Τα αιτήματα σύνδεσης data center στον ΑΔΜΗΕ έχουν εκτοξευθεί σε πάνω από 4,5 GW, αναγκάζοντας τον Διαχειριστή να ζητά αλλαγή των κανόνων προτεραιότητας. Η συζήτηση ανοίγει κρίσιμα ερωτήματα για τα όρια του συστήματος μεταφοράς, τη χωροθέτηση των επενδύσεων και τις μελλοντικές πιέσεις στο ενεργειακό κόστος.
Τα αιτήματα σύνδεσης data center στον ΑΔΜΗΕ έχουν εκτοξευθεί από 1,2 GW στα τέλη του 2025 σε πάνω από 4,5 GW σήμερα, μετατρέποντας τα κέντρα δεδομένων σε νέο μεγάλο φορτίο για το σύστημα μεταφοράς. Η απότομη αυτή αύξηση φέρνει τον Διαχειριστή μπροστά στην ανάγκη θεσμικών παρεμβάσεων, ώστε να μην μπλοκάρει η ανάπτυξη υποδομών λόγω τοπικών κορεσμών και παρωχημένων κανόνων προτεραιότητας.
Πώς αλλάζει ο χάρτης για τα αιτήματα σύνδεσης data center;
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αιτήματα απλώνονται σε όλη την επικράτεια, με έντονο ενδιαφέρον για Δυτική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Έβρο και Ήπειρο, ενώ η Αττική υποχωρεί λόγω κορεσμού του δικτύου. Ο ΑΔΜΗΕ έχει μέχρι σήμερα χορηγήσει Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης περίπου 520 MW για 8 data center, τη στιγμή που τα ενεργά αιτήματα στην Αττική έχουν πέσει κάτω από τα 500 MW, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι δύσκολα θα εξυπηρετηθούν.
Το ισχύον πλαίσιο, που επιβάλλει αυστηρή χρονική προτεραιότητα στην εξέταση των αιτημάτων, έχει οδηγήσει σε «πάγωμα» της διαδικασίας, καθώς στην κορυφή της λίστας βρίσκονται έργα στην Αττική που δεν μπορούν να υλοποιηθούν με τα σημερινά περιθώρια του δικτύου. Έτσι, μπλοκάρονται και αιτήματα σε άλλες περιοχές με διαθέσιμη ικανότητα, στερώντας από το σύστημα επενδύσεις που θα μπορούσαν να προχωρήσουν άμεσα.
Ποια θεσμική λύση προωθείται και ποιο είναι το πλαίσιο αγοράς;
Ο ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει εντός του επόμενου μήνα να καταθέσει εισήγηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει παράκαμψη της χρονικής σειράς στα αιτήματα σύνδεσης. Στη συνέχεια, ο Διαχειριστής θα εισηγηθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων την εξειδίκευση του μέτρου μέσω τροποποίησης του Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Πέρα από τη διαδικαστική συμφόρηση, ο προβληματισμός είναι βαθύτερος και αφορά τον τρόπο ενσωμάτωσης των data center στο ηλεκτρικό σύστημα χωρίς να διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία του. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εντός του ENTSO-E, αναγνωρίζεται ότι «το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει τρέξει ταχύτερα από τους κανονισμούς», με τους διαχειριστές να αναζητούν κοινές αρχές για διασπορά των φορτίων και αποφυγή υπερσυγκέντρωσης που μπορεί να προκαλέσει ασφυκτικές πιέσεις σε συγκεκριμένα σημεία του δικτύου.
Τι σημαίνει για τον καταναλωτή
Η ορθή ένταξη των data center στο σύστημα, με σαφείς τεχνικές προδιαγραφές και αποφυγή τοπικών υπερφορτίσεων, είναι κρίσιμη για να μην μεταφραστούν τα νέα μεγάλα φορτία σε αυξημένα κόστη ενίσχυσης δικτύου και, τελικά, σε υψηλότερες ρυθμιζόμενες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Αντιθέτως, ένα πλαίσιο που επιτρέπει στοχευμένη χωροθέτηση και σταθερή λειτουργία των κέντρων δεδομένων, ακόμη και σε περιπτώσεις σφαλμάτων του συστήματος, μπορεί να περιορίσει τις ανάγκες για ακριβές εφεδρείες και να συγκρατήσει τις πιέσεις στο ενεργειακό κόστος.
Σχόλιο
: Η κούρσα των αιτημάτων για νέα data center μετατρέπει την Ελλάδα σε πεδίο έντονης ψηφιακής επενδυτικής δραστηριότητας, αλλά ταυτόχρονα δοκιμάζει τα όρια του συστήματος μεταφοράς. Η προτεινόμενη παράκαμψη της χρονικής προτεραιότητας είναι ουσιαστικά μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει η ανάπτυξη εκεί όπου το δίκτυο αντέχει, όμως θα χρειαστεί προσεκτική ρύθμιση ώστε να μην δημιουργηθούν στρεβλώσεις και ανισορροπίες κόστους για τους υπόλοιπους καταναλωτές.
Διαβάστε επίσης:
ΑΔΜΗΕ επιταχύνει νησιωτικές διασυνδέσεις και Great Sea Interconnector
Τράπεζες και Aktor οδηγούν τον ΓΔ σε υψηλά 16,5 ετών






