Προσωπικός αριθμός: Έρχεται μέχρι το τέλος Μάϊου για συναλλαγές με το δημόσιο

Έρχεται μέχρι το τέλος Μάϊου ο προσωπικός αριθμός μετά από αναμονή τεσσάρων ετών.

Το μόνο που μένει είναι να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση και να πάει στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα, ενώ είναι έτοιμα όλα τα υπόλοιπα που απαιτούνται για να ξεκινήσει η απόδοση του προσωπικού αριθμού στους πολίτες.

Ο προσωπικός αριθμός θα διέπει οριζόντια τα μητρώα και όπως μας εξηγεί ο φοροτεχνικός Παναγιώτης Ράγγος  θα είναι ο μοναδικός αριθμός που θα τακτοποιεί τους πολίτες απέναντι στο κράτος. Υπενθυμίζουμε πως ο προσωπικός αριθμός έχει νομοθετηθεί από το 2020, με στόχο να βάλει τέλος στη διαδικασία προσκόμισης εγγράφων που απαιτούνται ακόμα και για απλές διεργασίες.

Ο προσωπικός αριθμός θα σχηματίζεται από το ΑΦΜ συν τρία ακόμα ψηφία (ένα γράμμα και δύο αριθμοί). Θα είναι καταγεγραμμένος στις νέες ταυτότητες μετά τον Δεκέμβριο, ενώ τα τελευταία ψηφία του θα τα επιλέγει ο ίδιος ο πολίτης, όταν ανοίξει η ειδική πλατφόρμα στο gov.gr. Σημειώνεται ότι ο Προσωπικός Αριθμός του Πολίτη δεν θα υποκαταστήσει τον ΑΜΚΑ ή το ΑΦΜ.

Βασικός στόχος είναι ο αριθμός του πολίτη θα μειώσει σημαντικά την γραφειοκρατία για τους πολίτες και θα ενισχύσει τη σχέση τους με το Δημόσιο.