Η αγροτική γη μετατρέπεται από χώρο παραγωγής σε παγκόσμιο χρηματοοικονομικό καταφύγιο. Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο του χωραφιού της.
Η αγροτική γη, που για δεκαετίες αντιμετωπιζόταν ως εργαλείο βιοπορισμού για τον παραγωγό, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο περιζήτητα επενδυτικά assets παγκοσμίως. Από τις ΗΠΑ έως την Ευρώπη και την Ελλάδα, η γη μετατρέπεται σταδιακά σε «χρηματιστηριακό προϊόν», με βαθιές συνέπειες για την επισιτιστική ασφάλεια και τη δομή του πρωτογενούς τομέα.
Ξένοι επενδυτές, γεωπολιτική και η στροφή στο αγροτικό real estate
Σύμφωνα με την οργάνωση GRAIN, τουλάχιστον 350 εκατ. στρέμματα αγροτικής γης σε 66 χώρες έχουν περάσει σε ξένα χέρια τα τελευταία χρόνια. Η κλίμακα αυτής της μεταφοράς ιδιοκτησίας προκαλεί ήδη πολιτικές και γεωπολιτικές αντιδράσεις. Στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Γεωργίας εγκαινίασε τον Ιανουάριο του 2026 ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα για την παρακολούθηση της ξένης ιδιοκτησίας αγροτικής γης – μια κίνηση που αντιμετωπίζεται όχι απλώς ως εργαλείο διαφάνειας, αλλά ως πράξη εθνικής ασφάλειας.
Η ετήσια έκθεση AFIDA 2024 δείχνει ότι ξένοι κατέχουν 46 εκατ. acres, δηλαδή περίπου 186 εκατ. στρέμματα αμερικανικής αγροτικής γης, με ιδιαίτερη εστίαση σε επενδύσεις που συνδέονται με την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Η λογική πίσω από αυτή την ανησυχία είναι σαφής: σε έναν κόσμο αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, η τροφή αντιμετωπίζεται ως στρατηγικό όπλο και όποιος ελέγχει τη γη, ελέγχει την παραγωγή.
Την ίδια στιγμή, το αγροτικό real estate στις ΗΠΑ αποδεικνύεται εξαιρετικά ανθεκτικό. Οι αξίες της γης διατηρήθηκαν ισχυρές το 2025, ενώ το 2026 μεγάλες εκτάσεις βγαίνουν σε δημοπρασίες, προσελκύοντας όχι μόνο παραδοσιακούς αγρότες, αλλά και θεσμικούς επενδυτές και funds. Η γη προσφέρει στους επενδυτές αυτό που αναζητούν: αντιστάθμιση πληθωρισμού, σταθερά έσοδα από ενοίκια και έναν πόρο απόλυτα πεπερασμένο.
Ευρώπη χωρίς κοινή γραμμή και η ελληνική ιδιαιτερότητα
Στην Ευρώπη, το φαινόμενο της συγκέντρωσης γης είναι επίσης έντονο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επισημάνει ότι το 52% της γεωργικής γης της ΕΕ βρίσκεται στα χέρια μόλις του 3% των ιδιοκτητών. Παρά τις ανησυχίες και τις ερωτήσεις ευρωβουλευτών προς την Κομισιόν για τις επιπτώσεις στις αγροτικές κοινωνίες, δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η κάθε χώρα αφήνεται να ρυθμίσει μόνη της τους περιορισμούς σε ξένους αγοραστές και τη συγκέντρωση γης, δημιουργώντας ένα μωσαϊκό κανόνων και ένα εμφανές θεσμικό κενό.
Η Ελλάδα διαθέτει περίπου 30 εκατ. στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, εκ των οποίων 6 εκατ. στρέμματα – περίπου το 20% – βρίσκονται ήδη σε εγκατάλειψη. Η εικόνα αυτή καταδεικνύει την κρίση του πρωτογενούς τομέα, αλλά και την απουσία συγκροτημένης πολιτικής γης. Παράλληλα, γη υψηλής παραγωγικότητας δεσμεύεται για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέσω επιθετικών εξαγορών ή μακροχρόνιων μισθώσεων, με όρους που ο μέσος παραγωγός ή ο νέος αγρότης δεν μπορεί να ανταγωνιστεί.
Στην αγορά διακρίνεται έντονη είσοδος funds σε αγροτοβιομηχανικές επιχειρήσεις και τάση συγκρότησης μεγάλων σχημάτων γύρω από στρατηγικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο. Η γη αποσυνδέεται από τον παραγωγό και συνδέεται με εταιρικά και ενεργειακά σχήματα που τη βλέπουν πρωτίστως ως επενδυτικό asset και όχι ως βάση διατροφικής αυτάρκειας.
Ανάγκη για θεσμική άμυνα και εθνική στρατηγική γης
Η επισιτιστική ασφάλεια δεν εξαρτάται μόνο από επιδοτήσεις της ΚΑΠ ή την ψηφιακή γεωργία, αλλά θεμελιωδώς από το ποιος κατέχει και ελέγχει τη γη. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθίσταται επιτακτική η διαμόρφωση κοινού πλαισίου για τον έλεγχο της συγκέντρωσης αγροτικής γης και τη διαφάνεια στις ξένες επενδύσεις, κατά το πρότυπο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν ήδη οι ΗΠΑ.
Σε εθνικό επίπεδο, η Ελλάδα χρειάζεται λειτουργικό κτηματολόγιο αγροτικής γης με πραγματικό χρόνο καταγραφής μεταβιβάσεων, μισθώσεων και δεσμεύσεων για έργα ΑΠΕ, καθώς και ενεργή πολιτική επαναφοράς των εγκαταλελειμμένων εκτάσεων στην παραγωγή, με κίνητρα προς νέους αγρότες και συλλογικά σχήματα εκμετάλλευσης. Διαφορετικά, ο κίνδυνος είναι σαφής: ο Έλληνας παραγωγός να μετατραπεί σε ακτήμονα υπάλληλο στα ίδια χωράφια που κάποτε του ανήκαν.
Σχόλιο
: Η αγροτική γη αναδεικνύεται σε νέο πεδίο γεωοικονομικού ανταγωνισμού, αλλά η Ελλάδα προσέρχεται χωρίς ολοκληρωμένη στρατηγική: χωρίς πλήρες κτηματολόγιο, χωρίς σαφείς κανόνες για τη σύγκρουση παραγωγής τροφίμων – ΑΠΕ και χωρίς μηχανισμούς να κατευθύνει εγκαταλελειμμένη γη σε παραγωγικούς νέους. Αν δεν υπάρξει γρήγορη θεσμική «άμυνα», το αγροτικό ζήτημα θα πάψει να είναι μόνο εισοδηματικό και θα εξελιχθεί σε ζήτημα κυριαρχίας πάνω στον ίδιο τον διατροφικό μας χώρο.
#αγροτικηγη #αγροτικηΟικονομια #επενδυσεις #ΑΠΕ #τροφικηΑσφαλεια






