Χρηματιστήριο Αθηνών κλείνει τρίτο συνεχόμενο ανοδικό μήνα, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται 3,67% τον Ιούνιο και σχεδόν 16% στο πρώτο εξάμηνο. Πίσω από την εντυπωσιακή επίδοση, όμως, διακρίνεται μια αγορά δύο ταχυτήτων, με ισχυρούς πρωταγωνιστές και παράλληλη απαξίωση σημαντικού τμήματος του ταμπλό.
Χρηματιστήριο Αθηνών ολοκλήρωσε τον Ιούνιο ως τρίτο συνεχόμενο ανοδικό μήνα, παρά την οριακή διόρθωση της τελευταίας συνεδρίασης που έφερε τον Γενικό Δείκτη στις 2.459,77 μονάδες (-0,31%). Σε επίπεδο εξαμήνου, τα κέρδη 15,99% για τον ΓΔ και 20,52% για τον τραπεζικό δείκτη τοποθετούν την ελληνική αγορά στις κορυφαίες διεθνώς, αλλά με εμφανή σημάδια κόπωσης σε μέρος της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.
Πώς κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών στο κλείσιμο εξαμήνου;
Η τελευταία συνεδρίαση του εξαμήνου δεν θύμισε κλασικό «window dressing», καθώς οι τελικές δημοπρασίες έφεραν καθυστερημένες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και έκλεισαν δείκτες και έξι τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης στα χαμηλά ημέρας. Ο τζίρος στα 291,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 268,7 εκατ. σε μετοχές του FTSE 25, δείχνει ότι οι κινήσεις ήταν στοχευμένες και επικεντρωμένες στους βαρείς τίτλους.
Στις τράπεζες, ο κλαδικός δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανόδου, άγγιξε τις 2.802,51 μονάδες (+1,22%), αλλά έκλεισε τελικά στις 2.764,61 μονάδες με οριακές απώλειες 0,15%, επιβεβαιώνοντας την τεχνική αβεβαιότητα κάτω από τη ζώνη των 2.800 – 2.950 μονάδων. Η εικόνα ανά μετοχή ήταν μικτή, με Πειραιώς να ξεχωρίζει θετικά (+1,09%) και Εθνική να πιέζεται (-0,76%), ενώ η BOCHGR υποχώρησε 1,9%.
Ποιο είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο και πώς επηρεάζει την αγορά;
Η λήξη του εξαμήνου συμπίπτει με κρίσιμη φάση για το free float πολλών εισηγμένων, καθώς η ευρωπαϊκή εφαρμογή του Listing Act αναμένεται να μειώσει θεσμικά τον απαιτούμενο ελάχιστο βαθμό ελεύθερης διασποράς στο 10%. Η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με την ήδη πιο ευέλικτη στάση της Euronext (κατώτατο όριο 5%, με μεταβατικό 10%), ουσιαστικά ανατρέπει τον «κανόνα Κοντόπουλου» του 25% για εταιρείες κάτω των 200 εκατ. ευρώ, ανοίγοντας τον δρόμο για περισσότερες εισαγωγές αλλά και για πιο «σφιχτές» μετοχικές δομές.
Μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα ανακοινωθεί ποιες εισηγμένες παραμένουν υπό τον κίνδυνο μεταφοράς σε «Επιτήρηση» ή στην Εναλλακτική Αγορά, με βάση τη μέση εξαμηνιαία διασπορά. Η χαλάρωση των ορίων free float μπορεί να διευκολύνει νέες εισαγωγές και αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά ταυτόχρονα ενέχει τον κίνδυνο περιορισμένης ρευστότητας και αυξημένης μεταβλητότητας σε τίτλους με μικρή πραγματική διασπορά.
Τι σημαίνει για τους επενδυτές
Για τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το βασικό αφήγημα του εξαμήνου είναι διττό: ισχυρή συνολική απόδοση, αλλά με έντονες διαφοροποιήσεις ανά κλάδο και μετοχή. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με άνοδο 73,09% στο εξάμηνο και νέα αύξηση κεφαλαίου περίπου 500 εκατ. ευρώ, συμβολίζει τη στροφή της αγοράς σε μεγάλα επενδυτικά σχέδια υποδομών, αλλά και την ανάγκη προσεκτικής στάθμισης του κινδύνου απομείωσης για τους υφιστάμενους μετόχους.
Το επόμενο διάστημα, το βλέμμα στρέφεται στα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου των τραπεζών, που ξεκινούν στις 29 Ιουλίου με την Πειραιώς και συνεχίζονται διαδοχικά έως τις 6 Αυγούστου με την CREDIA, καθώς και στο κύμα χρηματοδοτήσεων και αυξήσεων κεφαλαίου (ΕΛΧΑ, Aktor κ.ά.) που θα δοκιμάσει την αντοχή της εγχώριας αποταμίευσης. Η χαλάρωση των κανόνων free float, αν και διευκολύνει τις εκδόσεις, καθιστά αναγκαία για τους ιδιώτες επενδυτές την προσεκτική αξιολόγηση ρευστότητας, θεσμικού ενδιαφέροντος και διασποράς πριν από κάθε τοποθέτηση.
Σχόλιο
: Η ελληνική αγορά μπαίνει στο δεύτερο εξάμηνο με σαφές προβάδισμα αποδόσεων, αλλά και με συσσωρευμένους θεσμικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους που δεν αποτυπώνονται πλήρως στους δείκτες. Η σταδιακή χαλάρωση των κανόνων διασποράς, σε συνδυασμό με τις αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες μεγάλων ομίλων, απαιτεί από τους επενδυτές μεγαλύτερη πειθαρχία στην επιλογή τίτλων, έλεγχο συγκέντρωσης κινδύνου και έμφαση σε εταιρείες με διαφανή εταιρική διακυβέρνηση και επαρκή ρευστότητα, ώστε τα σημερινά κέρδη να μετατραπούν σε βιώσιμη, μακροπρόθεσμη απόδοση.
Διαβάστε επίσης:
Χρηματιστήριο Αθηνών: Θετικό πρόσημο με περιορισμένο τζίρο
Άνοδος 5% για την Tesla μετά τα σχόλια Μασκ για τεχνητή νοημοσύνη
#Χρηματιστήριο #ΓενικόςΔείκτης #Τράπεζες #Freefloat #Επενδύσεις





