Σύλλογος HELIOS ζητά fast-track αποθήκευσης στα μικρά φωτοβολταϊκά

Η αποθήκευση ενέργειας αναδεικνύεται σε κεντρικό αίτημα των μικρών φωτοβολταϊκών παραγωγών, καθώς οι περικοπές έγχυσης και οι μηδενικές τιμές ρεύματος διαβρώνουν την οικονομική βιωσιμότητα των έργων τους. Ο Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Πάρκων HELIOS ζητά άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 11Β με fast-track διαδικασίες για μπαταρίες στα υφιστάμενα πάρκα έως 500 kW.

Η αποθήκευση ενέργειας βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της συζήτησης για την ελληνική ενεργειακή μετάβαση, καθώς η μονομερής ανάπτυξη φωτοβολταϊκών χωρίς αντίστοιχες υποδομές οδηγεί σε περικοπές παραγωγής και απλήρωτη πράσινη ενέργεια. Ο Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Πάρκων HELIOS προειδοποιεί ότι η καθυστέρηση της Πολιτείας μεταφέρει το κόστος της μετάβασης στους μικρούς παραγωγούς, ενώ η φθηνότερη μεσημεριανή ενέργεια της χώρας συχνά απορρίπτεται αντί να αποθηκεύεται.

Διαφήμιση

Πώς η αποθήκευση ενέργειας μπορεί να ανατρέψει τις περικοπές στα φωτοβολταϊκά;

Σύμφωνα με τον HELIOS, η λύση δεν είναι να περιμένει η αγορά άλλη μία δεκαετία, αλλά να υιοθετηθεί μια ριζική πολιτική επιλογή fast-track προγράμματος αποθήκευσης με απλούς κανόνες και καθαρές αδειοδοτήσεις. Η προσθήκη μπαταριών στα υφιστάμενα μικρά φωτοβολταϊκά μέσω του άρθρου 11Β του Ν. 4951/2022 προτείνεται να αντιμετωπίζεται ως συμπλήρωμα των εγκαταστάσεων και όχι ως νέο, ανεξάρτητο έργο, με απλή τροποποίηση της σύνδεσης και δυνατότητα φόρτισης από το δίκτυο για απορρόφηση της περίσσειας ενέργειας.

Ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι η αποθήκευση, όταν σχεδιάζεται σωστά, δεν επιβαρύνει αλλά ωφελεί το δίκτυο, μειώνοντας τις περικοπές και μεταφέροντας καθαρή ενέργεια στις ώρες αιχμής. Ζητείται επίσης ειδικό πρόγραμμα επιδότησης επενδυτικού κόστους, χαμηλότοκα δάνεια με κρατική εγγύηση και δυνατότητα συλλογικών ή κοινών μπαταριών, ώστε οι μικροί παραγωγοί που δεν έχουν πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας.

Ποιο πλαίσιο ζητά ο HELIOS για την αγορά και την πολιτική αποθήκευσης;

Ο HELIOS τονίζει ότι ο εθνικός στόχος για αποθήκευση δεν πρέπει να καλυφθεί μόνο από λίγες μεγάλες αυτόνομες εγκαταστάσεις, αλλά να υπάρξει δεσμευμένη ποσόστωση για υφιστάμενα μικρά και μεσαία φωτοβολταϊκά στο δίκτυο διανομής. Προτείνεται δημόσιο μητρώο διαθέσιμης χωρητικότητας ανά περιοχή, αντικειμενικά κριτήρια κατανομής και μηχανισμός σταθεροποίησης εσόδων για τις μπαταρίες, με πρότυπα συμβόλαια, πρόσβαση στις αγορές ενέργειας και εξισορρόπησης και δυνατότητα συλλογικής συμμετοχής μέσω φορέων σωρευτικής εκπροσώπησης.

Κεντρικό αίτημα αποτελεί η διαφάνεια: δημόσιο μητρώο περικοπών με σαφή διάκριση μεταξύ τεχνικών λόγων ασφάλειας και ανεπάρκειας υποδομών, καθώς και αποζημίωση για τις σημερινές απώλειες παραγωγής και για τις ώρες μηδενικών ή αρνητικών τιμών. Ο Σύλλογος ζητά επίσης αναλυτική μηνιαία εκκαθάριση από τους φορείς σωρευτικής εκπροσώπησης, με κάθε πρόσθετο έσοδο από αγορές και υπηρεσίες ευελιξίας να αποδίδεται στον παραγωγό, μετά από ρητά συμφωνημένη αμοιβή.

Τι σημαίνει για τον καταναλωτή

Για τον τελικό καταναλωτή, η ουσία της πρότασης είναι ότι η αποθήκευση μπορεί να περιορίσει την απόρριψη της φθηνότερης μεσημεριανής φωτοβολταϊκής ενέργειας και να μειώσει την ανάγκη για ακριβότερη παραγωγή και εισαγωγές λίγες ώρες αργότερα. Αν η Πολιτεία υιοθετήσει το fast-track για μπαταρίες στα μικρά φωτοβολταϊκά, η σταδιακή μείωση των περικοπών και των υπηρεσιών εξισορρόπησης μπορεί να συγκρατήσει τις πιέσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και να ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού.

Σχόλιο αποθήκευση ενέργειας : Το αίτημα του HELIOS μεταφέρει τη συζήτηση για την αποθήκευση από τα μεγάλα έργα στις πραγματικές «πληγές» της αγοράς, δηλαδή στις περικοπές που υφίστανται οι μικροί παραγωγοί και στο κόστος που τελικά περνά στο σύστημα. Αν η αποθήκευση αντιμετωπιστεί ως κοινή υποδομή και όχι ως κλειστή αγορά για λίγους, μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο για σταθερότερες τιμές, μικρότερη εξάρτηση από ακριβές πηγές και πιο δίκαιη κατανομή του κόστους της ενεργειακής μετάβασης.

Διαβάστε επίσης:
ΕΛΑΠΕ καταγράφει πλεόνασμα και αυξάνει ισχύ ΑΠΕ τον Μάρτιο
Η Solis ανακοινώνει λύσεις αποθήκευσης και τεχνητής νοημοσύνης

#φωτοβολταϊκά #αποθήκευση #HELIOS #μπαταρίες #δίκτυοδιανομής

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.