Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και του ιδιωτικού χρέους εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία ότι άφησε τη χώρα «ξέφραγο αμπέλι» στα funds και τους servicers. Ζήτησε άμεση κυβερνητική παρέμβαση με εγκύκλιο, ώστε να σταματήσουν, όπως είπε, καταχρηστικές πρακτικές σε βάρος δανειοληπτών και εγγυητών.
Την ανάγκη άμεσης πολιτικής παρέμβασης στο μέτωπο του ιδιωτικού χρέους, των πλειστηριασμών και των κόκκινων δανείων ανέδειξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Ο ίδιος κατηγόρησε ευθέως τη Νέα Δημοκρατία ότι, με τις επιλογές της, «έκανε τη χώρα ξέφραγο αμπέλι στα χέρια των funds και των servicers», αφήνοντας απροστάτευτους δανειολήπτες και εγγυητές.
Αιχμές για καθυστέρηση και άρνηση τροπολογιών
Ο Κώστας Τσουκαλάς έθεσε ζήτημα πολιτικής βούλησης, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση εγκυκλίου που θα βάλει φρένο σε αυτό που χαρακτήρισε «καταχρηστική πρακτική» στην αγορά των κόκκινων δανείων. Υπενθύμισε ότι η ερμηνεία του νόμου, την οποία τώρα επιβεβαιώνουν αποφάσεις ειρηνοδικείων, πρωτοδικείων και του Αρείου Πάγου, «δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία», αλλά ήταν ήδη γνωστή στη νομική και πολιτική συζήτηση.
«Η κυβέρνηση πρέπει να μας πει τον λόγο που, ενώ υπήρχε αυτή η ερμηνεία στον αρχικό νόμο και υπήρχαν σχετικές δικαστικές αποφάσεις, αρνιόταν συστηματικά τις τροπολογίες», τόνισε, αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ. Όπως σημείωσε, το κόμμα του έχει ήδη καταθέσει δύο επιπλέον τροπολογίες: η μία για την ελάφρυνση της ευθύνης των εγγυητών και η άλλη για την επαναφορά ουσιαστικής προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Έκρηξη ιδιωτικού χρέους και κύμα πλειστηριασμών
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «κατήργησε τη δυνατότητα του οφειλέτη να σώσει το σπίτι του» και «διέλυσε τους δανειολήπτες». Περιέγραψε μια εικόνα συσσωρευμένων οφειλών με «15 χρόνια τόκους και καταχρηστικά πανωτόκια», επισημαίνοντας ότι το συνολικό ιδιωτικό χρέος ανέρχεται πλέον σε 250 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, άσκησε κριτική στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, τον οποίο η κυβέρνηση προβάλλει ως βασικό εργαλείο διαχείρισης του προβλήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε, έχουν ρυθμιστεί μέσω του μηχανισμού μόλις 16 δισ. ευρώ, όταν «επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας τα funds προγραμματίζουν 70.000 πλειστηριασμούς τον χρόνο». Την ίδια στιγμή, όπως είπε, «εκατομμύρια ΑΦΜ χρωστούν σε εφορία και ταμεία, αλλά στον εξωδικαστικό έχουν μπει μόλις 53.000 και η κυβέρνηση πανηγυρίζει γι’ αυτό».
«Σταυροδρόμι» για την κοινωνία και την οικονομία
Ο κ. Τσουκαλάς προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμο σταυροδρόμι: «Ή η χώρα θα ρυθμίσει το ιδιωτικό χρέος ή το ιδιωτικό χρέος θα αφανίσει την κοινωνία». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της «δημιουργεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων», αφήνοντας να εννοηθεί πως η σημερινή διαχείριση αναπαράγει, αντί να λύνει, το πρόβλημα που κληροδότησε η δεκαετής κρίση.
Στο επίκεντρο της κριτικής του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται η ανάγκη για πιο ισορροπημένο πλαίσιο ανάμεσα στην προστασία των δανειοληπτών και την εξυπηρέτηση των απαιτήσεων των επενδυτικών κεφαλαίων που έχουν αγοράσει χαρτοφυλάκια δανείων. Το διακύβευμα, όπως το περιέγραψε ο κ. Τσουκαλάς, δεν είναι μόνο κοινωνικό, αλλά και βαθιά οικονομικό, καθώς η εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους και το κύμα πλειστηριασμών μπορούν να υπονομεύσουν τη συνοχή και τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.
Σχόλιο
: Η παρέμβαση Τσουκαλά φωτίζει το κεντρικό ρήγμα της επόμενης περιόδου: αν η κυβέρνηση θα τολμήσει ουσιαστική αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους με πολιτικό κόστος απέναντι σε τράπεζες και funds ή αν θα συνεχίσει να επενδύει σε ημιτελή εργαλεία, ρισκάροντας κοινωνική έκρηξη γύρω από την πρώτη κατοικία και τους μικροοφειλέτες.






