Η κυβέρνηση αναδεικνύει την έρευνα, την καινοτομία και τη βιοτεχνολογία σε στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης. Σημαντική άνοδος των δαπανών R&D και των επενδύσεων.
Τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να αναβαθμίσει την έρευνα, την καινοτομία και ειδικά τη βιοτεχνολογία σε βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ανέδειξε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας, μιλώντας στο συνέδριο «Biotechnologia Meeting 2026» στο Ρέθυμνο.
Ο υπουργός παρουσίασε μια εικόνα σταδιακής μεταστροφής του παραγωγικού μοντέλου, με έμφαση σε επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, στη διασύνδεση των επιστημών ζωής με την οικονομία και στη βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών.
Άνοδος δαπανών R&D και ενίσχυση οικοσυστήματος καινοτομίας
Κεντρικό στοιχείο της παρέμβασης του Χρίστου Δήμα ήταν η ενίσχυση των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη (R&D). Όπως σημείωσε, οι σχετικές δαπάνες στην Ελλάδα ανήλθαν το 2024 σε 3,655 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 8,6% σε σχέση με το 2023. Η δυναμική αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, σηματοδοτεί ότι η χώρα αποκτά πλέον πιο σταθερό αποτύπωμα στον ευρωπαϊκό χάρτη της τεχνολογίας και των επιστημών ζωής.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Elevate Greece, όπου η ισχυρή παρουσία επιχειρήσεων Επιστημών Ζωής θεωρείται ένδειξη ότι διαμορφώνεται σταδιακά ένα οικοσύστημα καινοτομίας με διεθνή προσανατολισμό. «Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ένα νέο, εξωστρεφές και ανταγωνιστικό παραγωγικό μοντέλο, που θα στηρίζεται στην έρευνα, στις νέες τεχνολογίες και στις επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η βιοτεχνολογία και οι επιστήμες ζωής μπορούν να προσελκύσουν σημαντικά κεφάλαια και να δημιουργήσουν ποιοτικές, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τη νέα γενιά.
Μακροοικονομική εικόνα και επενδυτικό κενό έναντι Ευρωζώνης
Ο Χρίστος Δήμας ενέταξε την πολιτική για την έρευνα και την καινοτομία στο ευρύτερο πλαίσιο της πορείας της ελληνικής οικονομίας. Παρουσίασε στοιχεία που καταδεικνύουν βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης, με ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας και αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους.
Ειδική μνεία έκανε στις επενδύσεις, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μειώνει σταθερά το επενδυτικό κενό έναντι της Ευρωζώνης. Οι πραγματικές επενδύσεις εκτιμάται ότι θα φθάσουν το 18,9% του ΑΕΠ το 2026, το υψηλότερο επίπεδο από το 2010, ενώ η χώρα κατέγραψε τη δεύτερη υψηλότερη αύξηση επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το τέταρτο τρίμηνο του 2025.
Δημόσια έργα, υποδομές και τεχνολογία στις μεταφορές
Ο υπουργός συνέδεσε την αναπτυξιακή δυναμική και με την επιτάχυνση των δημόσιων έργων και τον εκσυγχρονισμό των μεταφορών. Υπογράμμισε ότι μεγάλα οδικά και συγκοινωνιακά έργα, όπως οι αυτοκινητόδρομοι Πάτρα – Πύργος και Ε65, τα έργα Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και εκτεταμένα αντιπλημμυρικά και κτηριακά έργα, έχουν πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στην οικονομία και λειτουργούν ως δίαυλοι εισαγωγής νέων τεχνολογικών συστημάτων.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Κρήτη, εστιάζοντας στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι και στον Βόρειο Οδικό Άξονα. Τόνισε ότι, παράλληλα με την κατασκευή του νέου αυτοκινητοδρόμου, υλοποιούνται παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας ώστε να μειωθούν άμεσα τα τροχαία ατυχήματα, αναδεικνύοντας τη σύνδεση υποδομών, ασφάλειας και περιφερειακής ανάπτυξης.
Σχόλιο
: Η τοποθέτηση Δήμα επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει την έρευνα και τη βιοτεχνολογία από περιθωριακό σε κεντρικό αναπτυξιακό πυλώνα, συνδέοντάς τα με στοχευμένες επενδύσεις και μεγάλα έργα υποδομής. Το στοίχημα πλέον είναι αν οι αυξημένες δαπάνες R&D θα μετασχηματιστούν σε εμπορικά βιώσιμες και διεθνώς ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, ικανές να συγκρατήσουν ανθρώπινο κεφάλαιο στη χώρα και να ανεβάσουν διατηρήσιμα την παραγωγικότητα.
#έρευνα #καινοτομία #βιοτεχνολογία #επενδύσεις #ελληνική_οικονομία #υποδομές






