Μενέντεζ: Διώκεται για διαφθορά & Αποχωρεί από την Προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, επικεφαλής της σημαίνουσας Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, διώκεται για διαφθορά.

Την ίδια ώρα διώκεται και η  σύζυγός του, Ναντίν Μενέντεζ. Οι δύο τους αντιμετωπίζουν τρεις κατηγορίες ο καθένας και συγκεκριμένα, συνωμοσία για διάπραξη δωροδοκίας, συνωμοσία για εξαπάτηση άλλων από το δικαίωμά τους σε έντιμες υπηρεσίες και συνωμοσία για εκβίαση.

Να αναφερθεί ότι ο Μενέντεζ πρόκειται να εμφανιστεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν στις 27 Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Όλες οι λεπτομέρειες του κατηγορητηρίου θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου.

Χθες, Παρασκευή ο κυβερνήτης του Νιού Τζέρσεϊ, ο Φιλ Μέρφι, ζήτησε  από τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ , ο οποίος εκπροσωπεί την συγκεκριμένη αμερικανική πολιτεία στη Γερουσία των ΗΠΑ,  να παραιτηθεί λόγω των κατηγοριών για δωροληψία που αντιμετωπίζει ο ίδιος και η γυναίκα τους ότι δηλαδή δωροδοκήθηκαν από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσι.

Ενώ λίγες ώρες πριν, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, ανακοίνωσε πως ο γερουσιαστής Μενέντεζ αποχωρεί προσωρινά από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, μετά τις κατηγορίες ότι ο ίδιος και η σύζυγός του δωροδοκήθηκαν. Ωστόσο τόνισε ότι έχει δικαίωμα στην προσήκουσα διαδικασία και σε μια δίκαιη δίκη μέχρι να επιλυθεί το θέμα. 

Την ίδια ώρα η εισαγγελία κατηγορεί τον Μενέντεζ ότι δέχτηκε χιλιάδες δολάρια σε αντάλλαγμα για την άσκηση επιρροής εκ μέρους του, ως γερουσιαστής, ώστε να προστατευθούν και να πλουτίσουν οι επιχειρηματίες, αλλά και να ωφεληθεί η κυβέρνηση της Αιγύπτου. Αξιοσημείωτο είναι ότι στα δώρα περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων  μετρητά, χρυσός και ένα πολυτελές όχημα.

Από την πλευρά του ο Μενέντεζ, σε μια ανακοίνωσή του, απέρριψε τις κατηγορίες σε βάρος του, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν μέρος μιας συνεχιζόμενης συκοφαντικής εκστρατείας και τόνισε ότι αυτές οι αβάσιμες κατηγορίες δεν θα τον αποσπάσουν από το σημαντικό έργο του.

Εν τω μεταξύ είναι η δεύτερη φορά που αντιμετωπίζει κατηγορίες ο Δημοκρατικός γερουσιαστής σε λιγότερο από δέκα χρόνια, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία της Νέας Υόρκης.Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος είχε τεθεί υπό εξέταση για διαφθορά το 2015 όμως η δίκη του έφθασε σχεδόν στο τέλος και ακυρώθηκε το 2017 ελλείψει ομόφωνης ετυμηγορίας των ενόρκων.Το υπουργείο Δικαιοσύνης –επί προεδρίας του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ– είχε ζητήσει από δικαστή να παύσει κάθε δίωξη για διαφθορά σε βάρος του Ρόμπερτ Μενέντεζ.Είχε κατηγορηθεί πως χρησιμοποίησε το αξίωμά του προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα ενός πλούσιου φίλου του οφθαλμιάτρου, επιχειρηματία και χορηγού της Φλόριντα, του Σάλομον Μέλγκεν, με αντάλλαγμα δώρα και προεκλογικές χορηγίες.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο κουβανικής καταγωγής Ρόμπερτ Μενέντεζ, γεννήθηκε πριν από 69 χρόνια στη Νέα Υόρκη και είναι βετεράνος της πολιτικής στην Ουάσινγκτον. Ενώ είναι εκλεγμένος με τους Δημοκρατικούς εκπροσωπώντας το Νιου Τζέρσι στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 1993 έως το 2006 και στη συνέχεια στη Γερουσία, όπου είναι μία από τις φωνές με τη μεγαλύτερη επιρροή στα διπλωματικά θέματα στην αμερικανική πρωτεύουσα.