Χρυσός σε τροχιά διόρθωσης καθώς το δολάριο ξαναπαίρνει το πάνω χέρι

Μετά το θεαματικό ράλι και την ιστορική κορυφή στα τέλη Ιανουαρίου, ο χρυσός υποχωρεί εκ νέου, πιεζόμενος από την ενίσχυση του δολαρίου και την αποκόμιση κερδών. Οι αγορές πολύτιμων μετάλλων παραμένουν σε καθεστώς «τρενάκι του τρόμου», με τους επενδυτές να ζυγίζουν τα μακροοικονομικά δεδομένα και τον γεωπολιτικό κίνδυνο.

Η αγορά χρυσού επιχειρεί να ισορροπήσει μετά από μερικές από τις πιο ακραίες διακυμάνσεις των τελευταίων δεκαετιών. Έπειτα από άλμα 6% στη χθεσινή συνεδρίαση και ενδοσυνεδριακή άνοδο έως και 3,1% σήμερα, η τιμή spot του πολύτιμου μετάλλου γύρισε πτωτικά κατά 0,3%, στα 4.924,89 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Απριλίου στις ΗΠΑ έκλεισαν οριακά υψηλότερα, κατά 0,3%, στα 4.950,80 δολάρια ανά ουγγιά, αποτυπώνοντας τη σύγκρουση ανάμεσα σε αγοραστές και πωλητές.

Η ισχύς του δολαρίου και η αποκόμιση κερδών

Καταλύτης για τη διόρθωση του χρυσού είναι η ανάκαμψη του δολαρίου, με τον σχετικό δείκτη να κινείται στα υψηλότερα επίπεδα άνω της μίας εβδομάδας. Όπως σημειώνει ο David Meger, διευθυντής συναλλαγών μετάλλων στην High Ridge Futures, «είδαμε μια ανάκαμψη του δολαρίου και αυτή η ισχύς άσκησε πίεση στον χρυσό», προσθέτοντας ότι η αγορά βρίσκεται σε φάση υποχώρησης μετά τα ιστορικά υψηλά, που ευνοεί την αποκόμιση κερδών.

Ο χρυσός είχε φτάσει στις 29 Ιανουαρίου στο πρωτοφανές επίπεδο των 5.594,82 δολαρίων ανά ουγγιά, πριν υποχωρήσει πάνω από 13% την Παρασκευή και τη Δευτέρα – τη μεγαλύτερη βουτιά εδώ και δεκαετίες. Το μοτίβο αυτό παραπέμπει σε «εκρηκτική φούσκα» που ξεφουσκώνει βίαια, με υψηλή μόχλευση και αναγκαστικές πωλήσεις να εντείνουν την αστάθεια.

Μακροοικονομικά δεδομένα και γεωπολιτικός κίνδυνος

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, τα στοιχεία για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ ήρθαν ασθενέστερα των προσδοκιών: δημιουργήθηκαν μόλις 22.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, έναντι εκτιμήσεων για 48.000. Η υποτονική αυτή εικόνα τροφοδοτεί προσδοκίες για πιο ήπια νομισματική πολιτική, αλλά προς το παρόν η άνοδος του δολαρίου υπερισχύει, περιορίζοντας την ελκυστικότητα του χρυσού για επενδυτές εκτός δολαρίου.

Παράλληλα, ο γεωπολιτικός κίνδυνος παραμένει στο επίκεντρο. Σύμφωνα με το Axios, οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει στο Ιράν ότι δεν αποδέχονται αλλαγή τόπου και μορφής των προγραμματισμένων συνομιλιών της Παρασκευής, κίνηση που ενδέχεται να μπλοκάρει τη διπλωματική οδό και να ενισχύσει τα σενάρια στρατιωτικής κλιμάκωσης από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, συζητώντας μεταξύ άλλων για πιθανές αυξήσεις κινεζικών αγορών αμερικανικών αγροτικών προϊόντων και ενέργειας, αλλά και για Ταϊβάν, Ουκρανία και Ιράν.

Ασήμι και άλλα πολύτιμα μέταλλα: υψηλή μεταβλητότητα

Η αναταραχή δεν περιορίζεται στον χρυσό. Η τιμή spot του ασημιού ενισχύθηκε κατά 1,3% στα 86,08 δολάρια ανά ουγγιά, ανακάμπτοντας από χαμηλό μήνα στα 71,33 δολάρια τη Δευτέρα, μετά από ιστορικό υψηλό στα 121,64 δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα. Παρά τις βίαιες διακυμάνσεις, το ασήμι καταγράφει κέρδη άνω του 20% από την αρχή του έτους, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του ως «χρυσός των φτωχών» αλλά και ως στρατηγικό μέταλλο για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Η πλατίνα σημείωσε άνοδο 0,6% στα 2.221,76 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο κέρδισε 1,3% στα 1.756,18 δολάρια. Η ευρύτερη εικόνα στα πολύτιμα μέταλλα παραπέμπει σε αγορά όπου συνυπάρχουν δομικοί παράγοντες στήριξης (πληθωριστικές ανησυχίες, γεωπολιτικός κίνδυνος, χρήση σε βιομηχανικές εφαρμογές) με βραχυπρόθεσμες πιέσεις από τη νομισματική πολιτική, την πορεία του δολαρίου και τις κινήσεις κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Σχόλιο SBCTV : Η σημερινή διόρθωση στον χρυσό δεν αναιρεί το δομικό αφήγημα υπέρ των πολύτιμων μετάλλων, αλλά υπενθυμίζει στους επενδυτές ότι τα ιστορικά ράλι συνοδεύονται από ακραία μεταβλητότητα. Σε περιβάλλον ρευστών γεωπολιτικών ισορροπιών και αβέβαιης νομισματικής πολιτικής, η διαχείριση ρίσκου και η σταδιακή τοποθέτηση αποκτούν μεγαλύτερη σημασία από την προσπάθεια «χρονισμού» της αγοράς.

#χρυσός #δολάριο #αγορές #πολύτιμαΜετάλλα #ασήμι

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.