ΗΠΑ πρόθεση χαλάρωσης δασμών χάλυβα για να ξεμπλοκάρει η συμφωνία ΕΕ‑ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ υπόσχεται περιορισμένη ελάφρυνση δασμών σε προϊόντα με χάλυβα, επιχειρώντας να πείσει το Ευρωκοινοβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία του Τέρνμπερι. Ωστόσο, οι βαθιές πολιτικές επιφυλάξεις στις Βρυξέλλες κρατούν την τελική έκβαση ανοιχτή.

Η Ουάσινγκτον επιχειρεί μια στοχευμένη υποχώρηση στο μέτωπο του χάλυβα για να σώσει την ευρωατλαντική εμπορική συμφωνία που συμφωνήθηκε πέρυσι στο γκολφ κλαμπ Τέρνμπερι του Ντόναλντ Τραμπ στη Σκωτία. Σύμφωνα με ενημέρωση προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μπερντ Λάνγκε, η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει σημαντικά τον κατάλογο βιομηχανικών προϊόντων που επιβαρύνονται με δασμό 50% επειδή περιέχουν χάλυβα.

Πολιτικό παζάρι γύρω από τους δασμούς και τη συμφωνία Τέρνμπερι

Η κίνηση αυτή, που παρουσιάστηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Εκπροσώπου Εμπορίου Τζέιμιζον Γκρηρ με τον Λάνγκε, στοχεύει να κατευνάσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων για την «έμμεση» διεύρυνση των δασμών. Μετά τη συμφωνία Τέρνμπερι, η Ουάσινγκτον είχε προσθέσει εκατοντάδες προϊόντα –από γερανούς και μηχανήματα έως έπιπλα– στον κατάλογο των αγαθών με υπέρογκους δασμούς λόγω περιεκτικότητας σε χάλυβα ή αλουμίνιο, κίνηση που στις Βρυξέλλες θεωρήθηκε παραβίαση του πνεύματος της συμφωνίας.

Ο Λάνγκε ανέφερε ότι «όχι όλα, αλλά πολλά» από αυτά τα προϊόντα θα αφαιρεθούν, κάνοντας λόγο για «κάποια κίνηση» από την αμερικανική πλευρά. Η υπόσχεση αυτή ήταν αρκετή ώστε οι Σοσιαλιστές στο Ευρωκοινοβούλιο να επιτρέψουν να προχωρήσει την Πέμπτη η κρίσιμη ψηφοφορία στην Επιτροπή Εμπορίου για το λεγόμενο enabling legislation, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για κατάργηση των δασμών σε αμερικανικά βιομηχανικά αγαθά.

Ωστόσο, η συνολική αρχιτεκτονική των δασμών παραμένει ρευστή. Η αρχική «οριζόντια» επιβολή δασμού 15% που προέβλεπε η συμφωνία Τέρνμπερι ανατράπηκε έπειτα από απόφαση του Αμερικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου, με τον Τραμπ να την αντικαθιστά ταχύτατα με προσωρινό παγκόσμιο δασμό 10% στις περισσότερες εισαγωγές. Παράλληλα, η διεύρυνση των δασμών σε παράγωγα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη βιομηχανία και στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Διχασμένο Ευρωκοινοβούλιο και γεωπολιτική δυσπιστία

Το επόμενο μεγάλο εμπόδιο είναι η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι πολιτικές ομάδες εμφανίζονται βαθιά διχασμένες, όχι μόνο για τα τεχνικά ζητήματα των δασμών, αλλά κυρίως για την αξιοπιστία της κυβέρνησης Τραμπ. Οι Σοσιαλιστές & Δημοκράτες, η Αριστερά, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι της Renew ζητούν να μετατεθεί η ψηφοφορία για τον Απρίλιο, μέχρι να υπάρξουν σαφέστερες δεσμεύσεις από την Ουάσινγκτον. Αντίθετα, το κεντροδεξιό, φιλοεπιχειρηματικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πιέζει να τηρηθεί το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα και να γίνει η ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα.

Η δυσπιστία των Ευρωπαίων δεν αφορά μόνο το ιστορικό των δασμών. Οι απειλές Τραμπ για προσάρτηση της Γροιλανδίας, διακοπή κάθε εμπορίου με την Ισπανία και η στρατιωτική εκστρατεία κατά του Ιράν έχουν διαβρώσει περαιτέρω την προθυμία πολλών ευρωβουλευτών να εγκρίνουν μια συμφωνία που στηρίζεται σε πολιτικές εγγυήσεις από τον Λευκό Οίκο. Ακόμη και τώρα, ο Λευκός Οίκος δεν έχει δημοσίως επιβεβαιώσει σχέδιο αναθεώρησης των δασμών σε προϊόντα με χάλυβα, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι κάθε συζήτηση για προσαρμογές είναι «αβάσιμη εικασία» αν δεν ανακοινωθεί επίσημα.

Ο Λάνγκε ετοιμάζεται να μεταβεί στην Ουάσινγκτον μετά την ψηφοφορία στην Επιτροπή, για απευθείας συνομιλίες με τον Γκρηρ. Μόνο εφόσον εγκριθεί το κείμενο από την ολομέλεια, το Ευρωκοινοβούλιο θα μπορέσει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τα κράτη‑μέλη και την Κομισιόν για την τελική εφαρμογή της συμφωνίας.

Σχόλιο SBCTV : Η Ουάσινγκτον ποντάρει ότι μια στοχευμένη παραχώρηση στον χάλυβα θα κάμψει τις αντιστάσεις στο Στρασβούργο. Ωστόσο, το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι πλέον οι δασμοί, αλλά η αξιοπιστία της αμερικανικής πολιτικής: ευρωβουλευτές και αγορές αμφιβάλλουν αν οποιαδήποτε συμφωνία με τον Τραμπ έχει διάρκεια. Για την ΕΕ, το διακύβευμα είναι αν θα κλειδώσει μια εμπορική ύφεση με τις ΗΠΑ ή αν, απορρίπτοντας το Τέρνμπερι, θα ρισκάρει νέα κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο.

#ΗΠΑ #ΕΕ #δασμοί #χάλυβας #διεθνές_εμπόριο

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.