Συμπίεση τιμών στη βιομηχανία τον Δεκέμβριο με πτώση 2,1% στον δείκτη παραγωγού

Σημαντική υποχώρηση κατέγραψε τον Δεκέμβριο ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σηματοδοτώντας αποπληθωριστικές πιέσεις στην παραγωγική βάση. Σε επίπεδο έτους, ωστόσο, ο μέσος δείκτης σταθεροποιήθηκε, δείχνοντας εξομάλυνση μετά την έντονη διόρθωση του 2024.

Αποπληθωριστική εικόνα στις τιμές χονδρικής της βιομηχανίας καταγράφουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον Δεκέμβριο 2025, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς, έτος βάσης 2021=100,0) να μειώνεται κατά 2,1% σε ετήσια βάση. Η πτώση είναι αισθητά εντονότερη από το -0,8% που είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο 2024 έναντι Δεκεμβρίου 2023.

Τι δείχνουν οι μηνιαίες και ετήσιες μεταβολές

Σε σχέση με τον Νοέμβριο 2025, ο δείκτης υποχώρησε κατά 1,7%, ενώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα (Δεκέμβριος 2024 έναντι Νοεμβρίου 2024) είχε καταγραφεί αύξηση 0,5%. Η αναστροφή από θετική σε αρνητική μηνιαία μεταβολή υποδηλώνει ότι οι πιέσεις στις τιμές εντάθηκαν στο τέλος του έτους, πιθανότατα αντανακλώντας χαμηλότερο κόστος πρώτων υλών και ενέργειας, αλλά και αυξημένο ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά την έντονη κίνηση του Δεκεμβρίου, σε επίπεδο δωδεκαμήνου ο μέσος Γενικός Δείκτης Ιανουαρίου 2025 – Δεκεμβρίου 2025 παρέμεινε πρακτικά αμετάβλητος σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2024 – Δεκεμβρίου 2024, παρουσιάζοντας μηδενική μεταβολή. Αυτό συνιστά σαφή βελτίωση σε σχέση με το -2,2% που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη σύγκριση δωδεκαμήνων, όταν η διόρθωση στις τιμές παραγωγού ήταν έντονη μετά το ενεργειακό σοκ της περιόδου 2022-2023.

Σημασία για πληθωρισμό, βιομηχανία και επενδυτές

Ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία λειτουργεί ως πρόδρομος δείκτης για τις μελλοντικές εξελίξεις στον πληθωρισμό καταναλωτή, καθώς αποτυπώνει το κόστος με το οποίο η βιομηχανία διοχετεύει προϊόντα στην εγχώρια και εξωτερική αγορά. Η συνεχιζόμενη υποχώρηση των τιμών παραγωγού ενισχύει την εικόνα αποκλιμάκωσης του κόστους, δημιουργώντας περιθώρια για σταθεροποίηση ή και ήπια μείωση των τελικών τιμών, εφόσον η μείωση μετακυλιστεί στην κατανάλωση.

Για τις επιχειρήσεις, η εξίσωση είναι πιο σύνθετη. Από τη μία πλευρά, χαμηλότερες τιμές ενέργειας και πρώτων υλών μπορούν να βελτιώσουν τα περιθώρια κέρδους. Από την άλλη, η πτώση των τιμών παραγωγού μπορεί να πιέσει τους κύκλους εργασιών σε κλάδους που δεν καταφέρνουν να αυξήσουν τις πωλήσεις σε όγκο, ιδίως σε εξαγωγικές δραστηριότητες όπου ο ανταγωνισμός τιμής είναι έντονος.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η σταθεροποίηση του μέσου δείκτη στο μηδέν μετά τη μείωση 2,2% της προηγούμενης περιόδου δείχνει ότι η ελληνική βιομηχανία έχει σε μεγάλο βαθμό απορροφήσει το «σοκ διόρθωσης» που ακολούθησε την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών. Ωστόσο, η αρνητική ένδειξη του Δεκεμβρίου υπενθυμίζει ότι το περιβάλλον παραμένει εύθραυστο και ότι η ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής θα εξαρτηθεί τόσο από τη διεθνή ζήτηση όσο και από τη διατήρηση ανταγωνιστικού κόστους.

Σχόλιο SBCTV : Η πτώση του δείκτη τιμών παραγωγού τον Δεκέμβριο, σε συνδυασμό με τη μηδενική μεταβολή στο σύνολο του έτους, σηματοδοτεί μετάβαση από μια φάση έντονης διόρθωσης σε φάση σχετικής σταθεροποίησης. Για τη βιομηχανία αυτό μεταφράζεται σε πίεση εσόδων, αλλά και σε ευκαιρία βελτίωσης ανταγωνιστικότητας, εφόσον το χαμηλότερο κόστος αξιοποιηθεί στρατηγικά σε εξαγωγές και επενδύσεις σε παραγωγικό εκσυγχρονισμό.

#βιομηχανία #ΕΛΣΤΑΤ #πληθωρισμός #οικονομία

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.