Η νέα παγκόσμια έρευνα της EY-Parthenon δείχνει ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι μπαίνουν στο 2026 με χαμηλότερη εμπιστοσύνη για την παγκόσμια οικονομία, αλλά με ισχυρή πίστη στις ίδιες τους τις εταιρείες. Τεχνητή νοημοσύνη και συγχωνεύσεις-εξαγορές αναδεικνύονται σε βασικούς μοχλούς παραγωγικότητας και ανάπτυξης.
Σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξανόμενης γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, οι CEOs εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά εμφανώς πιο σίγουροι για τη δυνατότητα των δικών τους οργανισμών να αναπτυχθούν. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της τελευταίας τριμηνιαίας παγκόσμιας έρευνας «CEO Outlook Survey» της EY‑Parthenon, η οποία κάλυψε 1.200 διευθύνοντες συμβούλους σε 21 χώρες.
Ο Δείκτης Εμπιστοσύνης των CEOs υποχώρησε από τις 83,0 μονάδες το γ΄ τρίμηνο του 2025 στις 78,5 μονάδες το δ΄ τρίμηνο, σε κλίμακα 1‑100, αντανακλώντας επιδείνωση του κλίματος. Παρ’ όλα αυτά, 9 στους 10 CEOs αναμένουν αύξηση εσόδων και κερδοφορίας έως το 2026, ακόμη και αν το 61% προβλέπει υψηλότερα λειτουργικά κόστη.
AI ως καταλύτης παραγωγικότητας και αλλαγής δεξιοτήτων
Κομβικό ορόσημο χαρακτηρίζεται το 2026 για τη μετάβαση της τεχνητής νοημοσύνης από πιλοτικά projects σε κανονική εταιρική πρακτική. Το 58% των CEOs θεωρεί ότι το AI θα αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης την επόμενη διετία, ενώ το 32% εκτιμά ότι θα αναδιαμορφώσει ριζικά τις λειτουργίες των επιχειρήσεων.
Ήδη, σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες έχουν ξεκινήσει (52%) ή σχεδιάζουν να ξεκινήσουν (45%) φέτος μεγάλες πρωτοβουλίες μετασχηματισμού. Το 43% θέτει ως κορυφαία προτεραιότητα τη βελτιστοποίηση λειτουργιών και την ενίσχυση της παραγωγικότητας μέσω ψηφιοποίησης και AI, ενώ το 40% επικεντρώνεται στην ενίσχυση της αφοσίωσης των πελατών και το 37% στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και διαδικασιών.
Παρά τον ενθουσιασμό, μόνο το 20% δηλώνει ότι το AI ξεπέρασε σημαντικά τις προσδοκίες του τον τελευταίο χρόνο, δείχνοντας ότι η καμπύλη μάθησης και ενσωμάτωσης παραμένει δύσκολη. Ωστόσο, η στάση απέναντι στις επιπτώσεις στην απασχόληση αλλάζει: το 69% πιστεύει ότι οι επενδύσεις στο AI θα διατηρήσουν ή θα αυξήσουν τα επίπεδα απασχόλησης το επόμενο έτος, ενώ το ποσοστό όσων φοβούνται μείωση προσωπικού λόγω AI έχει πέσει στο 24% από 46% στις αρχές του 2025.
Συγχωνεύσεις, εξαγορές και συμμαχίες ως επιταχυντές στρατηγικής
Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές παραμένουν βασικό εργαλείο για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού. Πάνω από τους μισούς CEOs (53%) σχεδιάζουν εξαγορές στους επόμενους 12 μήνες, ευθυγραμμισμένες με στόχους όπως η ψηφιοποίηση, η βελτίωση της παραγωγικότητας και η ταχύτερη ανάπτυξη – ποσοστό αυξημένο κατά 5 μονάδες σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2025.
Ταυτόχρονα, ενισχύεται η προτίμηση σε εγχώριες και περιφερειακές συμφωνίες, λόγω της γεωπολιτικής ρευστότητας και των μεταβαλλόμενων εμπορικών καθεστώτων. Εντυπωσιακή είναι και η στροφή σε πιο ευέλικτες δομές συνεργασίας: το 79% σχεδιάζει κοινοπραξίες ή στρατηγικές συμμαχίες το 2026 (από 62% το 2025), ώστε να αποκτήσει γρήγορη πρόσβαση σε τεχνολογία, ταλέντο και κρίσιμες ικανότητες με χαμηλότερη πολυπλοκότητα.
Οι ΗΠΑ παραμένουν ο κορυφαίος επενδυτικός προορισμός, ακολουθούμενες από Καναδά, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ινδία, καθώς οι CEOs «μοιράζουν» το ρίσκο σε πολλαπλές αγορές. Το 83% έχει ήδη προσαρμόσει τη στρατηγική επενδύσεων μέσα στους τελευταίους 12 μήνες λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων, με το 40% να δηλώνει ότι επιτάχυνε τις επενδύσεις.
Όπως σημειώνει ο Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος της EY Ελλάδος και Επικεφαλής της EY‑Parthenon στην Ελλάδα, οι CEOs μπαίνουν σε μια χρονιά «έντονης αβεβαιότητας», αλλά επιλέγουν να απαντήσουν με επενδύσεις σε τεχνολογία, ιδιαίτερα στην τεχνητή νοημοσύνη, σε δεξιότητες ανθρώπινου κεφαλαίου και σε τεχνολογικά στοχευμένες Σ&Ε, χτίζοντας ευέλικτα και ανθεκτικά χαρτοφυλάκια.
Σχόλιο
: Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η επόμενη φάση του επιχειρηματικού κύκλου δεν θα κριθεί τόσο από τη μακροοικονομία, όσο από την ικανότητα των διοικήσεων να ενσωματώσουν γρήγορα το AI, να ανασχεδιάσουν το ανθρώπινο κεφάλαιο και να χρησιμοποιήσουν στοχευμένα τα εργαλεία των Σ&Ε και συμμαχιών. Όσοι μείνουν σε «πιλοτικό» στάδιο κινδυνεύουν να χάσουν ολόκληρη την επόμενη δεκαετία.
#CEOs #EYParthenon #ΤεχνητήΝοημοσύνη #Συγχωνεύσεις #Εξαγορές






