Γεωργιάδης κατά δικογραφιών ΟΠΕΚΕΠΕ και ρόλου Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αμφισβητεί τη νομική βάση της δικογραφίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και καταγγέλλει ποινικοποίηση της βουλευτικής λειτουργίας.

Σκληρή κριτική στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, άσκησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη δικογραφία «από αστεία έως εξαιρετικά αδύναμη», υποστηρίζοντας ότι δεν στοιχειοθετείται πραγματικό ποινικό ζήτημα για τους εμπλεκόμενους βουλευτές.

Κατηγορίες για ποινικοποίηση της βουλευτικής δραστηριότητας

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι η δικογραφία, που αφορά παρεμβάσεις προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, «δεν έχει καμία ανακριτική πράξη πέραν της καταγραφής συνομιλιών» και, όπως είπε, αντιμετωπίζει ως ποινικό αδίκημα την επικοινωνία βουλευτών με πολίτες. «Θέλετε να ψηφίσουμε ότι απαγορεύεται οι πολίτες να στέλνουν mail στους βουλευτές; Αυτά λέει η δικογραφία μέσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε επίσης ότι σε καμία από τις 11 δικογραφίες δεν προκύπτει περίπτωση βουλευτικής παρέμβασης υπέρ αγρότη που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις ή εντολή για «χειρόγραφη» ρύθμιση. Επικαλέστηκε μόνο μια στιχομυθία του Κώστα Σκρέκα με τον τότε διοικητή του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου φέρεται να γίνεται αναφορά σε «χεράτα», για να δείξει –κατά την άποψή του– την ερμηνευτική υπερβολή των αρχών.

Σύγκρουση με Ένωση Δικαστών – Θέση για Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία αντέδρασε σε προηγούμενες δηλώσεις του για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, ο υπουργός Υγείας ζήτησε από την Ένωση «να μην παρεμβαίνει στο νομοθετικό έργο». Τόνισε ότι, ως νομοθέτης, έχει δικαίωμα να κρίνει ότι ο νόμος με τον οποίο συστάθηκε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ήταν λανθασμένος.

Προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι «ό,τι συστήνεται από έναν νόμο, μπορεί να ακυρωθεί από έναν νόμο» και ότι, θεωρητικά, η Βουλή θα μπορούσε να καταργήσει την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, με τις έρευνες να συνεχίζονται από τους εθνικούς εισαγγελείς. Για την κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η θητεία της δεν έχει ανανεωθεί, ότι απόπειρα μονομερούς ανανέωσης κρίθηκε άκυρη από τον Άρειο Πάγο και ότι το αν θα παραμείνει στη θέση της θα κριθεί δικαστικά.

Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε ότι εργαλειοποιεί τις δικογραφίες για να πλήξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «έξαλλη αντιπολίτευση» και «υποκρισία» όσων μιλούν για ποινικές ευθύνες.

Σχόλιο SBCTV : Η παρέμβαση Γεωργιάδη αναδεικνύει μια βαθύτερη θεσμική σύγκρουση: από τη μία, την εντεινόμενη δικαστική διερεύνηση πολιτικών συμπεριφορών, από την άλλη, την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει τις υποθέσεις ως υπερβολική ποινικοποίηση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Η στοχοποίηση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και η επίκληση της νομοθετικής κυριαρχίας της Βουλής ανοίγουν ευρύτερη συζήτηση για τα όρια μεταξύ εθνικής κυριαρχίας, ευρωπαϊκών θεσμών και λογοδοσίας του πολιτικού προσωπικού, σε μια συγκυρία όπου η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη και στην πολιτική παραμένει εύθραυστη.

#Γεωργιάδης #ΟΠΕΚΕΠΕ #Ευρωπαϊκή_Εισαγγελία #Βουλή

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.