Φόροι και εισφορές: Εκρηκτικό «βουνό» χρεών άνω των 165 δισ. ευρώ

Σε ιστορικά υψηλά κινούνται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς εφορία και ταμεία, ξεπερνώντας τα 165 δισ. ευρώ. Η ανάλυση του Γραφείου Προϋπολογισμού δείχνει συγκέντρωση οφειλών σε μικρό αριθμό μεγάλων οφειλετών.

Ένα εκρηκτικό «βουνό» ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, που ξεπερνά τα 165 δισ. ευρώ, βαραίνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ, όπως τα επεξεργάζεται το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, αποτυπώνουν όχι μόνο τη δυναμική αύξησης των χρεών, αλλά και την έντονη συγκέντρωσή τους σε περιορισμένο αριθμό μεγάλων οφειλετών.

Μόνο στο δεύτερο εξάμηνο του 2025 προστέθηκαν στα βιβλία της ΑΑΔΕ νέες οφειλές περίπου 2,4 δισ. ευρώ – ποσό αντίστοιχο με έναν ετήσιο λογαριασμό ΕΝΦΙΑ – ανεβάζοντας το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο προς την εφορία στα 114,2 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου, από 111,8 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου. Σε ετήσια βάση, η αύξηση φτάνει τα 3,67 δισ. ευρώ.

Η σύνθεση των χρεών και η «μαύρη τρύπα» του ΦΠΑ

Η ποιοτική ανάλυση του Γραφείου Προϋπολογισμού δείχνει ότι:

  • Το 66,3% των οφειλών (52,5 δισ. ευρώ) αφορά καθαρά φορολογικές υποχρεώσεις.
  • Το 22,2% (17,6 δισ. ευρώ) είναι πρόστιμα.
  • Το 11,46% (9,07 δισ. ευρώ) αφορά μη φορολογικές οφειλές, όπως δάνεια, δικαστικά έξοδα και καταλογισμούς.
  • Το 89% των συνολικών οφειλών προέρχεται από δύο κρίσιμες πηγές: ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι περίπου το 30,69% των χρεών – 35,06 δισ. ευρώ – έχει χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτο είσπραξης. Πρόκειται για ποσά που, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θεωρούνται πρακτικά χαμένα για τα δημόσια ταμεία, περιορίζοντας τα πραγματικά περιθώρια αύξησης των εσόδων μέσω αναγκαστικών μέτρων.

Όταν στα παραπάνω προστεθούν και τα 51,3 δισ. ευρώ των οφειλών προς το ΚΕΑΟ, αυξημένα κατά περίπου 2 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, το συνολικό χρέος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σκαρφαλώνει πάνω από τα 165 δισ. ευρώ.

Λίγοι μεγάλοι οφειλέτες, πολλοί μικροοφειλέτες

Παρά το τεράστιο ύψος των χρεών, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών προς την εφορία μειώθηκε ελαφρά σε 3,76 εκατομμύρια, περίπου 76.800 λιγότεροι σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Το Γραφείο Προϋπολογισμού αποδίδει τη μείωση κυρίως στη διεύρυνση των δόσεων για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ, που διευκολύνει την εξυπηρέτηση μικρότερων υποχρεώσεων.

Η «ακτινογραφία» όμως των οφειλετών αποκαλύπτει μια έντονη ανισορροπία:

  • Μόλις 10.328 οφειλέτες – περίπου το 2,7% του συνόλου – χρωστούν 86,3 δισ. ευρώ, δηλαδή το 75,5% των συνολικών οφειλών προς την εφορία. Μάλιστα, οι οφειλές αυτής της κατηγορίας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2 δισ. ευρώ.
  • Στον αντίποδα, το 89,3% των οφειλετών έχει οφειλές έως 10.000 ευρώ, με συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο λίγο πάνω από 4 δισ. ευρώ, μόλις το 3,5% του συνόλου.

Η μεγαλύτερη μείωση αριθμού οφειλετών εντοπίζεται στις πολύ μικρές οφειλές έως 3.000 ευρώ, στοιχείο που δείχνει ότι τα μέτρα διευκόλυνσης αποπληρωμής λειτουργούν κυρίως για τους πιο συνεπείς φορολογούμενους, χωρίς ωστόσο να αγγίζουν το πρόβλημα των μεγάλων, συσσωρευμένων χρεών.

Σχόλιο SBCTV : Η εικόνα που προκύπτει είναι διπλή: αφενός ένα διαρθρωτικό πρόβλημα εισπραξιμότητας, με τεράστια ποσά ανεπίδεκτα είσπραξης, αφετέρου μια επικίνδυνη συγκέντρωση κινδύνου σε λίγους μεγάλους οφειλέτες, που καθιστά αβέβαιες τις προσδοκίες για μόνιμη ενίσχυση των δημοσίων εσόδων. Χωρίς στοχευμένη στρατηγική ρυθμίσεων, αυστηρή αλλά ρεαλιστική πολιτική είσπραξης και ξεκαθάρισμα των πραγματικά ανείσπρακτων ποσών, το «βουνό» των 165 δισ. ευρώ θα παραμένει ένας μόνιμος δημοσιονομικός ίσκιος πάνω από την οικονομία.

#ΑΑΔΕ #ληξιπρόθεσμες #φορολογικά #χρέη #ΚΕΑΟ

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.