Νέα Ζηλανδία: Κινεζικές κυρώσεις σε βουλευτές μετά την επίσκεψη στην Ταϊβάν

Το Πεκίνο απαγορεύει την είσοδο σε τέσσερις Νεοζηλανδούς βουλευτές λόγω επίσκεψης στην Ταϊβάν, δοκιμάζοντας τα όρια της πολιτικής «μίας Κίνας». Η κίνηση φωτίζει τα νέα ρίσκα για μικρές ανοικτές οικονομίες που ισορροπούν ανάμεσα σε Πεκίνο και δυτικές συμμαχίες.

Η Κίνα ανακοίνωσε απαγόρευση εισόδου σε τέσσερις βουλευτές της Νέας Ζηλανδίας, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Ταϊβάν τον Μάιο και συναντήθηκαν με την αντιπρόεδρο Σιάο Μπι-κιν. Το Πεκίνο κατηγορεί την ομάδα ότι παραβίασε την αρχή της «μίας Κίνας» και παρενέβη σε εσωτερικές κινεζικές υποθέσεις, προειδοποιώντας ότι «όποιος περάσει την κόκκινη γραμμή στο ζήτημα της Ταϊβάν θα αντιμετωπίσει συνέπειες». Η κίνηση αποτελεί την πρώτη στοχευμένη κύρωση σε Νεοζηλανδούς πολιτικούς και αναδεικνύει την αυξανόμενη χρήση ταξιδιωτικών και πολιτικών περιορισμών ως εργαλείου εξωτερικής πολιτικής από το Πεκίνο.

Διπλωματική ισορροπία και πίεση σε μικρές ανοικτές οικονομίες

Οι τέσσερις βουλευτές ανήκουν στη διακομματική κοινοβουλευτική ομάδα για την Ταϊβάν, που ιδρύθηκε το 2023 με στόχο την ενίσχυση εμπορικών και πολιτιστικών δεσμών. Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ξεκαθάρισε ότι η επίσκεψη ήταν ιδιωτική, εντός του πλαισίου της πολιτικής «μίας Κίνας», και ότι το Ουέλινγκτον δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, αλλά συνεχίζει εμπορικές και πολιτιστικές ανταλλαγές. Η Ταϊπέι, από την πλευρά της, καταδίκασε έντονα την κινεζική απόφαση, υποστηρίζοντας ότι το Πεκίνο δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στις διεθνείς επαφές της.

Η απαγόρευση ανακοινώθηκε σε μια περίοδο που η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται ταυτόχρονα εντός της συμμαχίας πληροφοριών Five Eyes και σε στενή οικονομική εξάρτηση από την Κίνα, βασικό της εμπορικό εταίρο. Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες πληροφοριών των χωρών του Five Eyes προειδοποιούν για προσπάθειες κινεζικών στρατιωτικών και μυστικών υπηρεσιών να στρατολογήσουν άτομα με πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες μέσω διαδικτυακών πλατφορμών εργασίας, κάτι που επιβαρύνει περαιτέρω το κλίμα.

Γεωπολιτικός κίνδυνος και εμπορική αβεβαιότητα

Η υπόθεση λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι η γεωπολιτική αντιπαράθεση γύρω από την Ταϊβάν δεν αφορά μόνο τις μεγάλες δυνάμεις, αλλά και μεσαίες και μικρές οικονομίες που έχουν βαθιά εμπορική έκθεση στην Κίνα και ταυτόχρονα θεσμική ένταξη σε δυτικά σχήματα ασφαλείας. Για τη Νέα Ζηλανδία, κάθε κλιμάκωση ενέχει τον κίνδυνο στοχευμένων εμπορικών αντιποίνων, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με την Αυστραλία, αν και μέχρι στιγμής το Πεκίνο περιορίζεται σε προσωπικές κυρώσεις κατά πολιτικών προσώπων.

Σχόλιο : Για την Ελλάδα, η υπόθεση υπενθυμίζει ότι η οικονομική διπλωματία στην Ασία γίνεται ολοένα πιο περίπλοκη. Ελληνικές ναυτιλιακές και εξαγωγικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε Κίνα, Ταϊβάν και ευρύτερη περιοχή οφείλουν να ενσωματώνουν στον σχεδιασμό τους τον κίνδυνο πολιτικά υποκινούμενων περιορισμών, ακόμη κι όταν δεν αφορούν άμεσα εμπορεύματα ή επενδύσεις. Παράλληλα, η Αθήνα, ως μέλος ΕΕ και ΝΑΤΟ, θα χρειαστεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη στρατηγική σκλήρυνση της Δύσης έναντι του Πεκίνου και στη διατήρηση ανοικτών διαύλων με την Κίνα, που παραμένει κρίσιμος εμπορικός εταίρος για λιμένες, logistics και βιομηχανία.

#Κίνα #ΝέαΖηλανδία #Ταϊβάν #διπλωματία #γεωπολιτική

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.