Επενδυτές αναδυόμενων αγορών «μένουν» Ελλάδα και μετά την αναβάθμιση

Η αναβάθμιση Χρηματιστηρίου της Αθήνας σε ανεπτυγμένη αγορά δεν φαίνεται να οδηγεί σε μαζική αποχώρηση επενδυτών αναδυόμενων αγορών. Αντιθέτως, τα στοιχεία δείχνουν διάθεση διατήρησης θέσεων, ενώ νέα κεφάλαια από ανεπτυγμένες αγορές αρχίζουν ήδη να χτίζουν έκθεση στην Ελλάδα.

Η αναβάθμιση Χρηματιστηρίου της Αθήνας σε κατηγορία ανεπτυγμένων αγορών αλλάζει ποιοτικά το επενδυτικό τοπίο, χωρίς να επιβεβαιώνει μέχρι στιγμής τον φόβο των μαζικών εκροών. Στο πρώτο τρίμηνο του 2026, η έκθεση διεθνών και ευρωπαϊκών long-only κεφαλαίων αυξήθηκε αισθητά, ενώ ενεργητικοί διαχειριστές αναδυόμενων αγορών δηλώνουν πρόθεση να παραμείνουν στις ελληνικές μετοχές.

Διαφήμιση

Αναβάθμιση Χρηματιστηρίου: θα φύγουν ή θα μείνουν οι επενδυτές;

Επαφές με διαχειριστές κεφαλαίων αναδυόμενων αγορών δείχνουν ότι αρκετοί επενδυτές δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα μετά την ένταξη στους δείκτες ανεπτυγμένων αγορών. Αντιθέτως, εξετάζουν ειδικές ή εκτός δείκτη τοποθετήσεις ώστε να συνεχίσουν να έχουν έκθεση, ακόμη και όταν η χώρα πάψει να συμμετέχει σε δείκτες αναδυόμενων.

Αυτό αμβλύνει έναν από τους βασικούς κινδύνους κάθε μετάβασης από την κατηγορία των αναδυόμενων στις ανεπτυγμένες αγορές, δηλαδή τις αναγκαστικές πωλήσεις από εξειδικευμένα χαρτοφυλάκια. Η εικόνα που διαμορφώνεται είναι περισσότερο «ομαλή μετάβαση» παρά βίαιη ανακατανομή κεφαλαίων, με την Ελλάδα να παραμένει επενδυτικός προορισμός για σημαντικό τμήμα των υφιστάμενων παικτών.

Ποιοι κερδίζουν από τις παθητικές ροές και ποιο είναι το ισοζύγιο;

Οι υπολογισμοί για την αναβάθμιση από FTSE και STOXX τον Σεπτέμβριο του 2026 κάνουν λόγο για καθαρές παθητικές εισροές γύρω στα 700 εκατ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί περίπου σε τρεις ημέρες μέσου ημερήσιου τζίρου των σχετικών μετοχών. Το συνολικό ισοζύγιο, λαμβάνοντας υπόψη εκροές 2,69 δισ. δολαρίων από κεφάλαια αναδυόμενων και εισροές 3,38 δισ. δολαρίων από ανεπτυγμένες, διαμορφώνεται σε καθαρό θετικό αποτέλεσμα περίπου 684 εκατ. δολαρίων για τον δείκτη MSCI Greece.

Οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι σε επίπεδο μετοχών αναμένεται να είναι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και η ΔΕΗ. Οι εκτιμώμενες καθαρές εισροές υπολογίζονται σε περίπου 257 εκατ. δολάρια για την Εθνική Τράπεζα, 202 εκατ. για τη Eurobank, 196 εκατ. για την Τράπεζα Πειραιώς, 128 εκατ. για την Alpha Bank και 123 εκατ. για τη ΔΕΗ, εδραιώνοντας τον ρόλο τους ως βασικούς «πυλώνες» του ελληνικού story.

Η Ελλάδα ως overweight θέση και το ενδιαφέρον των ανεπτυγμένων αγορών

Σήμερα η Ελλάδα είναι ήδη overweight θέση για πολλούς επενδυτές αναδυόμενων αγορών: το μέσο βάρος της στα χαρτοφυλάκια GEM διαμορφώνεται στο 0,86%, έναντι 0,50% στον δείκτη MSCI Emerging Markets. Θεωρητικά αυτό θα μπορούσε να τροφοδοτεί ανησυχίες για ισχυρές εκροές μετά την αναβάθμιση, όμως οι συζητήσεις με διαχειριστές δείχνουν διάθεση διατήρησης σημαντικού μέρους της έκθεσης.

Παράλληλα, η πλευρά των ανεπτυγμένων αγορών αρχίζει να «ξυπνά». Το ποσοστό των ευρωπαϊκών long-only funds με έκθεση στην Ελλάδα ανέβηκε στο 21% τον Μάρτιο από 12,2% στο τέλος του 2025, ενώ στα διεθνή χαρτοφυλάκια το αντίστοιχο ποσοστό αυξήθηκε στο 25,5% από 17,9%. Παρά την πρόοδο, η χώρα παραμένει υποεκπροσωπούμενη σε αυτά τα χαρτοφυλάκια, αφήνοντας περιθώριο για περαιτέρω ενίσχυση συμμετοχής τα επόμενα χρόνια.

αναβάθμιση Χρηματιστηρίου SBC Red Line

Η ουσία της αναβάθμισης δεν είναι μόνο τεχνική, αλλά στρατηγική: η Ελλάδα παύει να είναι απλώς «ιδιαιτερότητα» των αναδυόμενων και διεκδικεί θέση στον πυρήνα των ανεπτυγμένων χαρτοφυλακίων. Το πραγματικό στοίχημα είναι αν η αγορά θα αξιοποιήσει αυτό το παράθυρο για να διευρύνει και να σταθεροποιήσει τη βάση των επενδυτών της.

Για τις επιχειρήσεις, ειδικά τις εισηγμένες τράπεζες και ενεργειακές εταιρείες, η νέα ροή κεφαλαίων σημαίνει φθηνότερη χρηματοδότηση και μεγαλύτερη δυνατότητα άντλησης πόρων για επενδύσεις. Για τους Έλληνες επενδυτές, όμως, η αυξημένη συμμετοχή ξένων συνεπάγεται και πιο απαιτητικά στάνταρ σε διακυβέρνηση, διαφάνεια και συνέπεια στα αποτελέσματα.

Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η χώρα εισέρχεται σε μεταβατική φάση όπου συνυπάρχουν παλαιοί επενδυτές αναδυόμενων αγορών και νέοι παίκτες ανεπτυγμένων. Αν το θεσμικό πλαίσιο, οι μεταρρυθμίσεις και η αναπτυξιακή δυναμική διατηρηθούν, η αναβάθμιση μπορεί να γίνει αφετηρία μακροχρόνιας αναβάθμισης του ίδιου του ρίσκου «Ελλάδα» και όχι μια ακόμη συγκυριακή ιστορία ροών.

Διαβάστε επίσης:
Morgan Stanley βάζει στο μικροσκόπιο τις ελληνικές τράπεζες και το ΧΑ
Χρηματιστήριο Αθηνών σε νέα υψηλά 17ετίας με αιχμή τις τράπεζες

#ΧρηματιστήριοΑθηνών #αναβάθμισηαγοράς #ανεπτυγμένεςαγορές #αναδυόμενεςαγορές #παθητικέςροές #τράπεζες #ΔΕΗ #MSCIGreece #FTSE #θεσμικοίεπενδυτές #long-onlyfunds #ξένακεφάλαια #ελληνικέςμετοχές #επενδυτικήστρατηγική #χρηματιστηριακέςροές

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.