Ιαπωνία: Πώς ο Τραμπ πιέζει τις μεγάλες επιχειρήσεις για επενδύσεις 550 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ

ΗΠΑ και Ιαπωνία βρίσκονται στο επίκεντρο μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να εξασφαλίσει γιγαντιαίες επενδύσεις από την ιαπωνική βιομηχανία. Η κλίμακα των απαιτήσεων – που φέρονται να φτάνουν τα 550 δισ. δολάρια – αναδεικνύει τη νέα, ωμά συναλλακτική λογική της αμερικανικής εξωτερικής οικονομικής πολιτικής.

Το αρχικό δημοσίευμα των Financial Times, στο οποίο δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση, περιγράφει μια εσωτερική αντιπαράθεση μεταξύ του Λευκού Οίκου του Ντόναλντ Τραμπ και της ιαπωνικής επιχειρηματικής ελίτ. Στο επίκεντρο βρίσκεται μια προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να αποσπάσει από την Ιαπωνία δέσμευση για επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αμερικανική οικονομία, με στόχο την ενίσχυση της βιομηχανικής βάσης των ΗΠΑ και τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος.

Πίεση σε Τόκιο και ιαπωνικούς ομίλους

Ο χαρακτηρισμός «shakedown» στο πρωτοσέλιδο του FT παραπέμπει σε μια διαδικασία έντονης πολιτικής και οικονομικής πίεσης. Η Ουάσινγκτον, αξιοποιώντας τη στρατηγική εξάρτηση της Ιαπωνίας από την αμερικανική ομπρέλα ασφαλείας και την πρόσβαση στην αμερικανική αγορά, φέρεται να ζητά από τους μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους της χώρας – από την αυτοκινητοβιομηχανία έως την τεχνολογία – να ανακοινώσουν μεγάλες επενδύσεις σε εργοστάσια, υποδομές και έρευνα στις ΗΠΑ.

Αν και το πλήρες ρεπορτάζ είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές, το πλαίσιο είναι σαφές: η κυβέρνηση Τραμπ αντιμετωπίζει τις εμπορικές σχέσεις ως διαπραγμάτευση ισχύος, όπου η ασφάλεια, οι δασμοί και η πρόσβαση στην αγορά χρησιμοποιούνται ως εργαλεία για να «κλειδώσουν» δεσμεύσεις επενδύσεων. Για την Ιαπωνία, που παραμένει στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, η πρόκληση είναι να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη διατήρησης της στρατηγικής σχέσης και στην προστασία της εταιρικής της αυτονομίας.

Γεωοικονομική στρατηγική και κίνδυνοι

Το φερόμενο ποσό των 550 δισ. δολαρίων, ακόμη και αν αφορά πολυετείς και ευρείες δεσμεύσεις, είναι ενδεικτικό της κλίμακας των φιλοδοξιών της Ουάσινγκτον. Εντάσσεται στη γενικότερη στροφή των ΗΠΑ προς την «επαναβιομηχάνιση» και την αναδιάταξη των εφοδιαστικών αλυσίδων, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από την Κίνα και την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής σε κρίσιμους κλάδους.

Για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις, τέτοιου τύπου πολιτική πίεση δημιουργεί διλήμματα: από τη μία, η επένδυση στις ΗΠΑ προσφέρει πρόσβαση σε μια τεράστια αγορά και πολιτική «προστασία» από μελλοντικούς δασμούς. Από την άλλη, υπονομεύει την εταιρική στρατηγική που βασίζεται σε παγκόσμιες, βελτιστοποιημένες αλυσίδες παραγωγής και μπορεί να επιβαρύνει το κόστος.

Σε ευρύτερο επίπεδο, η υπόθεση σηματοδοτεί την παγίωση μιας νέας κανονικότητας, όπου η γεωπολιτική και η γεωοικονομία συμπλέκονται: οι επενδύσεις δεν είναι απλώς επιχειρηματικές αποφάσεις, αλλά και εργαλείο άσκησης ισχύος. Αυτό έχει άμεσο ενδιαφέρον και για την Ευρώπη και την Ελλάδα, καθώς παρόμοιες πιέσεις μπορούν να ασκηθούν σε ευρωπαϊκές εταιρείες στο πλαίσιο των αμερικανικών ή κινεζικών στρατηγικών.

Σχόλιο SBCTV : Η υπόθεση δείχνει ότι μπαίνουμε οριστικά σε εποχή «διαπραγμάτευσης με το πιστόλι στο τραπέζι» μεταξύ κρατών και πολυεθνικών. Για χώρες όπως η Ελλάδα, το μάθημα είναι διπλό: χρειάζεται αφενός ισχυρή βιομηχανική και επενδυτική στρατηγική, αφετέρου ψύχραιμη ανάγνωση των γεωπολιτικών πιέσεων, ώστε οι αναγκαίες συμμαχίες να μη μετατρέπονται σε μονομερείς υποχρεώσεις.

#ΗΠΑ #Ιαπωνία #Τραμπ #επενδύσεις #γεωοικονομία

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.