Χρηματιστήριο Αθηνών σε επιτόπιο βηματισμό με τραπεζική κυριαρχία

Οριακή άνοδος του Γενικού Δείκτη με σαφή υπεροχή των τραπεζών στον τζίρο και χαμηλότερη συναλλακτική ένταση. Η αποκλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου και το διεθνές ράλι τροφοδοτούν επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Με ήπια κέρδη και έντονα επιλεκτικό χαρακτήρα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, επιβεβαιώνοντας φάση «επιτόπιου βηματισμού» μετά την πρόσφατη ισχυρή άνοδο. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε στενό εύρος περίπου 14 μονάδων και έκλεισε στις 2.289,44 μονάδες με άνοδο 0,22%, σε τζίρο 287,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα διοχετεύτηκε σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και κυρίως τραπεζικές.

Τράπεζες στο επίκεντρο, πίεση στα διυλιστήρια

Ο τραπεζικός κλάδος παρέμεινε ο βασικός μοχλός της αγοράς, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και επενδυτικού ενδιαφέροντος, αν και ο κλαδικός δείκτης έκλεισε οριακά πτωτικά (-0,06% στις 2.672,06 μονάδες). Οι μετοχές των Πειραιώς, Εθνικής, Alpha και Eurobank, μαζί με BOCHGR και Optima, συγκέντρωσαν πάνω από το 75% της αξίας συναλλαγών, επιβεβαιώνοντας ότι για τα εγχώρια και ξένα χαρτοφυλάκια οι ουσιαστικές επιλογές παραμένουν περιορισμένες πέραν του τραπεζικού κλάδου.

Στα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν οι ανοδικές κινήσεις σε ΔΕΗ, Cenergy, Aegean και ΕΥΔΑΠ, ενώ υπό πίεση βρέθηκαν οι μετοχές των διυλιστηρίων ΕΛΠΕ και Motor Oil, καθώς και η Elvalhalcor. Η εικόνα παραμένει άνιση, με σημαντικό τμήμα της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης να βρίσκεται σε συναλλακτική απαξίωση, παρά το θετικό διεθνές περιβάλλον.

Διεθνές ράλι, γεωπολιτική αποκλιμάκωση και ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών

Το κλίμα στο Χ.Α. στηρίζεται από την ισχυρή δυναμική των διεθνών αγορών. Στη Wall Street, ο S&P 500 κινείται μια ανάσα από ιστορικά υψηλά, ο Nasdaq καταγράφει πολυήμερο ανοδικό σερί, ενώ ο δείκτης ημιαγωγών SOX σημειώνει νέα ρεκόρ. Η αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και η καταρχήν συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν για συνέχιση των διπλωματικών επαφών ενισχύουν την «όρεξη για ρίσκο», με τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να υποχωρούν και το πετρέλαιο να σταθεροποιείται κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Στο μέτωπο των επιτοκίων, η αγορά στρέφει πλέον το βλέμμα στις επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ και της Fed μέσα στο 2026, καθώς η νομισματική πολιτική θα κρίνει τη διάρκεια του ράλι. Παράλληλα, το ΔΝΤ προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της αυξανόμενης έκδοσης αμερικανικού χρέους, που ροκανίζει το παραδοσιακό «premium ασφαλείας» των αμερικανικών ομολόγων.

Εγχώριοι καταλύτες: αποτελέσματα, ομόλογα και θεσμικές αποφάσεις

Στο εσωτερικό, η επανέκδοση 10ετών ελληνικών τίτλων λήξεως 2036 ύψους 250 εκατ. ευρώ, με απόδοση 3,70% και υπερκάλυψη 2,06 φορές, επιβεβαιώνει τη σταθερή ζήτηση για ελληνικό χρέος, έστω και με ελαφρώς αυξημένο κόστος σε σχέση με τη δημοπρασία Φεβρουαρίου. Παράλληλα, η κυβέρνηση προτείνει την ανανέωση της θητείας του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για τρίτη φορά, κίνηση που ερμηνεύεται ως σήμα θεσμικής συνέχειας στην άσκηση της νομισματικής και εποπτικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο.

Σε επίπεδο εταιρικών καταλυτών, βρίσκεται σε εξέλιξη η περίοδος ανακοινώσεων αποτελεσμάτων χρήσης 2025, με σειρά εισηγμένων – από ΟΛΘ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ έως ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΕΥΔΑΠ και άλλες – να δημοσιεύουν οικονομικές επιδόσεις έως το τέλος Απριλίου. Παράλληλα, οι τράπεζες αυξάνουν τις πωλήσεις εμπορικών ακινήτων, θεωρώντας ότι οι τιμές πλησιάζουν σε κορύφωση, με στόχο την αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους.

Οι αναλυτές συγκλίνουν ότι η αγορά βρίσκεται σε βραχυπρόθεσμη επιθετική ανοδική φάση, εντός γενικότερης ανοδικής τάσης, αλλά με αυξημένη μεταβλητότητα και εξάρτηση από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Το βασικό σενάριο για τις επόμενες συνεδριάσεις είναι η συσσώρευση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, έως ότου υπάρξει σαφέστερη εικόνα για τη διπλωματική έκβαση στη Μέση Ανατολή και τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.

Σχόλιο SBCTV : Η συνεχιζόμενη συγκέντρωση τζίρου σε λίγες τραπεζικές και ενεργειακές μετοχές δείχνει ότι η άνοδος παραμένει ευάλωτη: χωρίς διεύρυνση του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς τη μεσαία κεφαλαιοποίηση και χωρίς καθαρό σήμα από ΕΚΤ και Fed, το Χ.Α. κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε ράλι λίγων τίτλων με αυξημένο κίνδυνο απότομης διόρθωσης αν το γεωπολιτικό αφήγημα στραβώσει.

#Χρηματιστήριο #Τράπεζες #ΓενικόςΔείκτης #Ομόλογα #Αγορές

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.