Το Green Tank αποτιμά τον πρώτο μήνα λειτουργίας μεγάλων μπαταριών στο ελληνικό σύστημα και την εκρηκτική άνοδο μηδενικών και αρνητικών τιμών. Τα ευρήματα δείχνουν περιορισμένη ακόμη μείωση περικοπών ΑΠΕ και χρήσης αερίου, αλλά και έντονη πίεση στη χονδρεμπορική αγορά.
Ο Απρίλιος 2026 ήταν ο πρώτος μήνας όπου η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού λειτούργησε με μεγάλες μπαταρίες σε δοκιμαστική λειτουργία, προσφέροντας μια πρώτη εικόνα για τον ρόλο της αποθήκευσης στην αξιοποίηση των ΑΠΕ. Η ανάλυση του Green Tank, βασισμένη στις προβλέψεις ISP2 και ISP3 του ΑΔΜΗΕ, καταγράφει ταυτόχρονα σημαντική αύξηση των ωρών με μηδενικές και αρνητικές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά.
Οι πρώτες επτά μονάδες μπαταριών, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 220 MW, μπήκαν σε δοκιμαστική λειτουργία στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Η λειτουργία τους εστίασε στην απορρόφηση ενέργειας κυρίως μεταξύ 09.00–15.00 και δευτερευόντως τα ξημερώματα, ενώ απέδιδαν ενέργεια κυρίως μεταξύ 16.00–23.00, δηλαδή στις ώρες απογευματινής και βραδινής αιχμής.
Πόσο βοήθησαν οι μπαταρίες στις περικοπές ΑΠΕ;
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μπαταρίες απορρόφησαν συνολικά 4,04 GWh τον Απρίλιο και απέδωσαν στο σύστημα 3,51 GWh. Ωστόσο, 0,61 GWh απορροφήθηκαν σε ώρες χωρίς περικοπές ΑΠΕ, γεγονός που περιορίζει την άμεση συμβολή τους στην αποφυγή απώλειας πράσινης ενέργειας.
Με δεδομένο ότι οι συνολικές περικοπές ΑΠΕ τον Απρίλιο ανήλθαν σε 475 GWh, το Green Tank υπολογίζει ότι οι εγκατεστημένες μπαταρίες απέτρεψαν μόλις το 0,72% αυτών. Αντίστοιχα, η έγχυση των 3,51 GWh περιόρισε τη χρήση αερίου κατά μόλις 0,26% μέσα στον μήνα. Η εικόνα αυτή αναδεικνύει ότι, σε αυτή τη φάση, η αποθήκευση βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο σε σχέση με τις ανάγκες του συστήματος.
Έκρηξη σε μηδενικές και αρνητικές τιμές ρεύματος
Παράλληλα, η χονδρεμπορική αγορά κατέγραψε έντονη αύξηση ωρών με μηδενικές ή αρνητικές τιμές. Τον Απρίλιο 2026 σημειώθηκαν 183 τέτοιες ώρες, δηλαδή 63,5 περισσότερες από τον Μάρτιο και 123 περισσότερες σε σχέση με τον Απρίλιο 2025. Στο πρώτο τετράμηνο του 2026, οι ώρες μηδενικών ή αρνητικών τιμών ανήλθαν σε 517, έναντι μόλις 68 την αντίστοιχη περίοδο του 2025.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η παραγωγή ΑΠΕ συχνά υπερβαίνει τη ζήτηση και τη δυνατότητα απορρόφησης του συστήματος, με αποτέλεσμα έντονες πιέσεις στις τιμές χονδρικής και αυξημένες περικοπές. Το Green Tank υπογραμμίζει την ανάγκη επιτάχυνσης της εγκατάστασης επιπλέον μπαταριών που ήδη διαθέτουν όρους σύνδεσης, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες πράσινης ενέργειας και η χρήση αερίου στις βραδινές αιχμές.
Σχόλιο
: Για τον Έλληνα καταναλωτή, οι περισσότερες ώρες με μηδενικές ή αρνητικές τιμές στη χονδρική δεν μεταφράζονται αυτόματα σε χαμηλότερους λογαριασμούς, καθώς η λιανική τιμολόγηση επηρεάζεται από ρυθμιζόμενες χρεώσεις, προμήθεια και ρήτρες. Ωστόσο, η πλήρης αξιοποίηση της αποθήκευσης μπορεί σταδιακά να μειώσει την εξάρτηση από το αέριο στις ώρες αιχμής, περιορίζοντας την έκθεση σε διεθνή κόστη καυσίμων και τη μεταβλητότητα των τιμών. Για την αγορά ενέργειας, η ταχεία ανάπτυξη μπαταριών αποτελεί κρίσιμο επενδυτικό πεδίο: όσοι προλάβουν να εγκαταστήσουν αποθήκευση θα μπορούν να εκμεταλλεύονται τις διακυμάνσεις τιμών, ενώ το σύστημα θα κερδίζει σε ευστάθεια και καλύτερη αξιοποίηση των ΑΠΕ, μεσοπρόθεσμα δημιουργώντας προϋποθέσεις για πιο σταθερές και προβλέψιμες τιμές ρεύματος.
#ΑΠΕ #ηλεκτρικήενέργεια #μπαταρίες #αγοράηλεκτρισμού #GreenTank






