Η Lamda Development διπλασιάζει τις ετήσιες επενδυτικές δαπάνες στο Ελληνικό, με το συνολικό CAPEX να αγγίζει πλέον το 1,1 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η απορρόφηση των οικιστικών μονάδων στην παραλιακή ζώνη κινείται στο 100%, παρά τη μικρή κάμψη των ετήσιων εισπράξεων.
Το εμβληματικό έργο του Ελληνικού περνά σε φάση έντονης επιτάχυνσης, καθώς η Lamda Development αυξάνει θεαματικά τις επενδυτικές δαπάνες της. Σύμφωνα με την τελευταία εταιρική παρουσίαση, το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα (CAPEX) σε κτίρια και υποδομές διαμορφώθηκε το 2025 στα 500 εκατ. ευρώ, έναντι 250 εκατ. ευρώ το 2024, καταγράφοντας ουσιαστικά διπλασιασμό.
Σε επίπεδο συσσωρευμένων επενδύσεων στο οικιστικό σκέλος της ανάπλασης, το ποσό φθάνει πλέον τα 1,1 δισ. ευρώ, από 600 εκατ. ευρώ το 2024 και 300 εκατ. ευρώ το 2023. Η κλιμάκωση αυτή υποδηλώνει ότι το έργο περνά από τη φάση προετοιμασίας στη φάση μαζικής υλοποίησης, με άμεσο αντίκτυπο σε κατασκευαστικό κλάδο, απασχόληση και δευτερογενείς υπηρεσίες.
Ορόσημα το 2026: Riviera Galleria και αθλητικές εγκαταστάσεις
Η επίτευξη του ρυθμού επενδύσεων συνοδεύεται από τα πρώτα απτά παραδοτέα. Η εταιρεία εκτιμά ότι εντός του 2026 θα ολοκληρωθούν τα πρώτα μεγάλα έργα: το εμπορικό κέντρο Riviera Galleria στην παραθαλάσσια ζώνη προς το τέλος του έτους και οι αθλητικές εγκαταστάσεις μέσα στο καλοκαίρι.
Η λειτουργία αυτών των υποδομών θα αποτελέσει κρίσιμο τεστ για το επιχειρηματικό μοντέλο του Ελληνικού, καθώς θα αρχίσει να παράγεται επαναλαμβανόμενο εισόδημα από εμπορικές μισθώσεις και υπηρεσίες, πέραν των εφάπαξ εσόδων από πωλήσεις κατοικιών. Παράλληλα, η ολοκλήρωση βασικών κοινόχρηστων και ψυχαγωγικών υποδομών ενισχύει την ελκυστικότητα του συνόλου της ανάπτυξης, στηρίζοντας τις υψηλές τιμές πώλησης.
Ρευστότητα: αυξημένες επενδύσεις, μικρή κάμψη στις ετήσιες εισπράξεις
Η ένταση του CAPEX συνοδεύεται από διαφοροποίηση στο προφίλ εισροών. Οι ταμειακές εισροές και οι αναμενόμενες εισπράξεις για το 2025 ανήλθαν σε 500 εκατ. ευρώ, μειωμένες σε σχέση με τα 590 εκατ. ευρώ του 2024. Ωστόσο, σε σωρευτική βάση η εικόνα παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή: οι συνολικές εισπράξεις στο τέλος του 2025 διαμορφώθηκαν στα 1,6 δισ. ευρώ, από 1,1 δισ. ευρώ το 2024 και 500 εκατ. ευρώ το 2023.
Η μικρή ετήσια κάμψη αντανακλά κυρίως τη φάση ωρίμανσης συγκεκριμένων οικιστικών προϊόντων και τη μετατόπιση βάρους προς την υλοποίηση έργων. Σε κάθε περίπτωση, το επίπεδο των σωρευτικών εισπράξεων δείχνει ότι υπάρχει σημαντικό «μαξιλάρι» ρευστότητας για τη χρηματοδότηση των επόμενων φάσεων.
Αγορά κατοικίας: 100% απορρόφηση στην παραλία, ισχυρή ζήτηση στη Little Athens
Κομβικό στοιχείο της παρουσίασης είναι η εικόνα της ζήτησης. Στο παραλιακό μέτωπο, που περιλαμβάνει τον Riviera Tower, τις βίλες και τα Cove Residences, έχουν διατεθεί 315 οικιστικές μονάδες, με ρυθμό απορρόφησης 100%. Παρά τις τιμές που φθάνουν ακόμη και τα 12.500 ευρώ ανά τ.μ., η ζήτηση παραμένει αμείωτη, επιβεβαιώνοντας τη στόχευση σε κοινό υψηλού εισοδήματος, εγχώριο και διεθνές.
Στη ζώνη Little Athens, όπου αναπτύσσονται συγκροτήματα όπως τα Park Rise, Pavilion Terraces και Sunset Groves, έχουν διατεθεί 671 μονάδες, με απορρόφηση 84%. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι το project δεν στηρίζεται μόνο στο «υπερ-πολυτελές» παραλιακό μέτωπο, αλλά διαμορφώνει σταδιακά μια νέα αστική γειτονιά με ευρύτερη βάση αγοραστών.
Συνολικά, ο συνδυασμός υψηλής απορρόφησης, αυξημένου CAPEX και σταθερής ροής εισπράξεων ενισχύει την εικόνα του Ελληνικού ως μακροπρόθεσμου επενδυτικού asset, με την πρόκληση πλέον να μεταφέρεται στη διατήρηση του ρυθμού υλοποίησης και στη διαχείριση του κόστους σε ένα περιβάλλον αυξημένων κατασκευαστικών τιμών.
Σχόλιο
: Η Lamda δείχνει ότι «παίζει επίθεση» στο Ελληνικό, μετατρέποντας τις προπωλήσεις σε σκληρό CAPEX και πραγματικά έργα· το στοίχημα από εδώ και πέρα είναι αν θα καταφέρει να διατηρήσει τον ίδιο ρυθμό επενδύσεων χωρίς να πιεστεί η απόδοση κεφαλαίων, σε μια αγορά κατοικίας που ήδη δοκιμάζει τα όρια της αγοραστικής δύναμης.
#LamdaDevelopment #Ελληνικό #RealEstate #Επενδύσεις #Κατασκευές






