Η Κρήτη εξελίσσεται σε καίριο αναπτυξιακό κόμβο με έργα 4,5 δισ. ευρώ και φιλόδοξα σχέδια αξιοποίησης του παλιού αεροδρομίου Ηρακλείου. Η συμβολή της στο ΑΕΠ και στον τουρισμό αναδεικνύει τον ρόλο της στο νέο παραγωγικό μοντέλο.
Σε στρατηγικό αναπτυξιακό κόμβο για την ελληνική οικονομία αναδεικνύεται η Κρήτη, όπως προκύπτει από τις παρεμβάσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη στο συνέδριο «Greece Talks, Crete Forward: Experience, Culture & Connection» στο Ηράκλειο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, στο νησί υλοποιούνται έργα υποδομής συνολικού ύψους περίπου 4,5 δισ. ευρώ, ενώ η Κρήτη συνεισφέρει ήδη γύρω στο 5% του ελληνικού ΑΕΠ και σχεδόν το 20% των τουριστικών εσόδων της χώρας.
Υποδομές 4,5 δισ. ευρώ και η επόμενη μέρα στο Ηράκλειο
Κεντρικό ρόλο στο νέο αναπτυξιακό αφήγημα κατέχουν τα μεγάλα έργα υποδομής: ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ), η ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής – Κρήτης και το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι Πεδιάδος. Ο συνδυασμός οδικών, ενεργειακών και αεροπορικών υποδομών δημιουργεί, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, τις βάσεις για αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας του νησιού και προσέλκυση επενδύσεων πέρα από τον στενό πυρήνα του τουρισμού.
Ιδιαίτερη βαρύτητα απέδωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στην αξιοποίηση της έκτασης του σημερινού αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» στη Νέα Αλικαρνασσό, περίπου 2.000 στρεμμάτων. Τη χαρακτήρισε ως δυνητικά «νέο, μικρό Ελληνικό», ικανό να εξελιχθεί σε ισχυρό αναπτυξιακό πόλο για το Ηράκλειο και συνολικά για την Κρήτη. Ήδη, όπως ανέφερε, το ΤΑΙΠΕΔ έχει εκπονήσει τις πρώτες μελέτες, ενώ το επόμενο στάδιο αφορά τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου.
Ο υπουργός έσπευσε ωστόσο να διαχωρίσει το υπό σχεδιασμό project από την εμπειρία του Ελληνικού ως προς τους χρόνους ωρίμανσης. «Το Ελληνικό συνιστά μοντέλο. Δεν θα πρέπει να το μιμηθούμε στους χρόνους του. Θα πρέπει να το μιμηθούμε στην ποιότητα αυτού που θα δούμε στο τέλος», σημείωσε, θέτοντας ως προτεραιότητα την ταχεία αλλά ποιοτική αξιοποίηση. Στη διαδικασία θα εμπλακούν ενεργά το ΥΠΕΘΟΟ και το Υπερταμείο, ενώ προβλέπεται διάλογος με την τοπική αυτοδιοίκηση και την επιχειρηματική κοινότητα.
Τουριστική έκρηξη, 12μηνο μοντέλο και μακροοικονομικό πλαίσιο
Στη συζήτηση με θέμα «Τουρισμός, ανάπτυξη και η νέα μεγάλη ευκαιρία», παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank Φωκίωνα Καραβία και του CEO της Πλαστικά Κρήτης Μιχάλη Λεμπιδάκη, ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέδειξε τη θεαματική άνοδο των τουριστικών εσόδων στο νησί. Από περίπου 1,4 δισ. ευρώ το 2019, τα έσοδα από καταλύματα έχουν φτάσει σήμερα στα 2,4 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της Κρήτης ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού.
Ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη φετινή τουριστική περίοδο, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι διεθνείς γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις δημιουργούν περιβάλλον αβεβαιότητας. Τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης του μοντέλου προς έναν τουρισμό δωδεκάμηνης διάρκειας, ώστε η Κρήτη να κεφαλαιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε πολιτισμό, εμπειρία και θεματικές μορφές τουρισμού.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε καλύτερη δημοσιονομική θέση, με επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους και συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς στόχους. Η βελτιωμένη εικόνα της χώρας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στις διεθνείς αξιολογήσεις, όπως είπε, δημιουργεί πρόσθετο χώρο για στοχευμένες επενδύσεις σε περιφέρειες με υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως η Κρήτη.
Το συνέδριο στο Grecotel Amirandes, με τη συμμετοχή πολιτικών, κορυφαίων στελεχών του τουρισμού, επιχειρηματιών και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, επιχειρεί να διαμορφώσει ένα συνεκτικό όραμα για το μέλλον του νησιού, στη διασταύρωση εμπειρίας, πολιτισμού και διασύνδεσης με τις διεθνείς αγορές.
Σχόλιο
: Η κυβερνητική επιλογή να «παίξει μπάλα» στην Κρήτη, συνδέοντας ταυτόχρονα υποδομές, real estate και τουρισμό 12μηνης διάρκειας, δείχνει το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα: λιγότερη αποσπασματικότητα, περισσότερη ολοκληρωμένη χωρική στρατηγική. Το στοίχημα θα κριθεί στην ταχύτητα ωρίμανσης του project του παλιού αεροδρομίου και στη δυνατότητα της τοπικής οικονομίας να μετατρέψει τα 4,5 δισ. σε διατηρήσιμη, και όχι συγκυριακή, ευημερία.






