί επαρκώς: «Τα data centers δεν μπορούν να πέφτουν. Δεν μπορούν να σταματούν ούτε για μία ώρα», σημειώνει χαρακτηριστικά, υπονοώντας ότι οι διαλείπουσες ΑΠΕ από μόνες τους δεν επαρκούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, η VanEck «ποντάρει» έντονα στην πυρηνική ενέργεια μέσω του VanEck Uranium and Nuclear ETF (NLR). Το ETF έχει ενισχυθεί πάνω από 16% από την αρχή του έτους και σχεδόν 73% σε διάστημα 52 εβδομάδων, αποτυπώνοντας την αναβίωση του πυρηνικού story διεθνώς. Στις κορυφαίες θέσεις του χαρτοφυλακίου βρίσκονται η καναδική Cameco, η Constellation Energy και η BWX Technologies, με την Cameco να καταγράφει άνοδο περίπου 21% από την αρχή του έτους.

«Νέα» ενέργεια, μακρύς επενδυτικός κύκλος

Παρόμοια εικόνα περιγράφει και η Jennifer Grancio, επικεφαλής διανομής της TCW, η οποία βλέπει μια μακρά μεταβατική περίοδο από τα «παλιά» στα «νέα» ενεργειακά μοντέλα. «Χρειαζόμαστε όλες τις πηγές ενέργειας για να τροφοδοτήσουμε το θηρίο», τονίζει, αναφερόμενη στην εκθετική αύξηση των ενεργειακών αναγκών για data centers και βιομηχανική παραγωγή.

Η TCW διαχειρίζεται το ETF Transform Systems (PWRD), ένα πιο ευρύ χαρτοφυλάκιο που συνδυάζει επιλεγμένη έκθεση στην παραδοσιακή οικονομία με ισχυρή κλίση προς την πυρηνική ενέργεια και τις εταιρείες ενεργειακής απόδοσης, που συνδέονται με την ανάπτυξη νέων ενεργειακών υποδομών. Το PWRD έχει καταγράψει άνοδο περίπου 29% τον τελευταίο χρόνο, επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά προεξοφλεί έναν πολυετή επενδυτικό κύκλο σε ηλεκτρικές και πυρηνικές υποδομές.

Για τους επενδυτές, η συζήτηση «νέα» έναντι «παλιάς» ενέργειας μεταφράζεται πλέον σε στρατηγική κατανομής κεφαλαίων: λιγότερη έκθεση σε καθαρά πετρελαϊκά plays και μεγαλύτερη έμφαση σε εταιρείες που μπορούν να εξασφαλίσουν συνεχή, αξιόπιστη και χαμηλών εκπομπών ηλεκτρική ισχύ για την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Σχόλιο SBCTV.gr: Η στροφή των μεγάλων αμερικανικών ETF προς την πυρηνική ενέργεια και τον ηλεκτρισμό είναι προειδοποιητικό καμπανάκι για χώρες όπως η Ελλάδα, που παραμένουν εγκλωβισμένες σε βραχυπρόθεσμες λογικές γύρω από το φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ χωρίς σοβαρή συζήτηση για τη βάση φορτίου. Το κεφάλαιο δείχνει ήδη πού βλέπει τον επόμενο μακροχρόνιο ενεργειακό κύκλο· όσοι σχεδιάζουν ενεργειακή πολιτική και επενδύσεις αγνοώντας αυτή τη μετατόπιση, κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός παιχνιδιού μέσα σε λίγα χρόνια.

#ενέργεια #ETF #VanEck #πυρηνική_ενέργεια #AI

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.