Τρεις νεκροί σε ακόμη ένα αμερικανικό πλήγμα κατά ύποπτου σκάφους διακίνησης ναρκωτικών στην Καραϊβική, στο πλαίσιο της σκληρής γραμμής του Ντόναλντ Τραμπ στον «πόλεμο κατά των καρτέλ». Οι ΗΠΑ μιλούν για «θανατηφόρο κινητικό πλήγμα», αλλά δεν προσκομίζουν αποδείξεις, ενώ αυξάνονται οι ενστάσεις για τη νομιμότητα των επιχειρήσεων σε διεθνή ύδατα.
Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε νέο πλήγμα εναντίον σκάφους που, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, συμμετείχε σε διακίνηση ναρκωτικών στην Καραϊβική Θάλασσα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία άτομα. Το περιστατικό εντάσσεται σε μια σειρά επιθέσεων κατά φερόμενων «ναρκοπλοίων» που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Κλιμάκωση με «κινητικά πλήγματα» και ασαφή στοιχεία
Η Διοίκηση Νοτίου Περιφέρειας των ΗΠΑ (US Southern Command – SOUTHCOM) δημοσιοποίησε σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο διάρκειας 11 δευτερολέπτων, στο οποίο διακρίνεται ένα σκάφος να κινείται στη θάλασσα πριν δεχθεί αυτό που ο στρατός περιγράφει ως «θανατηφόρο κινητικό πλήγμα» και να τυλίγεται στις φλόγες.
Σε ανακοίνωσή της η SOUTHCOM υποστηρίζει ότι το σκάφος «κινούνταν κατά μήκος γνωστών διαδρομών διακίνησης ναρκωτικών στην Καραϊβική και συμμετείχε σε επιχειρήσεις ναρκοδιακίνησης». Ωστόσο, οι αμερικανικές αρχές δεν έδωσαν στη δημοσιότητα αποδεικτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς αυτούς, ούτε στοιχεία ταυτότητας των επιβαινόντων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η κυβέρνηση Τραμπ έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 38 παρόμοια πλήγματα σε σκάφη που χαρακτηρίζονται «ναρκοπλοία» στην Καραϊβική και τον ανατολικό Ειρηνικό από τις αρχές Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της διεθνούς διακίνησης ναρκωτικών. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις επιχειρήσεις αυτές ανέρχεται πλέον τουλάχιστον σε 133.
Ο «ένοπλος πόλεμος» με τα καρτέλ και τα νομικά ερωτήματα
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δικαιολογήσει τη στρατηγική αυτή ως αναγκαία κλιμάκωση στον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε «ένοπλη σύγκρουση» με τα καρτέλ της Λατινικής Αμερικής. Η ρητορική αυτή επιχειρεί να προσδώσει νομική βάση σε στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις, αλλά συγκρούεται με κλασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, που απαιτούν σαφή οριοθέτηση εμπόλεμων μερών και απειλής.
Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε πρόσφατα, μέσω προσωπικού λογαριασμού σε κοινωνικό δίκτυο, ότι «ορισμένοι κορυφαίοι διακινητές καρτέλ» στην περιοχή «έχουν αποφασίσει να σταματήσουν επ’ αόριστον τις επιχειρήσεις τους λόγω των πρόσφατων (ιδιαίτερα αποτελεσματικών) κινητικών πληγμάτων στην Καραϊβική». Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, δεν παρατέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία ή συγκεκριμένα ονόματα.
Ολοένα και περισσότεροι επικριτές, μεταξύ τους νομικοί και οργανώσεις δικαιωμάτων, εκφράζουν ανησυχίες για τη νομιμότητα των φονικών αυτών επιχειρήσεων σε διεθνή ύδατα, όπου το καθεστώς χρήσης βίας είναι αυστηρά ρυθμισμένο. Θέτουν επίσης ζήτημα διαφάνειας, καθώς η αμερικανική πλευρά περιορίζεται σε σύντομες ανακοινώσεις και οπτικά στιγμιότυπα, χωρίς ανεξάρτητη επαλήθευση των ισχυρισμών περί «ναρκοτρομοκρατών».
Σε πρακτικό επίπεδο, οι επιχειρήσεις αυτές δεν επηρεάζουν μόνο τα καρτέλ, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες στις ακτές της Λατινικής Αμερικής, όπου αλιείς και μικροί θαλάσσιοι επαγγελματίες εκφράζουν φόβους για τυχαία στοχοποίηση ή παράπλευρες απώλειες, σε μια ζώνη που ήδη χαρακτηρίζεται από αστάθεια και βία.
Σχόλιο
: Η κλιμάκωση των αμερικανικών «κινητικών πληγμάτων» κατά φερόμενων ναρκοπλοίων μεταφέρει τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» σε μια γκρίζα ζώνη μεταξύ αστυνόμευσης και πολέμου, με περιορισμένη διαφάνεια και ασαφή νομική θεμελίωση. Για χώρες όπως η Ελλάδα, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη διεθνή ναυσιπλοΐα και ασφάλεια, το ερώτημα δεν είναι μόνο η αποτελεσματικότητα έναντι των καρτέλ, αλλά και ο κίνδυνος δημιουργίας επικίνδυνου προηγούμενου για τη χρήση στρατιωτικής ισχύος σε διεθνή ύδατα χωρίς σαφή λογοδοσία.
#ΗΠΑ #Καραϊβική #ναρκωτικά #στρατιωτικέςΕπιχειρήσεις #διεθνέςΔίκαιο






