Βρετανία: Η Τράπεζα της Αγγλίας παγώνει τα επιτόκια στο 3,75% αλλά προετοιμάζει το έδαφος για μειώσεις

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 3,75%, στέλνοντας όμως σαφές μήνυμα ότι ο κύκλος των μειώσεων δεν έχει ολοκληρωθεί. Οι στοχευμένες αντιπληθωριστικές παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό της Rachel Reeves αλλάζουν τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την πορεία της βρετανικής οικονομίας.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England) αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 3,75%, παρά τις ενδείξεις επιβράδυνσης της ανάπτυξης και αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Η απόφαση της εννεαμελούς Νομισματικής Επιτροπής (MPC) δεν κρύβει ωστόσο την πρόθεση για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μέσα στο 2026.

Στενή ψηφοφορία και μήνυμα για νέες μειώσεις

Η MPC επέλεξε τη διατήρηση των επιτοκίων με οριακή πλειοψηφία 5-4, γεγονός που αποκαλύπτει έντονη εσωτερική διαφωνία και ενισχύει την προσδοκία για νέες μειώσεις σύντομα. Η Επιτροπή έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια έξι φορές από τα μέσα του 2024, σηματοδοτώντας στροφή από την επιθετική σύσφιξη της προηγούμενης περιόδου.

Ο διοικητής της Τράπεζας Andrew Bailey, ο οποίος ψήφισε υπέρ της διατήρησης, δήλωσε ότι «ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα επιστρέψει κοντά στο 2% μέχρι την άνοιξη», προσθέτοντας ότι εφόσον αυτή η πορεία επιβεβαιωθεί «θα υπάρξει περιθώριο για περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου εντός του έτους». Η ρητορική αυτή θεωρήθηκε από τις αγορές ως σαφές άνοιγμα στην κατεύθυνση χαλάρωσης.

Ρόλος προϋπολογισμού Reeves και νέες προβλέψεις

Καθοριστικό ρόλο στις νέες εκτιμήσεις της Τράπεζας παίζουν τα αντιπληθωριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομικών Rachel Reeves στον προϋπολογισμό του Νοεμβρίου. Οι μειώσεις σε λογαριασμούς κοινής ωφέλειας και το πάγωμα των σιδηροδρομικών κομίστρων, που τίθενται σε ισχύ από τον Απρίλιο, αναμένεται να περιορίσουν το ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά και να πιέσουν τον δείκτη τιμών προς τα κάτω.

Στη νέα τριμηνιαία Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής, η Τράπεζα αναθεωρεί την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ στο 0,9% για το 2026, από 1,2% προηγουμένως, αντανακλώντας πιο αδύναμη δυναμική. Παράλληλα, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει «πολύ περισσότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί» και θα διαμορφωθεί στο 2,1% το β΄ τρίμηνο του 2026, ελάχιστα πάνω από τον κυβερνητικό στόχο του 2% και μακριά από το 3,4% του Δεκεμβρίου.

Πληθωρισμός, αγορά εργασίας και κίνδυνος λάθους πολιτικής

Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αναμένεται να ανακουφίσει τα πιεσμένα βρετανικά νοικοκυριά, ωστόσο η Τράπεζα προειδοποιεί για εξασθένηση της αγοράς εργασίας. Η ανεργία προβλέπεται να ανέλθει στο 5,3% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 5% για το 2026, με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και του κατώτατου μισθού να αποδίδεται ως παράγοντας στασιμότητας της απασχόλησης.

Στο εσωτερικό της MPC κυριαρχούν δύο σχολές σκέψης. Ο ανεξάρτητος οικονομολόγος Alan Taylor υποστήριξε ότι ένα βασικό επιτόκιο στο 3% «πρέπει πλέον να μπαίνει στο οπτικό μας πεδίο», υπονοώντας τρεις ακόμη μειώσεις, καθώς οι προβλέψεις της Τράπεζας μετατοπίζονται σταθερά προς χαμηλότερη ανάπτυξη και πληθωρισμό. Αντίθετα, η περισσότερο «γερακίσια» Megan Greene εξέφρασε ανησυχία για επίμονα υψηλές πληθωριστικές προσδοκίες και ισχυρή μισθολογική δυναμική, προειδοποιώντας για κίνδυνο «σφάλματος πολιτικής» σε περίπτωση βεβιασμένων μειώσεων.

Οι αγορές, μετά την ανακοίνωση, τιμολογούν πιθανότητα περίπου 50% για νέα μείωση στο επόμενο ραντεβού της MPC στις 19 Μαρτίου, πιθανότητα που ο Bailey ουσιαστικά επιβεβαίωσε, λέγοντας ότι το «50-50» είναι «καλή αφετηρία» για την αξιολόγηση των προοπτικών.

Σχόλιο SBCTV : Η στάση της Τράπεζας της Αγγλίας αποτυπώνει το λεπτό ισοζύγιο ανάμεσα στην ανάγκη στήριξης μιας υποτονικής οικονομίας και στον φόβο επανεμφάνισης πληθωριστικών πιέσεων. Για τις αγορές –και για χώρες όπως η Ελλάδα που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών– το μήνυμα είναι ότι η εποχή των υψηλών επιτοκίων οδεύει προς το τέλος της, αλλά η έξοδος θα είναι σταδιακή και άκρως εξαρτημένη από τα δεδομένα σε ανάπτυξη, μισθούς και προσδοκίες.

#ΤράπεζαΤηςΑγγλίας #Επιτόκια #Πληθωρισμός #ΗνωμένοΒασίλειο #ΝομισματικήΠολιτική

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.