Γερμανία: Καθαρό «όχι» Βάντεφουλ σε συμμετοχή στον πόλεμο με το Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ διαψεύδει κατηγορηματικά ότι η Γερμανία εξετάζει άμεση συμμετοχή στον πόλεμο ΗΠΑ–Ισραήλ με το Ιράν. Η κυβέρνηση στο Βερολίνο επιχειρεί να διατηρήσει σαφή απόσταση μεταξύ πολιτικής στήριξης και στρατιωτικής εμπλοκής.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης που έκαναν λόγο για ενδεχόμενη άμεση συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο ΗΠΑ–Ισραήλ με το Ιράν. Μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο «Deutschlandfunk», υπογράμμισε ότι η γερμανική κυβέρνηση «δεν έχει καμία πρόθεση να συμμετάσχει» σε τέτοιου είδους στρατιωτική επιχείρηση, απορρίπτοντας τις σχετικές πληροφορίες ως αβάσιμες.

Η διάψευση ήρθε σε άμεση απάντηση σε δημοσίευμα της «Times of Israel», σύμφωνα με το οποίο «γερμανικές πολιτικές και στρατιωτικές πηγές» φέρονταν να έχουν δηλώσει στο ισραηλινό «Army Radio» ότι το Βερολίνο «εξετάζει σοβαρά» το ενδεχόμενο συμμετοχής στον πόλεμο, εφόσον το Ιράν δεν σταματήσει τις επιθέσεις σε γειτονικές χώρες.

Διακριτή γραμμή μεταξύ στήριξης και εμπλοκής

Με τις δηλώσεις του, ο Βάντεφουλ επιδιώκει να χαράξει μια σαφή, διακριτή γραμμή ανάμεσα στην πολιτική στήριξη προς ΗΠΑ και Ισραήλ, από τη μία, και την άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Γερμανίας, από την άλλη. Η φόρμουλα που επιλέγει η γερμανική διπλωματία είναι να παραμένει σε στενό συντονισμό με τους βασικούς της εταίρους, χωρίς όμως να μετατρέπεται σε ενεργό μέρος της πολεμικής σύγκρουσης.

Αυτή η στάση εξυπηρετεί δύο στόχους: αφενός να διατηρήσει την αξιοπιστία της Γερμανίας ως εταίρου που δεν αποστασιοποιείται πολιτικά, αφετέρου να αποτρέψει την εντύπωση ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να περάσει από το επίπεδο της διπλωματικής και πολιτικής στήριξης σε επιχειρησιακή συμμετοχή.

Τα «όρια» της Bundeswehr και ο ρεαλισμός ισχύος

Ιδιαίτερο βάρος έχει η αναφορά του Βάντεφουλ ότι η Γερμανία «δεν διαθέτει τα απαραίτητα στρατιωτικά μέσα» για μια τέτοια εμπλοκή. Η τοποθέτηση αυτή λειτουργεί διττά: ως πολιτική θέση μη συμμετοχής, αλλά και ως ρεαλιστική αποτύπωση των ορίων της Bundeswehr σε μια περίοδο όπου βρίσκεται σε εξέλιξη έντονη εσωτερική συζήτηση για την ενίσχυση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Γερμανός ΥΠΕΞ μεταφέρει μέρος της συζήτησης από το πεδίο της γεωπολιτικής βούλησης στο πεδίο των πραγματικών δυνατοτήτων, προβάλλοντας την ανάγκη σύνεσης στις προσδοκίες των εταίρων αλλά και της κοινής γνώμης για τον ρόλο που μπορεί να αναλάβει η Γερμανία.

Αποτροπή χωρίς δέσμευση για επιθετική δράση

Παράλληλα, ο Βάντεφουλ ξεκαθάρισε ότι οι Γερμανοί στρατιώτες που υπηρετούν σε αποστολές στην Ιορδανία και στο Ιράκ «θα αμυνθούν εάν δεχθούν επίθεση». Η διατύπωση αυτή στέλνει ένα σαφές μήνυμα αποτροπής: τα γερμανικά στρατεύματα δεν είναι ανυπεράσπιστα ούτε παθητικά στο πεδίο.

Την ίδια στιγμή, η έμφαση αποκλειστικά στην άμυνα αποφεύγει να δημιουργήσει εντύπωση δέσμευσης για ευρύτερες επιθετικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια προσεκτικά ισορροπημένη θέση, που προστατεύει την ασφάλεια των στρατιωτών χωρίς να μετατρέπεται σε λευκή επιταγή για κλιμάκωση της γερμανικής στρατιωτικής παρουσίας.

Διαρροές τρίτων χωρών και επικοινωνιακή διαχείριση

Η υπόθεση αναδεικνύει και τον ρόλο που μπορούν να παίξουν δημοσιεύματα και διαρροές τρίτων χωρών στη διαμόρφωση προσδοκιών για τη στάση της Γερμανίας. Όταν μέσα ενημέρωσης στο εξωτερικό επικαλούνται «πολιτικές και στρατιωτικές πηγές», δημιουργείται ένα πλαίσιο στο οποίο εταίροι και κοινή γνώμη ενδέχεται να θεωρήσουν δεδομένη ή πιθανή μια εμπλοκή, ακόμη και όταν το Βερολίνο δεν έχει λάβει τέτοια απόφαση.

Η ταχεία και ρητή διάψευση από τον Βάντεφουλ δείχνει ότι η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να διαχειριστεί επικοινωνιακά αυτές τις πιέσεις, θέτοντας η ίδια τα όρια της συμμετοχής της και αποφεύγοντας να εγκλωβιστεί σε αφηγήματα που διαμορφώνονται εκτός Γερμανίας. Έτσι επιχειρεί να διατηρήσει τον έλεγχο της δικής της γραμμής, σε ένα περιβάλλον όπου η πληροφορία μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο έμμεσης πίεσης.

Σχόλιο SBCTV : Η στάση Βάντεφουλ δείχνει μια Γερμανία που θέλει να παραμείνει πολιτικά παρούσα δίπλα σε ΗΠΑ και Ισραήλ, αλλά στρατιωτικά σε απόσταση ασφαλείας, επιμένοντας ότι τα όρια της ισχύος της δεν μπορούν να καθορίζονται από διαρροές τρίτων χωρών.

#Γερμανία #Ιράν #διπλωματία

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.