Πιερρακάκης προαναγγέλλει υπεραπόδοση πλεονάσματος και στοχευμένες ελαφρύνσεις

Υπερκάλυψη του στόχου για το πλεόνασμα και επιστροφή του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου στους πιο ευάλωτους προανήγγειλε ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Παράλληλα, προειδοποίησε για κινδύνους από την κρίση στη Μέση Ανατολή και την επίδρασή της σε ανάπτυξη και πληθωρισμό.

Πλεόνασμα υψηλότερο του στόχου και αξιοποίηση του επιπλέον δημοσιονομικού χώρου υπέρ των πολιτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης. Μιλώντας στη συνάντηση με τους αρχηγούς των Διπλωματικών Αποστολών της ΕΕ στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, περιέγραψε μια εικόνα ελληνικής οικονομίας που υπεραποδίδει δημοσιονομικά, αλλά παραμένει εκτεθειμένη σε εξωγενείς γεωπολιτικούς κινδύνους.

Υπεραπόδοση πλεονάσματος και υπόσχεση στοχευμένων παρεμβάσεων

Ο υπουργός ανέφερε ότι τα τελικά δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2025 δείχνουν καλύτερη επίδοση από την αναμενόμενη, με ισχυρότερη θέση ιδίως ως προς το πλεόνασμα. Η υπεραπόδοση αυτή, όπως υπογράμμισε, δημιουργεί πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος «θα επιστρέψει στους πολίτες» με στοχευμένο τρόπο και προτεραιότητα στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Χωρίς να εισέλθει σε λεπτομέρειες για τη μορφή των παρεμβάσεων, έστειλε σήμα συνέχισης της πολιτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας σε συνδυασμό με κοινωνικά στοχευμένες ελαφρύνσεις.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια με ρυθμούς περίπου διπλάσιους του ευρωπαϊκού μέσου όρου, σε μια προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου εδάφους της προηγούμενης δεκαετίας, όταν χάθηκε περίπου το 25% του ΑΕΠ. Περιέγραψε έναν «θετικό κύκλο» με βιώσιμα δημοσιονομικά πλεονάσματα, ταχεία αποκλιμάκωση του χρέους και ταυτόχρονα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με κρίσιμη προϋπόθεση τη σταθερότητα και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι, τραπεζικό σύστημα και ευρωπαϊκή ατζέντα

Ο υπουργός στάθηκε στη βελτίωση του τραπεζικού τομέα, με σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και εκτίμησε ότι η ανεργία πλησιάζει ιστορικά χαμηλά, εφόσον διατηρηθεί η τρέχουσα δυναμική. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι προβλέψεις ανάπτυξης για το 2026 αναμένεται να αναθεωρηθούν προς τα κάτω, ενώ ο πληθωρισμός πιθανότατα θα αναθεωρηθεί ανοδικά λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα Στενά του Ορμούζ, επισημαίνοντας ότι η έκβαση της κρίσης θα εξαρτηθεί από τη διάρκειά της, το μέγεθος των ζημιών στις ενεργειακές υποδομές και το καθεστώς που θα διαμορφωθεί μετέπειτα. Υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις σε περιόδους κρίσης έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις, ζητώντας προσεκτική στάθμιση των ευρωπαϊκών πολιτικών. Κατά τον ίδιο, οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι προσωρινές και στοχευμένες, ώστε η ενεργειακή κρίση να μη μετατραπεί σε δημοσιονομική, ενώ είναι αναγκαίος ο στενός συντονισμός δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ο Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής αρχιτεκτονικής μέσω της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, στην προώθηση του ψηφιακού ευρώ και σε μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Κατά την άποψή του, η Ευρώπη οφείλει να κινηθεί ταχύτερα για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής και να παραμείνει ανταγωνιστική διεθνώς.

Σχόλιο SBCTV : Η κυβέρνηση επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει την υπεραπόδοση του πλεονάσματος με στοχευμένες παροχές, διατηρώντας το αφήγημα της δημοσιονομικής σοβαρότητας. Ωστόσο, η εξάρτηση από εξωγενείς παράγοντες –ιδίως τις γεωπολιτικές εντάσεις στην ενέργεια– καθιστά εύθραυστες τις προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό. Η πραγματική πρόκληση θα είναι να διατηρηθεί η ισορροπία ανάμεσα σε κοινωνική στήριξη, μεταρρυθμίσεις και αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανόνες, σε μια περίοδο που οι αγορές θα εξετάζουν προσεκτικά κάθε απόκλιση από τη δημοσιονομική πειθαρχία.

#οικονομία #πλεόνασμα #Πιερρακάκης #δημοσιονομικόςΧώρος #ΕΕ

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.