Η Αθήνα καταδικάζει τις επιθέσεις σε πλοία ελληνικών συμφερόντων και μεταφέρει το ζήτημα στους Ευρωπαίους εταίρους, αναδεικνύοντας τον ρόλο της ως ναυτικού κράτους και πυλώνα σταθερότητας. Παράλληλα, χαράσσει γραμμή αρχών σε Ιράν, Βενεζουέλα, Σομαλία, Αρκτική και Μέση Ανατολή, συνδέοντας την εξωτερική πολιτική με την οικονομική διπλωματία.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Λάνα Ζωχιού, καταδίκασε με σαφήνεια τις πρόσφατες επιθέσεις κατά πλοίων ελληνικών συμφερόντων, υπογραμμίζοντας ότι «θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πληρωμάτων και ενδέχεται να αποβούν επιζήμιες για το περιβάλλον». Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας, στο ένα από τα πλοία επέβαιναν δύο Έλληνες ναυτικοί, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους και δεν υπήρξαν τραυματισμοί.
Ναυτικό κράτος, ελευθερία ναυσιπλοΐας και ευρωπαϊκή ατζέντα
Η Ζωχιού τόνισε ότι «η Ελλάδα ως ναυτικό έθνος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη θαλάσσια ασφάλεια» και επανέλαβε την προσήλωση της χώρας στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. Το θέμα, όπως σημείωσε, θα τεθεί από τον υπουργό Εξωτερικών στους Ευρωπαίους εταίρους, επιχειρώντας να αναβαθμίσει το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς οι θαλάσσιες οδοί και η ασφάλεια των εμπορικών ροών παραμένουν κρίσιμος παράγοντας για την ευρωπαϊκή οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια.
Η αναφορά στην περιβαλλοντική διάσταση των επιθέσεων συνδέει την παραδοσιακή ναυτιλιακή ισχύ της Ελλάδας με τις σύγχρονες προτεραιότητες της ΕΕ για πράσινη μετάβαση και βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές, προσφέροντας στην Αθήνα επιπλέον επιχείρημα στα ευρωπαϊκά φόρα.
Ιράν, Βενεζουέλα, Σομαλία: σταθερή γραμμή υπέρ δικαιωμάτων και κυριαρχίας
Για το Ιράν, η εκπρόσωπος εξέφρασε «ανησυχία για τον μεγάλο αριθμό θυμάτων», σημειώνοντας ότι η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις μέσω της πρεσβείας στην Τεχεράνη, η οποία παραμένει ανοικτή και χωρίς αίτημα εκκένωσης. Υπενθύμισε ότι οι όποιες κυρώσεις θα συζητηθούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επανέλαβε πως η Ελλάδα «υποστηρίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης».
Αναφορικά με τη Βενεζουέλα, η Αθήνα επιμένει στην καθολική τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ, υπενθυμίζοντας ότι έχει ήδη δηλώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας πως «ο λαός της Βενεζουέλας έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον του». Η Ελλάδα δηλώνει ότι η εξουσία του Νικολάς Μαδούρο «στερείται νομιμοποίησης», ενώ συνδέει την κρίση με την καταπολέμηση του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών.
Για τη Σομαλία, η ελληνική θέση –όπως διατυπώθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας– εστιάζει στον σεβασμό της ενότητας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, απορρίπτοντας κάθε υποστήριξη σε αποσχιστικές οντότητες. Η Αθήνα προτάσσει τη λύση μέσω διαλόγου με τη νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης σε όλο το Κέρας της Αφρικής.
Αρκτική, Μέση Ανατολή και οικονομική διπλωματία με Λιβύη και Τουρκία
Στο ζήτημα της Γροιλανδίας, η Ζωχιού υπογράμμισε ότι η ασφάλεια στην Αρκτική είναι προτεραιότητα για την Ευρώπη και το δυτικό σύστημα ασφαλείας, επαναλαμβάνοντας τη σταθερή ελληνική στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία των κρατών. Για τη Μέση Ανατολή, υπενθύμισε την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Ραμάλα και το Ισραήλ, καθώς και την τριμερή Ελλάδας–Κυπριακής Δημοκρατίας–Ισραήλ, ως ένδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως γέφυρας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται και στην οικονομική διπλωματία. Η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ηγείται πολιτικών διαβουλεύσεων με τη Δανία και επαφών με τη Λιβύη, ενώ ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης συνοδεύει ελληνική επιχειρηματική αποστολή στη Βεγγάζη, με περίπου 35 επιχειρήσεις από στρατηγικούς κλάδους (ενέργεια, ναυτιλία, κατασκευές, τεχνολογία, υγεία, χρηματοοικονομικά). Παράλληλα, προωθείται η θετική ατζέντα με την Τουρκία, μέσω πολιτικού διαλόγου και προετοιμασίας του 6ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, με έμφαση στην οικονομική συνεργασία, το εμπόριο, τον τουρισμό και την έρευνα.
Στο διπλωματικό ημερολόγιο ξεχωρίζει και η μετάβαση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, στις 28 Ιανουαρίου, για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, καθώς και η επικείμενη τριμερής Ελλάδας–Κύπρου–Αιγύπτου στο Κάιρο.
Σχόλιο SBCTV.gr: Η σημερινή ενημέρωση του ΥΠΕΞ αναδεικνύει μια συνεκτική στρατηγική: η Ελλάδα αξιοποιεί την ιδιότητά της ως ναυτιλιακής δύναμης, κράτους-μέλους της ΕΕ και εκλεγμένου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για να τοποθετηθεί σε όλα τα μεγάλα μέτωπα – από τις θαλάσσιες οδούς και τη Μέση Ανατολή έως την Αφρική και την Αρκτική. Η σύζευξη αρχών (Διεθνές Δίκαιο, δικαιώματα, κυριαρχία) με στοχευμένη οικονομική διπλωματία (Λιβύη, Τουρκία, ενεργειακές τριμερείς) δείχνει ότι η Αθήνα επιδιώκει όχι απλώς να αντιδρά στις κρίσεις, αλλά να κεφαλαιοποιήσει γεωπολιτικά και οικονομικά τον ρόλο της ως περιφερειακού κόμβου σταθερότητας.
#ΥΠΕΞ #ναυσιπλοΐα #ΔιεθνέςΔίκαιο #Ιράν #Βενεζουέλα #Σομαλία #Λιβύη #Τουρκία #ΜέσηΑνατολή







