Ο επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, Κέβιν Χάσετ, αποκάλυψε ότι η Ουάσινγκτον διαθέτει εναλλακτικά σχέδια για την επαναλειτουργία του Στενού του Ορμούζ. Συνδέει την αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας με ταχύτερη αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας και ευρύτερη ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου (NEC) των Ηνωμένων Πολιτειών, Κέβιν Χάσετ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Fox Business ότι η Ουάσινγκτον διαθέτει «εναλλακτικά σχέδια» για το άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ. Όπως ανέφερε, η κρίσιμη θαλάσσια δίοδος θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει «εντός δύο μηνών», εξέλιξη που, κατά την εκτίμησή του, θα οδηγούσε σε ταχεία αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών ενέργειας.
Στρατηγική σημασία για την ενέργεια και τις αγορές
Το Στενό του Ορμούζ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά «σημεία πνιγμού» παγκοσμίως, καθώς μέσω αυτού διέρχεται σημαντικό ποσοστό των θαλάσσιων εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο Χάσετ ανέφερε ότι η κίνηση των πλοίων στην περιοχή είναι σήμερα μειωμένη κατά περίπου 10% σε σχέση με τα συνήθη επίπεδα, ένδειξη της έντασης και της αβεβαιότητας που αποθαρρύνει τη ναυσιπλοΐα και επιβαρύνει τις αγορές ενέργειας.
Η προοπτική επαναφοράς της ομαλής διέλευσης εκτιμάται ότι θα λειτουργούσε άμεσα στο μέτωπο των τιμών, με τους επενδυτές και τους καταναλωτές να προσδοκούν χαμηλότερο κόστος καυσίμων και μειωμένες πληθωριστικές πιέσεις. Αν και ο Χάσετ δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για τη φύση των «εναλλακτικών σχεδίων», η αναφορά τους στέλνει μήνυμα ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ροή ενέργειας από τον Κόλπο.
Σκληρή ρητορική κατά του ιρανικού καθεστώτος
Ο Αμερικανός αξιωματούχος υιοθέτησε ιδιαίτερα σκληρή ρητορική για την Τεχεράνη, χαρακτηρίζοντας το ιρανικό καθεστώς «τρομοκρατικό» και υποστηρίζοντας ότι η απομάκρυνσή του θα έκανε τον κόσμο «καλύτερο». Όπως σημείωσε, ο φόβος για πιθανές ιρανικές επιθέσεις με πυραύλους λειτουργεί αποτρεπτικά για τις επενδύσεις στον Περσικό Κόλπο, περιορίζοντας την οικονομική ανάπτυξη σε μια περιοχή-κλειδί για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια.
Ο Χάσετ υπογράμμισε ότι μια πιο σταθερή Ιράν, ικανή να λειτουργεί χωρίς συνεχή απειλή κλιμάκωσης, θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας «στον ορίζοντα». Με άλλα λόγια, η άρση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου θα μείωνε τα ασφάλιστρα κινδύνου, θα ευνοούσε τις επενδύσεις σε ενέργεια και υποδομές και θα σταθεροποιούσε τις προσδοκίες των αγορών.
Σχόλιο
: Η τοποθέτηση Χάσετ επιβεβαιώνει πόσο άρρηκτα συνδέονται γεωπολιτική και ενέργεια: κάθε αναταραχή στο Στενό του Ορμούζ μεταφράζεται άμεσα σε αστάθεια τιμών και επενδυτικών ροών, γεγονός που πρέπει να σταθμίζουν και οι ευρωπαϊκές –συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών– επιχειρήσεις με έκθεση στην αγορά πετρελαίου.






