Ρωσία: Πούτιν ανακοινώνει συμμετοχή σε σύνοδο της ΕΑΕΕ στην Αστάνα

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συμμετάσχει στη σύνοδο της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης στην Αστάνα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Η παρουσία του εντάσσεται σε ευρύτερη διπλωματική κινητικότητα με σειρά πολυμερών συνόδων σε Ασία και Ευρασία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (ΕΑΕΕ), ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε ενημέρωση Τύπου. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αστάνα του Καζακστάν την Πέμπτη, επιβεβαιώνοντας ότι η Μόσχα συνεχίζει να επενδύει θεσμικά στους ευρασιατικούς οικονομικούς θεσμούς.

Τι σημαίνει η παρουσία Πούτιν στην Αστάνα

Η συμμετοχή του Πούτιν στην ΕΑΕΕ σηματοδοτεί ότι η Ρωσία διατηρεί την προτεραιότητα που αποδίδει στην οικονομική ολοκλήρωση με χώρες της πρώην σοβιετικής σφαίρας. Η Αστάνα, ως έδρα σημαντικών περιφερειακών διεργασιών, λειτουργεί ως πλατφόρμα όπου η Μόσχα επιδιώκει να ενισχύσει εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις σε ένα πλαίσιο που δεν ελέγχεται από δυτικούς θεσμούς. Η θεσμική διάσταση της ΕΑΕΕ επιτρέπει στη Ρωσία να προωθεί ρυθμίσεις για τελωνεία, ενέργεια και διασυνδεσιμότητα, με στόχο την εμβάθυνση της αλληλεξάρτησης με τους εταίρους της.

Αλυσίδα πολυμερών συναντήσεων σε Ασία και Ευρασία

Πέρα από την Αστάνα, έχει ήδη ανακοινωθεί ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να παραστεί σε σειρά σημαντικών συνόδων σε ασιατικές πρωτεύουσες. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η σύνοδος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Μπισκέκ του Κιργιστάν στις 31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου. Ακολουθεί η σύνοδος των BRICS στο Νέο Δελχί της Ινδίας στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου, καθώς και η σύνοδος της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Σενζέν της Κίνας στις 18 και 19 Νοεμβρίου.

Η διαδοχική παρουσία του Ρώσου προέδρου σε αυτούς τους θεσμούς αναδεικνύει μια στρατηγική εστίαση σε πολυμερή σχήματα εκτός δυτικού πλαισίου. Μέσα από τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, τους BRICS, την ΕΑΕΕ και το APEC, η Μόσχα επιδιώκει να ενισχύσει οικονομικές και πολιτικές διασυνδέσεις με κράτη της Ασίας, της Ευρασίας και του ευρύτερου παγκόσμιου Νότου.

Θεσμική κίνηση ή μήνυμα προς τη Δύση;

Η επιλογή των συγκεκριμένων συνόδων δεν είναι τυχαία, καθώς όλες συγκροτούν εναλλακτικά κέντρα συντονισμού οικονομικής πολιτικής. Η ΕΑΕΕ λειτουργεί ως περιφερειακός πυλώνας, ενώ οι BRICS και ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης προσφέρουν στη Ρωσία πλαίσια συνεργασίας με μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες. Το APEC, με τη σειρά του, συνδέει τη Μόσχα με την ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, όπου η Κίνα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κινητικότητα του Πούτιν μπορεί να διαβαστεί ως προσπάθεια ενίσχυσης της παρουσίας της Ρωσίας σε θεσμούς όπου η Δύση δεν έχει τον ίδιο βαθμό επιρροής. Η διαδοχή των συνόδων δημιουργεί ένα συνεχές διπλωματικών επαφών, στο οποίο η Μόσχα μπορεί να διαπραγματεύεται διμερείς και πολυμερείς ρυθμίσεις με χώρες-κλειδιά της Ασίας και της Ευρασίας.

Πώς επηρεάζονται οι περιφερειακές ισορροπίες

Η σύνοδος της ΕΑΕΕ στην Αστάνα εντάσσεται σε μια ευρύτερη αναδιαμόρφωση των περιφερειακών ισορροπιών στην Ευρασία. Η Ρωσία, μέσω της ενεργού συμμετοχής της σε αυτούς τους θεσμούς, επιδιώκει να διατηρήσει ρόλο συνδιαμορφωτή κανόνων σε ζητήματα εμπορίου, ενέργειας και επενδύσεων. Η παράλληλη παρουσία της σε Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, BRICS και APEC ενισχύει την εικόνα μιας χώρας που επενδύει σε πολυκεντρική διεθνή αρχιτεκτονική.

Για τις χώρες υποδοχής των συνόδων, όπως το Καζακστάν, το Κιργιστάν, η Ινδία και η Κίνα, η φιλοξενία αυτών των συναντήσεων προσφέρει θεσμικό κύρος και δυνατότητα ανάδειξης των δικών τους προτεραιοτήτων. Η Αστάνα, ειδικότερα, επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως κόμβος ευρασιατικής διπλωματίας, φιλοξενώντας μια σύνοδο που συνδέεται άμεσα με την οικονομική ολοκλήρωση στην περιοχή.

Σχόλιο : Για την Ελλάδα, η ενίσχυση των ευρασιατικών θεσμών, στους οποίους η Ρωσία συμμετέχει ενεργά, διαμορφώνει ένα παράλληλο πεδίο οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας εκτός των ευρωπαϊκών και διατλαντικών δομών όπου η Αθήνα είναι ενταγμένη. Η ελληνική διπλωματία καλείται να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε ΕΑΕΕ, BRICS, Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης και APEC, καθώς επηρεάζουν το συνολικό γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο κινούνται η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εταίροι της. Η κατανόηση των νέων κέντρων συντονισμού πολιτικής στην Ευρασία είναι κρίσιμη για τον σχεδιασμό των ελληνικών θέσεων σε ενέργεια, μεταφορές και εμπορικές διαδρομές.

#Πούτιν #Ρωσία #ΕΑΕΕ #Αστάνα #Διπλωματία

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.